Maktkamper

Det blir ikke alltid fred med en gang etter en revolusjon. Hva skjedde etter den franske revolusjonen da mange ønsket makten?

Accessibility icon Maktkamper

Tredje del

Dette er den tredje av fire deler i artikkelserien om demokratiets historie. Som du leste i andre del om demokratiets historie, spredte nye tanker om menneskeverd, frihet og maktfordeling seg og førte til store revolusjoner flere steder i verden. Men hva skjedde etterpå?

Se hele serien her

sinte mennesker i gatene i Paris. Ai-generert.

Naboland blandet seg

Nabolandene så med frykt på utviklingen i Frankrike, og de var redde for en egen revolusjon. De sendte derfor inn styrker for å redde den franske kongen, selv om kongen ikke hadde bedt om det selv. Folket trodde kongen sto bak dette, og de så på han som en forræder.

Folket kvittet seg med kongeflagget og fant fram sitt nye flagg, trikoloren, og sang den nye nasjonalsangen – Marseillaisen. De drepte soldatene som skulle forsvare kongen og satte fyr på slottet. Nasjonalforsamlingen bestemte at kongen ikke lenger skulle styre landet.

Kongefamilien prøvde å flykte fra landet, men ble fanget. Både kongen og dronningen ble kastet i fengsel og etterhvert halshugget i en giljotin.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!