Demokratiets historie: Maktkamper

Det blir ikke alltid fred med en gang etter en revolusjon. Hva skjedde etter den franske revolusjonen da mange ønsket makten?

Accessibility icon Demokratiets historie: Maktkamper

Tredje del

Dette er den tredje av fire deler i artikkelserien om demokratiets historie. Som du leste i andre del om demokratiets historie, spredte nye tanker om menneskeverd, frihet og maktfordeling seg og førte til store revolusjoner flere steder i verden. Men hva skjedde etterpå?

Se hele serien her

sinte mennesker i gatene i Paris. Ai-generert.

Naboland blandet seg

Land rundt Frankrike ble redde for utviklingen. For tenk om det startet en revolusjon hos dem selv? Styrker ble sendt inn for å hjelpe den franske kongen, selv uten at kongen hadde bedt om hjelp. Folket trodde kongen hadde bedt om hjelp. De mente derfor at kongen hadde forrådt sitt eget folk.

Kongeflagget ble byttet ut med et nytt – trikoloren. Den nye nasjonalsangen – Marseillaisen – lød. Nasjonalforsamlingen drepte kongens soldater, satte fyr på slottet og tok makta fra kongen. 

Kongefamilien prøvde å flykte fra landet, men ble fanget. Kongen og dronningen ble først kastet i fengsel. Senere ble de halshugget i en giljotin. Det er en skarp øks som faller fra et høyt stativ og hogger hodet av folk.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!