Å nei, en kvise!

De kalles kviser, filipenser eller akne, og kan være utrolig irriterende. De dukker opp der du minst vil ha dem akkurat når du minst ønsker det. I ansiktet, på ryggen, brystet og skuldrene, og selvsagt i ungdomstiden.

Kviser er bitte små skader eller infeksjoner i hudens hårsekker, der hårstråene vokser ut.

Hvorfor får vi kviser?

På hårrøttene er det festet små talgkjertler som hele tiden lager en olje kalt talg. De smører huden og håret, men noen ganger lager de for mye talg. Det betyr fest for bakteriene. Kroppen reagerer, og hårsekken blir betent. Det danner seg en væskepropp av det vi kaller puss.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forklaring på kviser
Steril bakgrunn

Hvorfor akkurat nå?

I puberteten øker produksjonen av hormoner, særlig testosteron. Derfor får tenåringer kviser. Noen kosmetikkprodukter fører også til kviser. Stress, menstruasjon og sukker kan utløse kviser. Men det er ennå ikke bevist at sjokolade gir kviser …

Hvorfor akkurat meg?

Ja, det er urettferdig når du har fått en stor kvise på nesa, men du er ikke alene. 80 prosent av oss sliter med kviser, fra vi er 11 år og helt opp til 30-årsalderen.

Ingen rask kur

Det finnes ingen mirakelkur mot kviser, men det finnes mange såper og salver med ingredienser som renser huden. Er man veldig plaget, kan man få medisin på resept fra legen. De enkleste rådene er å vaske ansiktet og – lettere sagt enn gjort – ikke klemme på kvisene!

Kilder:

 • Kropp og helse (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Shutterstock
  2. Shutterstock
  3. Shutterstock / Thinkstock
  4. Shutterstock
  5. Getty Images
  6. Shutterstock
  7. NRK