Skru’n som Beckham

Fotballspillere som David Beckham og Cristiano Ronaldo er verdensberømte for måten de tar frispark på. De kan skru ballen inn fra nesten død vinkel, eller rundt en mur. Men hvordan fungerer fysikken bak slike velplasserte skudd? 

⬅  David Beckham gjorde kunsten å skru frispark til en spesialitet. Han var så god at det i 2002 kom en film med navnet «Skru’n som Beckham» («Bend it like Beckham»). 

Magnuseffekten 

Det handler om Magnuseffekten. I 1853 forklarte den tyske fysikeren Heinrich Gustav Magnus hva som skjedde. Les mer om dette i neste avsnitt.

Illustrasjon: Thierry Dugnolle (CC BY-SA 4.0)

Den perfekte skruen 

1. Sparket
Spilleren treffer ballen på høyre side og får den til å spinne mot klokka. 

2. Luftstrømmen
Når ballen spinner gjennom lufta, passerer lufta raskest på høyre side og langsomst på venstre side. 

3. Friksjonsforskjellen
Friksjonen (motstanden) mot lufta blir størst på høyre side. Der treffer lufta ballens spinn midt imot. På venstre side av ballen passerer lufta i samme retning som ballens spinn. Friksjonen blir dermed mindre. 

4. Skru
Ballen skrur mot venstre fordi trykket er større på høyre enn på venstre side. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Det «umulige» frisparket 

 

Forklaringen på Roberto Carlos frispark 

 

For rund fotball 

Ballen som ble brukt under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, ble kalt Jabulani. Den skapte forvirring hos både målvakter og utespillere. Ballen var helt rund. På grunn av det var det vanskelig å få den til å spinne riktig. Målvaktene kunne heller ikke forutse retningen på ballen. Den oppførte seg nesten som en oppblåst plastball. 

Fotballkunst

Cristiano Ronaldo prøver bevisst å unngå spinn på ballen. Den må spinne minst mulig for at skuddet skal bli skikkelig hardt. Ronaldo klarer å få til en «dupp» som gjør at ballen går rett over muren og inn i mål. Målvakten som skal stanse en slik ball, kan bli helt satt ut fordi ballen kan endre retning.

Kilder:

  • Vitenskap Junior (2018)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter

    1. Getty Images
    2. Wikimedia Commons
    3. DK Images
    4. Ionakana Youtube
    5. TED-Ed Youtube
    6. Adidas
    7. Adidas