Hjelp, jeg tror jeg er forelska!?

Sommerfugler og kribling i magen, hjertet hamrer i brystet, kinnene blir varme og hendene klamme. Hva skjer med meg nå? Er jeg i ferd med å bli syk?

Nei da. Du er nok bare forelska. Eller, det er ikke alltid bare, bare det.

Forelskelse kan være både fantastisk, morsomt og gøy. Men også slitsomt, komplisert og noen ganger skikkelig kjipt.

Forelskelse er noe de aller fleste opplever i løpet av livet. En del opplever det ganske ofte, noen sjeldent, og andre har aldri vært forelska.

Hva er det forelskelse gjør med oss som gjør at så mange følelser er i sving? Hvorfor kjenner vi det i hele kroppen?

Slapp av. Det er en helt logisk forklaring bak alle disse følelsene og måten man oppfører seg på når man er forelska. Og svaret, det finner vi i hjernen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Jeg har «fått deg på hjernen»

Når man blir forelska, tenker man gjerne på personen hele tiden, og alt man vil er å være sammen med den man er forelska i.

Har du hørt uttrykket «Å få noe på hjernen»?

Det kan man jo si at skjer når man blir forelska i en annen person. Nesten helt bokstavelig. 

Forskere har nemlig funnet ut at det blir mer aktivitet i et spesielt område av hjernen når man er forelska.

Det neste som skjer, er at hjernen frigjør dopamin. Dopamin er et signalstoff som regulerer følelsen av glede og lykke.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Dopamin = kroppens egen lykkepille

Når du er forelska, skiller altså hjernen ut dopamin, og dopaminet gjør at du føler deg lykkelig. Nesten beruset.

Det er på en måte sant, for det er noe av det samme som skjer når man ruser seg på ordentlig, enten man drikker alkohol eller bruker narkotika.

Man kan kanskje kalle det for «kroppens eget rusmiddel». Denne rusen er 100 prosent naturlig og helt ufarlig, og man slipper de farlige bivirkningene som er vanlige ved andre rusmidler. 

Det er viktig å vite at det er forskjell på hvordan vi påvirkes av for eksempel narkotikarus og forelskelse.

Narkotika skaper en altfor høy dopaminproduksjon, og det fører til at man får vonde følelser som depresjon, sinne og tristhet så snart rusen er ute av kroppen, og dopaminnivået blir lavere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Urinstinkter activated

Den samme delen av hjernen aktiverer også urinstinktene våre. Disse instinktene har vi har vi mennesker hatt helt fra evolusjonen startet, altså helt fra de første menneskene ble skapt.

Enkelt forklart har disse instinktene sørget for at menneskeheten ikke har dødd ut, og at vi har formert oss. Urinstinktene våre jakter altså etter denne følelsen for å sørge for at menneskeheten lever videre.

Du som leser denne teksten, tenker nok ikke på at det er praktisk å bli forelska sånn at man kan lage barn og føre menneskeheten videre. Ikke helt enda!

Men se på dopaminet som en bonus. Det gir deg en fantastisk god følelse. 

Det er også viktig å understreke at det er individuelt hvor mye dopamin hjernen skiller ut, og det er jo en del av årsaken til at noen føler forelskelse veldig sterkt, og andre føler det mindre.

Begge deler er helt normalt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Det er vanlig å oppføre seg uvanlig

Og ikke nok med at dopaminrus og at urinstinkter aktiveres. Det skjer enda mer i hjernen vår når vi blir forelska.

I en annen del av hjernen senkes hjerneaktiviteten. Det er i den delen av hjernen som kalles prefrontal cortex. Det er dette området som sørger for at vi klarer å tenke kritisk og vurdere om ting er lurt eller ikke lurt, farlig eller ufarlig.

Når dette skjer, samtidig som du får den dopaminrusen du nettopp har lest om, kan det fort skje at du gjør ting du angrer på etterpå, eller at du oppfører deg litt uvanlig. 

Kanskje du gjør helt tullete ting for å få oppmerksomhet, eller til og med litt farlige ting for å imponere den du er forelska i. Det er helt vanlig å oppføre seg litt uvanlig.

Det er både fantastisk og slitsomt å være forelska. Men denne første delen av en forelskelse varer ikke evig, og etter noen uker eller måneder, vil du ikke oppleve følelsen av forelskelse på samme måte.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Forelskelse og kjærlighet

Hva er forskjellen på å være glad i noen, forelska i noen og å elske noen? Det er kanskje ikke så enkelt å skille mellom dette. La oss ta et eksempel. 

Sondre er 12 år. Han har masse bra folk i livet sitt.

En av dem er kameraten Pelle, en annen er Sara, som han begynte i klasse med for bare to uker siden, den tredje er mammaen til Sondre, Mari.

Hvem av disse tre personene tror du Sondre er glad i, hvem er han forelska i, og hvem elsker han?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Siden Sondre er et tenkt tilfelle og ikke en ekte person, bestemmer vi oss for at han er glad i kompisen Pelle, han er forelska i Sara, og han elsker mammaen sin, Mari. 

Det er tre ganske forskjellige ting.

Når Sondre møter Pelle på sletta for å spille fotball, blir han i godt humør. Han liker å henge med Pelle fordi de to har samme hobby, altså fotball. Og de ler av de samme tingene, de har lik humor. 

Men når Sondre kommer inn i klasserommet og ser Sara, blir han dødsglad og skikkelig nervøs om hverandre. Hun er så sykt pen.

