Heksenes historie

Hvordan ble antikkens beundrede gudinner til ondskapsfulle hekser? Hva var årsakene til at kunnskap ble straffet som ondskapsfull virksomhet, og hva tenker vi i dag om prosessene som førte til at tusenvis av kvinner, og menn, ble brent levende på bål?

Accessibility icon Heksenes historie

Fra beundrede gudinner til ondskapsfulle hekser

I den antikke verden var magi en viktig del av samfunnet. Det var som regel kvinner som hadde kunnskap om magi og helse. Disse kvinnene var gudinner, og ble avbildet sammen med kongen. Når kongen gikk i krig kunne gudinnene bidra, og kvinner fikk hjelp til fødselen.  

I dag fremstilles vanligvis en heks som en stygg gammel dame. De koker gjerne et magisk brygg i en sort kjele. En heks er gal og ondskapsfull. Hvordan kunne de vakre og beundrede gudinnene bli forvandlet til heksene vi snakker om i dag? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mannskulturer overtar

Forvandlingen kan ha skjedd da indoeuropeere flyttet fra Asia til Europa. Deres mannsdominerende kultur fokuserte på makt, krig og mannlige krigsguder. Da fikk ikke de kvinnelige gudinnene samme rolle lenger. De ble i stedet sett på som trollkjerringer. 

Hekser skapes i mytene

Den jødiske myten om Lilith forteller om en kvinne som kidnappet barn når det ble mørkt. Hun var full av demoner, og oppførte seg ganske vilt. Lilith beskrives som kvinnen som ledet Adam ut av Edens hage. Hun brukte ondskapen i seg til å skade andre. 

Noen fortellinger har en lykkelig slutt. I gresk mytologi forvandler trollkvinnen Kirke soldatene til Odyssevs til griser. Det redder livene deres. Kirke kunne også gjøre seg selv usynlig. Med en magisk rot klarer Odyssevs å gjøre Kirke til sin kone.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Trollkvinnen Lamia spiste barn

En annen fortelling fra gresk mytologi er om Lamia. Hun var en vakker dronning som ble forvandlet til en grusom kvinne som spiste andres barn. Slike historier forandret synet på magi. Mange kvinner ble sett på som farlige, og trolldomslære ble forbudt. 

Grekerne tillot offentlig magi

Grekerne hadde stor respekt for magiens kraft. Magi som ble utført for gudene ble akseptert av staten. Men fattige kvinner som hadde kunnskap om medisin og besvergelser, kunne bli dømt til døden. 

Romerne fryktet opprør

Den romerske kulturen er sterkt påvirket av den greske mytologien. Magi og trolldom var en del av statsreligionen, og ble sett på som viktig for imperiets fremgang. Når kvinner hevdet å ha magiske krefter ble det oppfattet som truende for makteliten i Roma. I frykt for at fattige kvinner med magiske krefter skulle starte opprør mot staten, ble de bannlyst og forfulgt. 

Papirbakgrunn 8
Papirbakgrunn 8

Heksebrenningen starter

Trolldomskvinner ble tillagt svart magi som å tilbakekalle de døde. Dessuten mente man at disse kvinnene (og noen menn) kunne påvirke været, ødelegge avlinger, utvikle gift og spre sykdom. I år 357 ble magi forbudt av den romerske keiseren Constantinus. Han mente at trolldom var en fiende for menneskene. Det ble i Roma en tradisjon for brenning av hekserPå denne måten kunne de romerske herskerne kvitte seg med dem de ikke ønsket. Gjerne de som tilhørte en annen religion. 

Isis-kulten

Isis var en egyptisk gudinne. Hun ble sett på som den perfekte kone og mor, men hun var også trolldommens gudinne. I motsetning til mange andre trolldomskvinner i mytene, var Isis idealet for magiske kvinner. Hun hjalp både fattig og rik, og gjorde gode gjerninger. Isis-kulten eksisterte side om side med den tidlige kristendommen, men ble utslettet da kristendommen vokste. 

Hekate – heksenes gudinne

I tidlig gresk mytologi fortelles det om Hekate som trolldommens gudinne. Hun avbildes ofte med tre hoder for å vise at hun var en sammensatt personJomfru-mor-heks. Et bilde av henne ble ofte plassert i døråpninger eller ved byporter. Folk trodde hun holdt det onde borte. Om hun ble misfornøyd kunne hun slippe inn onde krefter.  

Hekate – heksenes gudinne (passer best for ungdomstrinnet, på engelsk)

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Kristendommen forbyr trolldom

Trolldom og magi var i strid med kristendommen. Man trodde at djevelen var innblandet. Etter hvert som kristendommen spredde seg, ble dyrking av hedenske guder forbudt. På 500-tallet ble Isis-templet i Roma, som pilegrimer hadde reist til i tusenvis av år, stengt av den kristne keiseren Justinian. Oppfatningen om at trollkvinner samarbeidet med djevelen vokste. 

Brent levende på bålet

Mange uskyldige mennesker ble brent levende på bålet. Man trodde at heksene da ville forsvinne. I Norge anslås det at 800 mennesker ble dømt for trolldom i perioden 1575–1670, de fleste kvinner. 

Kilder:

  • Haxor, 2020
    Orage Forlag AS 

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Shutterstock
    4. John William Waterhouse
    5. Getty Images
    6. Shutterstock
    7. Shutterstock
    8. Getty Images
    9. William Blake og Mythology & Fiction Explained Youtube
    10. Ralph Gardiner
    11. Getty Images og Ellen lebesby Youtube