KROPP OG SEX MED FRODE:

Det er kleint!

Jada, jada, det er kleint å snakke om. Og ihvertfall på skolen! Sex, sex, sex, sex. Vi leser ordet overalt – på forsiden av aviser, i blader og over hele internett. Allikevel kan vi begynne å fnise og til og med kaldsvette hvis vi snakker om det. Hvorfor er det sånn?

Det føles kleint

Det er ikke så rart at det føles kleint av og til. Finnes det noe rarere enn når når mamma eller pappa skal prøve å si hvor viktig det er å bruke kondom? Eller hvis læreren din plutselig står og snakker om kropp?

Hvorfor føles det annerledes å snakke om seksuell helse enn å snakke om vikinghistorie eller geografi, tror du?

En illustrert banan med en rosa kondom trukket over seg.
En illustrert banan med en rosa kondom trukket over seg.

Så, hvorfor er det kleint?

Når vi snakker om sex, beveger vi oss inn på privatlivet vårt. Vi har forskjellige grenser og ulik bakgrunn. Noen snakker fritt og åpent om seksualitet og relasjoner, mens andre helst vil holde det for seg selv. Ofte lar vi være å snakke om ting på en ordentlig måte fordi vi er redde for at det skal bli kleint og fordi vi ikke vet hvordan vi blir møtt. Det gjør det bare enda kleinere når man først snakker om noe.

Kanskje føler du for å bryte opp den kleine stemningen ved å være morsom eller si noe sjokkerende? Enten du gjør det for å tøffe deg, eller fordi du syns det er vanskelig å snakke om sex, så kan det påvirke andre.

Sex skal være gøy, og humor kan lette stemningen, men det er fort gjort å såre noen uten at man vil det. Det kan hende at andre trekker seg tilbake, at samtalen stopper opp, eller i verste fall at man sårer andre dypt når de har gjort seg sårbare.

Le gjerne med hverandre, men ikke av hverandre! Prøv heller å være tøff nok til å stå i den kleine stemningen. Bare pust rolig inn og ut i stedet for å slenge med leppa. Jobb heller med dine egne følelser enn å gjøre et nummer ut av andres.

Vi er forskjellige! Derfor er det viktig at vi er rause med hverandre. Kanskje er det litt bra at det er kleint? Vi skal ha respekt for hverandre og ta hensyn til hverandre når vi snakker sammen om intimitet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Fem illustrerte figurer som sitter rundt et bord. Den ene figuren rekker opp hånden.
Fem illustrerte figurer som sitter rundt et bord. Den ene figuren rekker opp hånden.

Hvorfor skal vi ha seksualundervisning?

Seksualundervisning handler om å forstå din egen og andres seksualitet! Sex er så mye mer enn det å ligge. Det handler om å bli kjent med egne og andres grenser og valg og om å ha et positivt syn på egen og andres kropp. Ved å lære om sex kan man oppdage at det man kanskje var flau over, egentlig er helt vanlig. At enkelte rare tanker ikke er så rare allikevel. Man kan se forskjellen på sunne fantasier og usunne fantasier. Man kan forstå forskjellen på porno og sex mellom mennesker uten kamera og manus tilstede. Man kan få verktøy til å håndtere en ubehagelig situasjon, hvis man selv har blitt utsatt for noe, eller hvis man har utsatt andre for noe.

Kunnskap skaper trygghet

Bare tenk deg forskjellen på å ligge med en som forstår kroppen din, og en som ikke forstår den i det hele tatt. Tenk deg hvordan det er å  ligge med en som ikke tør å snakke sammen når man er nakne og bare vil få det hele overstått, sammenlignet med en som kan holde hender, se deg inn i øynene, snakke godt, smile trygt og forsikre deg om at dette er noe dere gjør sammen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En illustrasjon av en PC. På skjermen ser vi første side av artikkelen Det er kleint.
En illustrasjon av en PC. På skjermen ser vi første side av artikkelen Det er kleint.

Ta deg god tid

Når man er ung, kan man føle at det haster å komme igang med sex. Mange rundt deg skryter av ting de har gjort, ting de har opplevd, eller kanskje de bare ikke klarer å slutte å snakke om sex, selv om de ikke aner hva de snakker om.

Følg magefølelsen

Men det fine med å være ung er jo nettopp det at man har best tid av alle! Og hvis du lytter til magefølelsen, og respekterer dine egne grenser, kan du være veldig sikker på at den sexen du velger å ha, blir mye bedre enn den som det skrytes av på skolen og på nettet.

Alle er ikke opptatt av sex

Du er heller ikke nødt til å være nysgjerrig på disse tingene. Hvis du har hobbyer du er mer opptatt av, vennskap du er mer interessert i, og ikke kjenner noen dragning mot alle disse sex-greiene, så er også det helt fint og veldig naturlig. Kanskje du blir interessert i det om et par år.

Vær nysgjerrig!

Jo mer man vet, desto mer vet man at man ikke vet. Sånn er det også med sex. Det er godt mulig at du sitter igjen med flere spørsmål etter at du har hatt seksualundervisning, enn du hadde da du begynte. Men det er nettopp denne undringen og denne åpne tenkningen som er nøkkelen til å forstå seg på seksualitet. Fortsett å lete etter svar, fortsett å være nysgjerrig!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.
To illustrerte figurer som er nakne nedentil. En mann og en kvinne.

Vil du vite mer, eller trenger du noen å snakke med?

Ta gjerne kontakt med helsesykepleier på skolen din eller med din lokale helsestasjon. På ung.no finner du en liste over gratis chat- og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan være anonym, og det koster ingenting.

 

Skrevet av Frode Gjerløw.

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Frode Gjerløw?

Frode har skrevet flere artikler for Skolerom og er en fast skribent på plattformen.