Læreplantilkobling

Fag

Musikk

Engelsk

Core Kjerneelementer

 • Kritisk tilnærming til tekst
 • Tekst i kontekst
 • Språket som system og mulighet
 • Oppleve musikk
 • Kulturforståelse
 • Utøve musikk
 • Lage musikk

Cogs Tverrfaglig tema

Folkehelse og livsmestring

Demokrati og medborgerskap

Læreplan Kompetansemål

7. trinn
Musikk
 • reflektere over hvordan musikk kan spille ulike roller for utvikling av individer og gruppers identitet
7. trinn
Musikk
 • utforske og drøfte hvordan musikk fra fortiden påvirker dagens musikk
10. trinn
Musikk
 • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
10. trinn
Musikk
 • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer
10. trinn
Norsk
 • utforske og vurdere hvordan digitale medier påvirker og endrer språk og kommunikasjon
10. trinn
Norsk
 • sammenligne og tolke romaner, noveller, lyrikk og andre tekster ut fra historisk kontekst og egen samtid
VG1 SF
Norsk
 • reflektere over hvordan tekster framstiller møter mellom ulike kulturer
VG2 YF
Norsk
 • reflektere over hvordan tekster framstiller møter mellom ulike kulturer
VG3 påbygging
Norsk
 • utforske og reflektere over hvordan tekster fra den realistiske og den modernistiske tradisjonen framstiller menneske, natur og samfunn
VG3 påbygging
Norsk
 • analysere uttrykksformer i sammensatte tekster i ulike medier og vurdere samspillet mellom dem
Bob Dylan møter pressen i 1965

Bob Dylan ♬

Robert Allan Zimmerman ble født inn i en jødisk familie i 1941. 21 år senere byttet han navn til Bob Dylan. Robert ble tidlig interessert i musikk, og hørte mye rock’n’roll på radio. Sammen med gode kompiser på skolen spilte han i flere band.

Da han begynte på universitetet i Minnesota, byttet han ut rocken med amerikansk folkemusikk. Den elektriske gitaren ble bytte ut med akustisk gitar og munnspill.

Visste du at …?

På ungdomsskolen deltok Zimmerman og bandet i en talentkonkurranse. Musikken var så bråkete at rektor slo av mikrofonene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Mørk Bob Dylan-bakgrunn

Bob Dylan blir plateartist

Vinteren 1961 flyttet Dylan til New York. Her ville han bli musiker på heltid. Han spilte overalt, og mange likte musikken hans. En produsent ble imponert og ga Dylan platekontrakt.

Den første plata hans ble spilt inn på tre dager, men kritikerne var ikke særlig begeistret. Som musiker var ikke Dylan helt utlært, og tekstene var alvorlige og triste. På scenen var han ganske god, men plata solgte dårlig. Det gjorde ikke Dylan så mye, for han var allerede i gang med ny musikk.

Visste du at …?

Da Bob Dylan kom til New York vinteren 1961 løy han om sin egen barndom. Han fortalte at han var en foreldreløs gutt fra New Mexico som reiste rundt med et sirkus.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Bob Dylans debutplate

En mester erobrer verden

Etter den første plata var Bob Dylan et kjent navn i USA, men med neste plate som inneholdt låter som «Blowin’ in the Wind» og «Masters of War» ble han kjent i Europa også.

På begynnelsen av 1960-tallet var verden et litt urolig sted. Martin Luther King Jr. talte om sin drøm om et likeverdig samfunn, president John F. Kennedy ble skutt og det ble nesten atomkrig mellom USA og Sovjetunionen.

Bob Dylan var ikke så opptatt av politikk, men vektla verdien av å være ung. Alle hadde et ansvar for å redde verden fra ødeleggende krefter. Det gjorde at han ble sett på som en talsmann for de unge.

Her spiller Dylan «Blowin’ in the Wind» på TV i mars 1963.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Bob Dylan og Joan Baez i 1963

Siste plate som protestsanger

Sommeren 1963 deltok Dylan på århundrets viktigste politiske arrangement, «The March on Washington». Dette var en protestbevegelse mot rasisme i USA. Kampen for de svarte amerikanernes rettigheter pågår fortsatt, og toppet seg i 2020 med «Black Lives Matter».

Med plata «The Times They Are a-Changin’» blir Dylan en legendarisk protestsanger. Med tekstlinjene «Keep your eyes wide. The chance won’t come again», oppsummeres på mange måter den delen av karrieren hans. Ikke vent til i morgen, med det du kan gjøre i dag. Snart sluttet Dylan å være protestsanger, men fansen forstod ikke det før mange år senere.

Visste du at …?

I låten «Only a Pawn in Their Game» legger Dylan ansvaret på politiet og politikere som setter svarte og hvite opp mot hverandre. Ikke så ulikt det som skjedde før og under «Black Lives Matter».

