KROPP OG SEX MED EIRIK:

Hva er voldtekt?

Du har ikke lov til å gjøre noe med en annen, hvis den andre ikke vil.

Så enkelt kan det sies, men så enkelt er det ikke i virkeligheten. Det er dette som gjør det så vanskelig. Det virker så enkelt når det snakkes om, men når du er i situasjonen, er det noe helt annet.

Alle er enige om hva som ikke er lov

Du kan ikke ta noen i skrittet hvis de ikke ønsker det. Eller på rumpa. Eller på puppene. Du kan heller ikke kysse noen som ikke vil smake tungen din.

Du kan ikke stikke hånden ned i buksen på en person som ikke vil det. Eller under genseren. Eller behåen. Dette vet alle. Dette er alle enige om. Likevel gjør vi det.  Så hvorfor skjer det?

 

To personer på en sofa. Den ene drar ned buksa på den andre, den andre prøver å forhindre det.
To personer på en sofa. Den ene drar ned buksa på den andre, den andre prøver å forhindre det.

Den spennende festen

De aller fleste har sine første seksuelle erfaringer i forbindelse med en fest. Det kan være alt fra ditt første kyss. Til å bli tatt på. Til at du tar på den andre på steder du bare har drømt om. Dere ligger oppå hverandre. Med klær. Med bare litt klær. Kanskje helt nakne.

Første gang du har drukket

Sannsynligheten er stor for at dere har drukket. Dere er jo nervøse. Dere har ikke gjort dette før. Det blir lettere å snakke da. Du får mer selvtillit. Du våger mer. Med hendene dine. Med kroppen din. Du er ikke helt den samme.

 

Alkohol forandrer deg

Men det skyldes ikke bare alkoholen. Du er kåt. Du tar jo på en annen. Som du liker. På steder du bare har drømt om. Hjertet ditt banker fort. Du lukker kanskje øynene. Bevegelsene dine blir mer brå. Du hører dårligere. Du forsvinner inn i deg selv. Fordi det er godt. Fordi det føles bra. Og det er spennende. Du er ikke lenger deg selv. Det føles som frihet. Du er på et annet sted. Ute av deg selv. Dypt inni deg selv. Langt borte.

Du har ikke lov til å gjøre noe med en annen, hvis den andre ikke vil.

 

Da er det ikke like enkelt

Hvor enkelt er det nå å se den andre? Høre hva som blir sagt? Fange opp den andres bevegelser? Det var så enkelt da du snakket om dette på skolen. Med venner. Men da var du ikke full. Og kåt. Og på et helt annet sted.

Den andre ville kysse. Den andre ville at dere skulle holde rundt hverandre. Den andre ville ta av seg til undertøyet. Men du håper at mer skal skje. Du prøver deg. Du legger hånden på et annet sted. Du stikker den inn under trusa.

Så hvordan vet du om den andre ikke vil dette?

Det virket helt greit der og da

Du tar av deg. Du legger deg oppå. Bevegelsene dine blir mer brå. Mer bestemte. Du er kåt. Du er full. Du er dypt inn i deg selv. Du lukker øynene. Du hører dårlig. Du er ikke deg selv.

Når det er over, tenker du ikke noe over det.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
To fulle personer på et soverom, utenfor ser vi en fest.
To fulle personer på et soverom, utenfor ser vi en fest.

Men etterpå er det annerledes

Så får du høre etterpå at den andre egentlig ikke ville. Kanskje ikke rett etterpå. Kanskje går det en dag. Kanskje en uke. En måned. Du hører det alvorlige ordet fra noen andre. Voldtekt.

Du er ikke slem. Du er ikke sånn. Dere kjente jo hverandre. Dere kysset. Klinte. Kledde av dere. Nesten alt. Gikk inn på det samme rommet. La dere i den samme sengen. Så hva skjedde? Hvem var det som ikke ville?

Hva vil det si å si nei?

Hvordan kan den andre si nei? Må den andre bruke ordet? Gjenta det mange nok ganger? Må det sies høyt nok? Kan kroppen snakke? Ved å holde knærne presset sammen? Ligge helt i ro? Eller må den andre gå for at det ikke skal skje noe?

Hva hvis den andre blir redd, fordi du ikke lenger er den samme? Er det et ja å ligge helt i ro og være stille?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Figur som gråter og holder hendene foran ansiktet
Figur som gråter og holder hendene foran ansiktet

Hva er det egentlig som er straffbart?

