Fra fjell til handelsvare
Hvordan lagde man brynestein?
I vikingtiden hogg man ut brynestein med enkle redskaper og metoder. Det var viktig å kjenne fjellet for å vite hva som kunne bli til gode brynesteiner, og fjellet måtte være rent for andre bergarter.
Sprekker som oppstod på grunn av frost ble utnyttet. I disse kunne man helle vann, og når dette frøs, sprengte isen ut blokker. Man kunne også slå kiler i sprekkene for å presse ut blokkene.
Når en blokk var frigjort, måtte denne deles opp i mindre emner. Da var det viktig å forstå gangen i steinen. Ved å slå på en jernkile med slegge sprakk blokka opp i lange staver av stein. Disse ble igjen hugget til passende bryneemner. Et godt brynesteinsemne for bryning av ljå, sigd, kniver og sverd kunne være 30 cm langt, 4–5 cm tykt og 5 cm bredt. Et øksebryne kunne være bredere og tykkere. Et nålebryne var langt mindre.
Før steinen kunne bli brukt til bryning måtte den bli slipt til, slik at flatene ble jevne. Da la man gjerne skarp sand og vann på en stor flat stein, og gnei bryneemnet over steinen og slipte vekk ujevnhetene.