Fra kledd på til påkledd
Da vi var små bestemte vi ikke hva slags klær vi hadde på oss. Vi ble kledd på varme klær, strømpebukser som klødde og lag på lag om vinteren. På sommeren satt vi med store solhatter, og på bursdager og fest ble vi pyntet med klær vi kanskje ikke hadde valgt ut selv. Men på et eller annet tidspunkt fikk vi endelig muligheten til å vise hvem vi egentlig er. Gjennom klær.
Klærne forteller historier
Når vi fikk velge klærne våre, måtte vi tenke på hva slags stoff og mønster vi liker. Vil vi ha store blomster, tynne striper, glatte og hvite skjorter, digre ullgensere, neonfarger, slitte bukser, myke kosedresser eller korte skjørt? Hva synes vi passer sammen? Hvordan skal vi pynte oss? Hva føler jeg meg fin i? Klær er gøy, og litt stressende: Hva skal jeg ha på meg i dag?
Språk og signaler
Ofte vil mennesker få tanker om hvem vi er på grunn av hvor vi kommer fra eller hvordan vi ser ut. Men det er jo ikke alltid at dette passer med den vi er inni oss. Ser vi barnslige ut, eller kanskje veldig tøffe? Kanskje noen tenker at du ser ut som en kreativ person, eller som en veldig sporty person? Gjennom klærne våre kan vi gi folk et mer riktig bilde av hvem vi egentlig er. Vi kan vise fram de beste sidene våre, som en maler som maler et bilde av seg selv.
Det er sånn jeg er!
Maleren Peter Blake ble av mange sett på som en litt rar, men smart type. For å vise hvem han var malte han et bilde av seg selv hvor han hadde på seg jeans, joggesko og olajakke. Nå så han ut som helt vanlig, litt beskjeden type som ikke likte å skille seg ut. En type som likte å snakke om musikk, og som tenker at å male bilder er en helt vanlig jobb. Han malte et bilde som viste han slik han ville at folk skulle se han.
Hva skal jeg ha på meg?
Når man skal ut og treffe noen man ikke kjenner godt, kan det være vanskelig å velge det riktige antrekket – det som best viser hvem du er. Dette kan noen ganger ta lang tid. Men når man er sammen med mennesker man er trygg på, venner eller familie som kjenner deg godt, tenker man ikke på hva man har på seg. Hvorfor ikke? De vet allerede hvem du er, og du trenger ikke sende ut hint om din personlighet gjennom klærne dine. Du kan fint sitte i pysjen eller i en hullete genser med tannkremflekker uten at det forandrer hva de tenker om deg.
Lykke med nål og tråd
Noen klær gjør oss glade. Vi liker noen fordi de minner oss om noe fint. For eksempel kan en type sko gi oss selvtillit, en hjemmestrikket genser kan gi oss trygghet eller trøst og en hettegenser kan få oss til å føle oss kule. Noen har til og med spesielle «lykkeplagg», som de har på seg når de skal spille en fotballkamp eller ha en viktig prøve. Fotballspillere har lykkedrakter og noen tennisspillere mener de vil tape kampene uten lykkesokkene sine.
Klær som påminnelse
Hva vi har på oss er en stille samtale med andre. Vi forteller: Dette er meg. Men det er også en påminnelse til oss selv om hvem vi er og hvem vi ønsker å være. På den måten er klesskapet vårt nesten som et selvportrett eller en selvbiografi – det forteller vår historie. Og det forandrer seg gjennom hele livet vårt. For du tror vel ikke foreldrene dine, lærerne dine eller vennene dine alltid har gått i de samme klærne?
Kilder:
- The Curious Brain (14.10.2020): Some days even my lucky rocketship underpants don’t help
https://thecuriousbrain.com/?p=25422
- The School of Life (14.10.2020): Why Clothes Matter
https://www.youtube.com/watch?v=8da1nXckEy4
- The Guardian (14.10.2020): The perils of having ‘lucky clothes’: the Vintage Years
https://www.theguardian.com/fashion/2012/oct/24/perils-having-lucky-clothes-vintage-years
Bilde- og videorettigheter:
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images