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Bob Dylan – The Times they are a-Changin'

Kan ikke gjøre alle fornøyde

På midten av 1960-tallet var Bob Dylan blitt allemannseie i USA. Han ble sett på som en som stod opp mot fattigdom, rasisme og sosiale forskjeller. Dylan selv mislikte denne rollen. «Jeg kan ikke gjøre alle fornøyde», sa han i et intervju. «Enten liker de meg, eller så skjeller de meg ut.» Han orket ikke å leve slik, og bestemte seg for å følge sin egen vei og skrive sanger om det han var opptatt av.

Bob Dylan i årboken til St. Lawrence College, 1964
Mørk Bob Dylan-bakgrunn

Fra folkemusikk til rock

I mars 1965 gir Dylan ut albumet «Bringing It All Back Home». Her blander han de gode tekstene fra folkemusikken med rock. Han oppfant en helt ny sjanger – folkrock.

Han var blitt kjent som visesanger med kassegitar, men nå var det slutt på den tiden. Nå ville han skrive musikk etter sine egne regler, og ikke følge fansens krav om nye protestsanger og folkeviser. Nå var det rockemusikk som gjaldt for å få frem de gode tekstene.

Sommeren 1965 sjokkerte Dylan fansen på Newport Folk Festival. Her spilte han med elektriske instrumenter på scenen for første gang. Mange i publikum buet og var sinte. Dermed gikk Dylan av scenen etter bare tre låter. Nok fikk være nok.

Da han kom ut igjen på scenen spilte han to låter med kassegitar og munnspill. Dette var hans avskjed med sitt gamle publikum og kassegitaren. 

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Bob Dylan-kunst i Minneapolis

Like a Rolling Stone

Med låten «Like a Rolling Stone» forandret Dylan musikkhistorien. Her eksperimenterer han med det meste. Låten varer over 6 minutter, og han blander stilarter og instrumenter. Teksten er full av forakt mot de som har kritisert ham. Dylan «spyr» nærmest ut teksten.

Dette hadde ingen hørt før, og det forandret hvordan artister og publikum betraktet verden. Nå var alle regler brutt, og musikken kunne endelig slippes helt løs. Bob Dylan hadde satt en ny standard. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Background image layer 1 Background image layer 2
Bob Dylan på scenen i 1974

Nyfrelst artist

På slutten av 1970-tallet var det en som kastet et sølvkors opp på scenen til Bob Dylan. Han tok det opp, hengte det rundt halsen og tok det som et tegn fra Gud. De neste årene brukte Dylan musikken og scenen til å formidle et kristent budskap. Mange i publikum mislikte dette sterkt, og forlot konsertarenaen. Kritikere tok også sterk avstand fra dette. Når publikum ville høre «Like a Rolling Stone», ville Dylan heller snakke om Jesus.

Mørk Bob Dylan-bakgrunn

Ære i Det hvite hus

I 1997 får Dylan en æresbevisning av president Bill Clinton i Det hvite hus. Ordene som ble sagt da han fikk medaljen er smått legendariske: «Han hadde sannsynligvis større påvirkning på min generasjon enn noen annen kreativ artist. Stemmen hans og tekstene har ikke alltid vært gode for øret, men gjennom sin karriere har Bob Dylan aldri jobbet for å behage andre. Han har forstyrret freden og gjort de mektige ukomfortable.»

Bill Clinton
Bob Dylan på scenen

Kunstmaling

Bob Dylan har gitt ut 34 studioalbum, og vært en av verdens mest kjente musikere siden 60-tallet. Gjennom hele sin karriere har han malt. Høsten 2010 stilte han ut over 40 malerier i København. Motivene var fra Brasil. En kunstkritiker mener at bildene aldri hadde blitt stilt ut om ikke det var for Dylans musikalske berømmelse.

Nobelprisen i litteratur

Som den første låtskriveren noensinne fikk Bob Dylan Nobels litteraturpris i 2016. Han hadde vært nominert mange ganger før, men det hadde blant flere blitt oppfattet som en spøk. Han fikk prisen for nyskapning innen den amerikanske sangtradisjonen. Dylan er et stort lyrisk talent, og har skapt tekster som vil stå for all fremtid.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Mørk Bob Dylan-bakgrunn

Kilder:

 • Bergan, Jon Vidar; Selnes, Gisle: Bob Dylan i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 11. januar 2021 fra https://snl.no/Bob_Dylan
 • Den komplette guiden til Dylan (2019):
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Robert N. Zagone (CC BY-SA 4.0)
  2. Brett Jordan (CC BY 2.0)
  3. Rowland Scherman / Bob Dylan – YouTube
  4. Tony Hall (CC BY 2.0)
  5. St. Lawrence College Yearbook (CC BY 2.0)
  6. Sharon Mollerus (CC BY 2.0) / RockFM – YouTube
  7. Ukjent (CC BY 2.0) / Metamorphosis Ya – YouTube
  8. Mark A. Patrick (CC BY-SA 2.0)
  9. Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
  10. Raph_PH (CC BY 2.0)