Voldtekt er å bruke vold eller å true med vold for å få den andre til å ligge helt i ro. Eller nok i ro. Slik at det går an å gjennomføre et samleie. For å bli dømt for voldtekt, må man vite at man voldtar. Altså at den andre ikke ville det. Men du gjør det likevel. Du slår. Kveler. Lugger. Holder fast. Eller sier at du skal slå. Eller drepe.

Det høres ekstremt ut. Og er det også. Derfor er det uvanlig at hendelsen er så tydelig i Norge. Det virker som det er dette vi snakker om når vi sier: Du har ikke lov til å gjøre noe med en annen, hvis den andre ikke vil.

Hva vil det si å bruke vold?

For var det vold det som skjedde da dine bevegelser ble mer brå? Mer bestemte? Da du ble mer ivrig og la deg oppå?

Hva vil det si å være for full?

Det kan også være voldtekt selv om du ikke bruker vold. Hvis den andre var ute av stand til å si nei. Det betyr at den andre sov. Eller var for full til å røre seg.

Men du var også full. Dere drakk like mye. Den andre kunne gå selv. Du måtte ikke bære vedkommende. Det ble sagt at dere bare skulle sove, men det sier jo alle. At det ikke skulle skje noe. Men det sier jo også alle.

Den vonde følelsen

Det betyr ingenting om det som har skjedd er straffbart etter loven. Følelsen etterpå er den samme. Så vanskelig er det.

Til slutt er det heller ikke det viktigste om den andre blir straffet for det. Den som har opplevd det, må få hjelp til å leve med det. Og til sist bli kvitt det. Det er mulig. Men det tar lang tid.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
En klubbe brukt i rettsaker
En klubbe brukt i rettsaker

Hvor går du etterpå?

Politiet

Du kan gå til politiet. Du får satt ord på det. Fortalt din historie. Det er sagt, og ikke gjemt bort. Du eier din egen sannhet. Det står ikke lenger og faller på deg hva som skjer videre. Du kan også ringe politiet. De vil gjøre en avtale med deg. Noen som jobber med dette, vil ringe deg tilbake.

Går du til politiet, vil du få hjelp til å bearbeide alt det som skjedde. Ikke av politiet, men av andre som du blir satt i kontakt med.

Du kan ringe. Det er mange som kan og vil hjelpe deg.  For deg føles det kanskje som en umulig telefon å ta. Hva skal du si? Kanskje du heller ikke helt vet hva som faktisk skjedde. Men den som svarer, har fått den samme telefonen før. Mange ganger. Du er ikke alene. De vet hva de skal si. Hvor de skal begynne. Det er trygt å ringe.

Alarmtelefonen for barn og unge

Legevakten

Du kan reise til Legevakten. Eller du kan ringe. Mange legevakter har overgrepsmottak. Det behøver ikke å ha skjedd i dag. Det kan ha skjedd for et år siden. De kommer til å snakke med deg. Gi deg tid. Følge deg opp. I ditt tempo.

Advokat

Du kan ta kontakt med en advokat. Uten å betale for det. Da kalles det for bistandsadvokat. Det er en person som skal hjelpe deg. De kan ringe politiet for deg. Avtale en tid der du kommer og forteller hva som skjedde. De vil forklare hvordan alt foregår hos politiet før du møter opp. De vil være der sammen med deg.

Venn eller familie

Du kan fortelle det til en venn.
Til  familien din.
Det eneste du ikke skal gjøre, er å ikke fortelle det til noen.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Tre personer, to som trøster den tredje.
Tre personer, to som trøster den tredje.

Vil du vite mer, eller trenger du noen å snakke med?

Ta gjerne kontakt med helsesykepleier på skolen din eller med din lokale helsestasjon. På ung.no finner du en liste over gratis chat- og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan være anonym, og det koster ingenting.

 

 

Skrevet av Eirik Husby Sæther.

Illustrasjoner: Helene Brox
Foto: Jon Kristian Andresen
Redaktør: Line Hordvin

Hvem er Eirik Husby Sæther?

Eirik er utdanna kriminolog. Kriminologi er læren om hvorfor kriminalitet skjer. Han er også politi som etterforsker straffbare handlinger. Det handler ikke bare om å finne ut hvem som har gjort det, men hvorfor. Samtidig som Eirik har jobba som politi, har han skrevet bøker. Bøkene hans handler stort sett om en hovedperson som gjør noe galt, og de prøver å vise hvorfor personen gjorde dette.