I N T E R V J U

Hva brenner
du for, Lavrans?

Vi har snakket med den unge kunstneren Lavrans Borgen (19) om hva som opptar ham mest.

av Caroline Korsvoll

Kunstner Lavrans Borgen
Kunstner Lavrans Borgen
Dette brenner jeg for:

Kunst!

Angst, uro og prestasjonsjag førte til at Lavrans Borgen la fotballkarrieren på hylla. Kunsten ble redningen. Nå gjør Lavrans stor suksess, og han håper at kunsten hans kan bidra til engasjement rundt mental helse.

Den une kunstneren Lavrans og bilde hans
Den une kunstneren Lavrans og bilde hans

– Jeg slet mye med angst og uro. Det var nok preget av prestasjonskulturen på fotballen, men også fordi jeg var på et vanskelig sted i livet. Jeg opplevde mye av det samme som andre ungdommer – kjærlighetssorg, skolepress og utfordringer i vennegjengen. I overgangen mellom ungdomsskolen og videregående fikk jeg profesjonell hjelp som redda livet mitt.

Jeg var hos både psykiater og psykolog, og en del av terapien var kunst. Jeg merket at angsten og uroen slapp da jeg begynte å male, og at jeg kom inn i en behagelig flytsone der jeg kunne la tankene kverne og få ro, forteller Lavrans.

– Kunsten er på mange måter et fristed. Det er en terapi og et sted hvor jeg kjenner unik skaperglede. Kunsten ble medisinen min, og nå er den yrket mitt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
nærbilde av en hånd som maler
nærbilde av en hånd som maler

Ung, lovende og utsolgt

Lavrans startet så smått med å male på klær og sko, og nå maler han kun med akryl. Han driver for det meste med abstrakt kunst, full av farger, symbolikk og følelser. Fra morgen til kveld er han i atelieret sitt i hjembyen Drammen. 

Før han begynte med kunst, drømte han om å bli fotballproff. Med kunsten har han like store mål, og han drømmer om å bli en av de største kunstnerne i Europa. Han er på god vei.

Lavrans beskrives allerede som et ungt talent utenom det vanlige av kunstkjennerne, og han har hatt en rekke utstillinger de siste årene. Folk er ville etter kunsten hans, og galleriene han har stilt ut på, klarer ikke å levere malerier til alle som vil ha. Det står «utsolgt» under hvert eneste bilde, men en som fikk fatt i et maleri i sommer, var fotballproffen Martin Ødegaard. Ødegaard er også fra Drammen, og nå henger det et maleri av den lokale fotballbanen «Kjappen» på veggen i leiligheten hans i London, signert Lavrans Borgen.  

– Det var en ære å bli spurt om å lage et maleri for Martin. Han er et stort forbilde både som fotballspiller og privatperson. Det er rett og slett stor stas å være etterspurt. Kunsten betyr mye for meg, og det er et givende yrke. Jeg føler at jeg lever drømmen, når jeg kan ha kunst som en jobb. At kaos og uro kan bli til noe vakkert, gir stor indre glede. Nå gønner jeg bare på!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bringer folk sammen

Lavrans Borgen er opptatt av å vekke følelser, assosiasjoner og reaksjoner hos den som studerer maleriene hans.

– Noe av det som fascinerer meg mest med kunst, er at et kunstverk kan bringe mennesker sammen. Et kunstverk kan få mennesker i kontakt, og det kan fremprovosere tanker og diskusjoner. Det er så spennende å få høre alle de forskjellige tankene, assosiasjonene og følelsene et verk kan vekke hos folk. 

Når jeg får besøk i atelieret mitt, får jeg ofte høre hvordan kunsten min skaper ulike assosiasjoner og tolkninger. Kunst er subjektivt og individuelt. For eksempel har et maleri jeg har malt – med mange øyne, neser og munner – skapt ulik respons. Er det en familie? Er det samfunnet? Kunsten setter i gang samtaler med andre, og jeg har fått mange gode venner gjennom kunsten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Søkelys på mental helse

Lavrans tror kunst kan bidra til engasjement rundt mental helse, og er opptatt av å formidle at vi ikke er alene.

– Målet mitt er å skape et eget uttrykk som kan være en arena der folk kan føle seg tryggere og sette ord på ting. Da jeg snakket med psykiater og psykolog, skjønte jeg at jeg ikke var alene. Ungdom står overfor enorme forventninger og et voldsomt informasjonspress. Vi er eksponert for et stort spenn av ulike tanker, meninger og press, noe jeg selv har kjent på. 

Jeg håper mine uttrykk i kunsten kan skape gjenkjenning hos andre, skape fellesskap og gi en forsikring om at vi ikke er alene. Kanskje også en lavere terskel for å søke hjelp? Jeg vet hvordan det er å føle seg lost, og hvis jeg kan greie å komme meg, så kan alle klare det. Det går bra, sier Lavrans.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kunster Lavrans
Kunster Lavrans

Det lysner

Maleriene har navn som spenner fra «Lungemos», «Naken» og «Usynlig» til «Flytsone» og «Hjertero». Etter at Lavrans oppdaget kunsten, har fargene bokstavelig talt kommet tilbake til livet hans. Han ser lyst på fremtiden. 

– Livet har flere harmoniske og gode sider, og gjennom glade farger kan jeg vise at det er håp. I kunstterapien er det fokus på å tørre å bruke glade farger fordi det kan påvirke oss positivt.

– Jeg vil uttrykke de mer harmoniske sidene ved livet, med lys, farger og motiver som har funnet ro. Jeg ser lyst på fremtiden. Kunstbransjen er uforutsigbar, men jeg har klare planer for å nå målene mine, nemlig å bli en av de etablerte kunstnerne i Europa.

Vil du finne flytsonen din?
 • Ta ting i ditt tempo, og mal det du føler for. 
 • Det er ingen skam å hente inspirasjon fra andre kunstnere. Det personlige uttrykket kommer etter hvert. 
 • Jeg tror de fleste hadde hatt gleden av å finne den flytsonen som jeg kommer i når jeg maler. Den roen unner jeg absolutt alle. Hvis malingen ikke er noe for deg, så finner du kanskje den samme følelsen ved å skrive eller å spille fotball.
📷 Lavrans Borgen kommer i flytsonen og får en harmonisk og beroligende følelse når han maler.
– Tiden står stille, tankene får lov å kverne i underbevisstheten, og angsten forsvinner, forteller han.

Dette intervjuet er skrevet av Caroline Korsvoll for Skolerom, og det inngår i en intervjuserie vi kaller Dette brenner jeg for!

Bilde- og videorettigheter:

  1. Privat
  2. Privat
  3. Getty Images
  4. Privat
  5. Privat
  6. Privat
  7. Privat
  8. Privat
  9. Privat
  10. Privat