Hva er du
interessert i?

Drømmer du om å skaffe deg en morsom, meningsfylt og utfordrende jobb? Det er bra!! Da har du et skikkelig godt utgangspunkt for å bli en gründer. En gründer er en person som starter sin egen bedrift, men først må man ha en god idé.

Eller helst mange gode idéer. Hvis man vil bli en gründer, kan det nemlig være smart å ha mer enn bare én god idé. Ofte kan en idé virke kjempelur med en gang man kommer på den, men etter hvert finner man ut at den kanskje ikke er så god likevel. Da er det smart å ha en plan B.

Motivasjon

Hva er du mest interessert i? Er det dataspill, sport, miljøvern, musikk, matlaging eller sminke? Hvis du skal lykkes som gründer, er det lurt å jobbe med noe du brenner for. 

Hvis du jobber med noe du liker, blir jobben både morsommere og mer motiverende. Det er også en stor fordel å jobbe med noe du kan mye om. 

Hva er en god idé?

Hva er det som gjør en idé god? Først og fremst bør en god idé være noe nytt, noe som dekker et behov, eller løser et problem. Begynn med å observere verden rundt deg. Se etter ting som ikke funker, eller som kan forbedres. Det kan være alt fra store, globale utfordringer, som klimaendringer, til små hverdagsproblemer, som å miste nøkler eller skrelle en mango (for det er faktisk skikkelig vanskelig).

Hvordan finne en god idé?

Se deg rundt i hverdagen. Bor det mange familier med hund i nærheten som kan ha behov for hjelp til å gå tur med hunden sin? Kunne dere ha trengt en leksehjelp-app på skolen? Eller en app som kan gjøre det lettere å dele på utgiftene når dere handler sammen?

Hvilke andre behov legger du merke til blant folk? Hva savner du selv? Hold øyne og ører åpne! Snakk med folk, og spør om de har tenkt på noe som kunne ha gjort hverdagen deres enklere. La deg inspirere av verden rundt deg!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kreativitet er nøkkelen

Når du har funnet et behov eller et problem, kan du begynne å tenke på hvordan du kan løse det. Det er her den gode idéen din gjemmer seg. 

En god dose kreativitet er nøkkelen til å finne løsningen. Heldigvis er det ikke sånn at kreativitet enten er noe man har, eller ikke har. Noen er kanskje mer kreative enn andre, men alle kan finne en god løsning på et problem!

Idéprosess

Ikke sitt og vent på at en god idé skal dukke opp helt av seg selv. Jobb aktivt for å finne den! Det er flere nyttige måter å gjennomføre en idéprosess på, finn den som passer deg best. Og husk, ingen idéer er dårlige eller feil i begynnelsen av idéprosessen din – bruk fantasien! Det viktigste er å være åpen for nye perspektiver og ikke være redd for å utforske selv de mest uvanlige ideene. Noen ganger kan de rareste tankene føre til de mest geniale løsningene. 

Å komme i gang

Bare begynn et sted – hvor som helst. Tenk på noe som interesserer deg, for eksempel musikk, og skriv ned alt du kommer på som har med musikk å gjøre. Da setter du i gang fantasien, og etter hvert kommer den kreative flyten du trenger for å finne en god forretningsidé. La oss se nærmere på ulike idéprosesser.

Idémyldring

La tankene løpe fritt, og skriv ned alle mulige idéer som popper opp i hodet ditt på et blankt ark. Dette kan du gjerne gjøre sammen med andre, kanskje dere blir inspirert av hverandre?

Tankekart

Tenk deg at du vil løse et samfunnsproblem, som for eksempel matsvinn. Finn frem et stort, tomt ark og skriv «matsvinn» midt på arket. Skriv ned alle ord du kommer på som har direkte med matsvinn å gjøre, og alt du forbinder med disse ordene. Det hjelper deg å se forbindelser og muligheter du kanskje ikke ville ha oppdaget ellers.

Spørsmål og observasjon

Still deg selv spørsmål som «Hva om …?» og «Hvordan kan vi …?» Observer omgivelsene nøye, og prøv å oppdage problemer som trenger smarte løsninger. La oss se på noen eksempler:

  • Hva om det fantes en dings som skreller mango for oss?
  • Hvordan kan vi redusere matsvinn?
  • Hva om det fantes et speil som forteller deg at du er bra nok som du er hver morgen?
  • Hvordan kan vi gi leksehjelp hjemme til alle som har behov for det?
  • Hvordan skal vi bruke mindre plast?
Forrige avsnitt

1 / 6

Neste avsnitt

La deg inspirere av andre!

Se på eksisterende ideer eller produkter. Tenk på hvordan du kan endre, tilpasse, eller kombinere dem for å skape noe nytt og kanskje enda bedre enn det som allerede finnes. Se på Google for eksempel. Google var ikke den første søkemotoren. Noen ville forbedre noe som allerede eksisterte, og så skapte de en søkemotor som i dag er den beste på markedet. Google har til og med blitt et eget verb for å søke på internett!

Lær av andre gründere
Finn ut hva andre gründere har gjort for å lykkes. Lær av hva de har gjort riktig – og ikke minst av hva de har gjort feil! Bruk andres erfaringer når du skal løse de problemene som dukker opp på veien mot å bli en gründer.

Ikke feil å feile

Ikke vær redd for å prøve og feile. Se på det som en del av prosessen når ikke alt går helt etter planen. De aller fleste gründere opplever å feile på en eller annen måte. Det viktigste er at man lærer av feilene sine og prøver igjen. Husk at man får mye kunnskap og erfaring på denne måten. Det å være en gründer handler mye om å være utholdende og lære av egne erfaringer. Derfor kan vi si at det er fint å feile.

Museum of Failure
Det finnes faktisk et eget museum for skikkelig elendige ideer! Her kan man lære om store internasjonale selskaper som har forsøkt seg på nye produkter og gått på en grundig smell.

MUSEUM OF FAILURE

Utforsk forskjellige ideer
Mange merkelige ideer har utrolig nok blitt kjempesuksesser. Ikke begrens deg selv! Tenk stort, ellevilt, lite, rart, pussig, morsomt eller praktisk – bruk fantasien!

Kan du finne noen gode eksempler på rare idéer som har blitt superpopulære?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Næringslivets Petter Smart!

Gründere er litt som Petter Smart. De ser et behov eller et problem, og finner smarte måter å løse dem på. Alt er mulig! 

Nå vet du litt mer om hvordan du kan få en god idé. Hvis du drømmer om å starte din egen bedrift, kan du også bli en gründer. Tar du utfordringen?

Til refleksjon
Hvorfor er det viktig at noen blir gründere?

  • Kommer du på noen produkter eller tjenester som vi er nesten avhengig av nå, men som ikke fantes for fem, ti og 20 år siden?