Flow
Flow er når du har de ferdighetene du trenger for å gjøre oppgaver du synes er passe utfordrende eller interessante.
Du kan være entusiastisk, kanskje fordi du synes en oppgave er spennende, selv om du ikke helt har de ferdighetene du trenger. Da må du bare øve litt mer for å havne i flow.
Ofte snakker vi om komfortsonen. Det er et sted der du føler deg trygg. Du mestrer oppgavene, og du har full kontroll over situasjonen. Du har de ferdighetene du trenger.
For å gå over fra komfortsonen til flytsonen må du utfordre deg selv litt mer. Rett og slett strekke deg litt lenger, prøve noe som er litt vanskeligere.
Flipsiden av flow: Angst, kjedsomhet og frustrasjon
Men det er ikke slik at du alltid ender opp i flytsonen når du får en utfordring.
Hvis utfordringen er for stor i forhold til dine ferdigheter, kan det føre til angst. Er utfordringene for små, kan det føre til kjedsomhet eller frustrasjon. Balansen mellom ferdigheter og utfordringer er nøkkelen til å oppnå flow.
Hvis du har for lite ferdigheter og du synes oppgavene er kjedelige, kan du bli apatisk eller kjede deg. Da lærer du heller ikke mye.
Hvis du ikke mestrer oppgavene fordi de er for vanskelige, har du ikke nok ferdigheter. Det kan gi uro, stress og angst. Du har kanskje hatt den følelsen før en prøve av og til? Slike følelser gjør det også vanskelig å konsentrere seg om læringen.
Neste gang du jobber med en oppgave, så tenk over hva slags følelse du har. Kjeder du deg eller er du i flytsonen? Hva må til for at du skal komme i flytsonen?