Frykt
Tenk deg at du er alene hjemme en natt. Så hører du et kraftig smell. Hjertet banker fort i brystet. Musklene strammes, og pusten går raskere og raskere. Alle sanser er skjerpet! Du er klar til å angripe eller flykte fra det som laget lyden. Så viser det seg at det bare var en stor bok som datt ned fra bokhyllen. Hjernen og kroppen din reagerte likevel som om du var i livsfare.
Kort om frykt
Tips mot fobier
Naturlig frykt
Noen fryktreaksjoner er naturlige og instinktive. Disse reaksjonene kommer slik at vi skal passe oss for farlige dyr og farlige situasjoner.
Giftige kryp
Vi har en medfødt evne til å få øye på edderkopper og slanger fortere enn ufarlige dyr. Dette er nok fordi våre tidlige pattedyrslektninger var nødt til å kjenne igjen slanger lynraskt for ikke å bli bitt. Og våre afrikanske forfedre levde tett på mange livsfarlige edderkopper i millioner av år. Det var livsviktig å få øye på edderkoppene og holde seg unna.
⬅ Selv om de fleste slanger og edderkopper er ufarlige, har vi en naturlig frykt for dem.
Høyder
Høydeskrekk er viktig for å holde oss i live – den får oss til å være forsiktige i farlige situasjoner. Forskere utforsket denne naturlige frykten ved å legge en glassplate over et dypt hull. Så satte de krabbende babyer ved siden av. De aller fleste babyer holdt trygg avstand til hullet. Dette viser at høydeskrekk er medfødt.
Mørket
Synet er kanskje den viktigste sansen vi har. Vi føler oss sårbare når vi er omgitt av mørke og ikke aner hva som befinner seg rundt oss. Natten var svært farlig for våre forfedre. Det er fordi livsfarlige rovdyr går på jakt om natten. Det er ikke mange som trenger å være redd for farlige dyr om natten lenger. Men vi har fortsatt en naturlig frykt for mørket.
Kilder:
- Historien om mennesket – Junior (2020)
Orage Forlag AS
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-
Getty Images
-
NRK
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Future plc
-
NRK
-