Og han, som egentlig alltid jobber konsentrert og er rolig i timene, får plutselig kjeft fordi han forteller klassen en vits når det skal være stille. Han klarer ikke å jobbe med matte, for hodet føles som det er på en annen plass. Han tenker bare på henne. Sånn kan forelskelse føles. 

Så kommer Sondre hjem og møter mamma i gangen.

Hun rusker ham i håret slik hun pleier, og spør om dagen har vært bra. «Nei», svarer Sondre ærlig: «Det er så vanskelig å konsentrere seg om skolen for tiden. Jeg tror kanskje jeg er forelska i en i klassen.»

Sondre er ærlig med mammaen sin. Det er fordi han føler seg trygg i nærheten av henne, og føler at han kan være seg selv. Slik kan det føles å elske noen og å bli elsket tilbake.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kjærlighet ved første blikk

Du har sikkert sett filmer hvor to stykker dunker inn i hverandre, og når blikkene møtes, er begge to dypt forelska og vil være sammen resten av livet. 

Beklager å måtte skuffe deg, men forelskelse er ikke som på film. I alle fall ikke for de aller fleste.

Noen ganger kan man føle seg forelska etter å ha vært med personen bare en liten stund, og andre ganger kan man være venn med en person i 10 år, og så utvikler man etter hvert romantiske følelser overfor den personen.

Etter en stund kan en forelskelse utvikle seg til kjærlighet. Da blir man gjerne et par.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

For evig og alltid

De aller fleste mennesker er det vi kaller monogame. Altså at de ønsker å være sammen med én partner fremfor flere.

Grunnen til det er at vi mennesker ikke bare har behov for å være forelska, glade og lykkelige, vi trenger også å føle oss trygge.

Forelska i lærer’n

Det er ikke alltid så lett å forklare hva som gjør at man blir forelska i en annen person.

Noen ganger kan det handle om hvordan personen ser ut, men personlighet, væremåte og kjemi er nok kanskje enda mer avgjørende for om man blir forelska i en person.

Man kan som regel ikke styre hvem man blir forelska i. Har du hørt låta Forelska i lærer’n? Noen ganger blir man forelska i noen som det absolutt ikke passer å bli kjæreste med. 

Du skal vite at det er helt normalt, og ingenting å være flau over.

Det er ikke ulovlig eller farlig å bli forelska i lærer’n, fotballtrener’n eller storebroren til venninna di. 

Det du også skal vite, er at voksne og barn ikke kan være kjærester eller ha en romantisk relasjon, og det er alltid den voksne som har ansvar for at det ikke skjer.  

Siggy i PubertetsCamp blir skikkelig forelska i Edi, en av ungdomslederne på «campen». Se hvordan det går: 

https://tv.nrk.no/serie/pubertetscamp/sesong/1/episode/MSUB60001319

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kjærlighetssorg 

Kjærlighetssorg oppstår som regel ved et brudd. Vi sier at man «gjør det slutt» eller «slår opp». 

Følelser som sorg, sjalusi og sinne er vanlig, og man kan gjøre helt tullete ting for å forsøke å få personen tilbake. 

Det kan føles som om man tenker på personen hele tiden og bare ønsker å ta kontakt.

Igjen er det hjernen som har skylda for disse følelsene og den uvanlige oppførselen. Den samme delen av hjernen som ble aktivert da man først ble forelska, jobber igjen på høygir. 

Man savner personen man en gang var forelska i, og det setter masse vonde og vanskelige følelser i sving.

Heldigvis er hjernen helt fantastisk, og etter en stund vil andre deler av hjernen sørge for at disse vonde følelsene blir svakere.

Så hvis du nå har din første kjærlighetssorg, kan du trøste deg med at selv om det gjør forferdelig vondt, så går det over.

Og det er kanskje litt ekstra vondt når man er ung, for da er disse områdene i hjernen fortsatt i utvikling og under ombygging.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Kjærlighetssorg – hva nå?

Husker du det du leste om helt i starten? Dopamin. Kroppens egen rus. Det som gjør deg så glad.

Det er ikke bare forelskelse som gjør at hjernen skiller ut dopamin. Ting som å trene, henge med venner eller høre på favorittmusikken din kan også gi deg dopaminrus. Husk det når du står midt i en kjærlighetssorg. Gjør ting som gir deg glede!

For noen føles kjærlighetssorgen så vond og uutholdelig at de ikke ønsker å leve mer. Da er det veldig viktig å få god hjelp. Snakk med en voksen du stoler på, eller en god venn.

Selv om kjærlighetssorg kan være utrolig vondt, så vil det gå over. Livet vil gå videre, og en dag er du kanskje takknemlig for kjærlighetssorgen. Kanskje den gjorde deg sterkere, eller at bruddet førte til at du møtte en annen person du ble forelska i.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Det går bra!

Forelskelse og kjærlighetssorg er noe de aller fleste vil oppleve, enten de vil eller ei.

En av Norges mest kjente forfattere er Knut Hamsun. Han skrev dette om forelskelse: 

«Å hvor søtt og ondt det er å være forelsket, begge deler!» 

Forelskelse er fint, spennende og gøy. Men det kan også være vondt, trist og vanskelig.

En forelskelse kan kjennes i hele kroppen. Du kan føle deg annerledes, oppføre deg rart og forandre deg.

Det kan være sykt fint og skikkelig kjipt. Men det trengs! Ellers så hadde menneskeheten faktisk dødd ut.

Og du! Når du blir forelska, så minn deg selv på at:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt