Den Kloke er kjempegod til å tenke

Hele tiden jobber Den Kloke for at du skal forstå hva som foregår rundt deg, hva som sannsynligvis skjer videre, hva som er best for deg å gjøre nå og hva andre rundt deg mener du skal gjøre.

Noen ganger er svaret på alle disse spørsmålene ikke det samme, og da kan det hende Den kloke trenger litt hjelp. Kanskje Speideren eller Vokteren vet råd? Eller kanskje du kan spørre en person du stoler på?

Den kloke tenker

Den kloke trenger Skattkisten

Når du opplever noe vanskelig leter Den Kloke i Skattkisten etter det du trenger, og prøver å finne en vei videre for at du skal få til det du vil samtidig som du tar hensyn til dem som er rundt deg.

Skattekisten – hukommelsen din

Hjernens dirigent

Vi kan si at Den Kloke er en slags dirigent, som får kroppen og hodet, følelsene og tankene våre til å spille sammen som et finstemt orkester. Når Den Kloke får orkesteret til å svinge, så føler vi at vi har alt under kontroll.

Illustrasjon av et orkester for barn
Illustrasjon av et orkester for barn

Det blir alltids litt krøll

Noen ganger kan vi komme i utakt, og da vil Den Kloke jobbe med å finne tilbake til kontrollen.

Det kan være viktig å finne ut hvorfor vi kom i utakt – kanskje var det Vokteren som ropte ut om en fare som er på ferde? Da kan det være viktig å lytte til det.

Kanskje trenger Den Kloke å planlegge at vi gjør noe annet, for eksempel at vi går en omvei for å slippe unna en sinna hund når vi er på vei ned til parken.

Eller kanskje Den Kloke trenger å si ifra til Vokteren at hunden ikke er så farlig likevel, og at vi bare kan fortsette rett frem.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hund som bjeffer
Hund som bjeffer

Vokteren kan ta over

Stort sett jobber Den Kloke, Vokteren og Speideren fint sammen. Men det hender altså at Vokteren roper høyt om noe som kanskje er utrygt at Den Kloke ikke klarer å tenke.

Det kan være kjempebra om vi er i ferd med å bli truffet av en syklist som har mistet kontrollen nedover en bakke.

Da er det viktigere at Vokteren får oss til å hoppe unna enn at Den Kloke rekker å tenke seg om først.

Vokteren lytter
Barn på sykkel
Barn på sykkel

Det kan være dumt at Vokteren tar over

Andre ganger kan det være litt dumt at Vokteren tar så mye plass.

Når du vil leke med noen, men Vokteren roper om at de andre kanskje vil synes det er dumt at man blir med så kan la vær å spørre.

Da er det fint å vite hvordan man kan roe ned Vokteren sånn at man tør å bli med. Mest sannsynlig oppdager man at de andre synes det er fint..

Barn leker vannkrig
Barn leker vannkrig

Speideren kan også overta

Speideren kan også ta over all plassen i hjernen. For det hender at Speideren har det så gøy at du bare hopper opp og ned av iver. Det kan være en herlig følelse, for eksempel når du kan løpe så fort du kan bort til lekeplassen og svinge så høyt det går på husken.

Andre ganger kan det være slitsomt at Speideren er så ivrig. Du har kanskje opplevd det mens du sitter og skal følge med på hva læreren sier, og alt du klarer å tenke på er hva du skal gjøre i friminuttet?

Da er det Speideren som er så høylytt at Den Kloke ikke klarer å tenke på noe annet en det Speideren roper om.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gutt er lei av å lese
Gutt er lei av å lese

Pust roer ned Vokteren og Speideren

Det hender altså at vi må hjelpe både Vokteren og Speideren til å roe seg så Den Kloke får tenkt seg om. Ofte må de lete Skattkisten etter det vi trenger akkurat nå.

Hva annet enn dyp pust kan fungere?

Hvor bor Den kloke?

Den Kloke bor bak pannen. Den kloke samarbeider også med alle andre deler av hjernen.

Du husker lettere hvor Den kloke bor om du tar på din egen panne mens du tenker på den.

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen. 

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images