Fra kledd på til påkledd

Da vi var små bestemte vi ikke hva slags klær vi hadde på oss. Voksne kleddeoss varme klær og strømpebukser som klødde om vinteren. På sommeren satt vi med store solhatter. På bursdager og fest ble vi pyntet med klær vi ikke valgte ut selv. Men fikk vi endelig muligheten til å vise hvem vi egentlig er. Gjennom klær. 

Klærne forteller historier

Når vi fikk velge klærne våre, måtte vi tenke på hva slags stoff og mønster vi liker. Vil vi ha store blomster, tynne striper, glatte skjorter, store ullgensere? Vil vi ha farger, slitte bukser, myke kosedresser eller skjørt? Hva synes vi passer sammen, og hva føler jeg meg fin i? Klær er gøy, men litt stressende. Hva skal jeg ha på meg i dag?

Språk og signaler

Ofte vil mennesker få tanker om hvem vi er på grunn av hvordan vi ser ut. Men det er jo ikke alltid at dette passer med den vi er inni oss. Ser vi barnslige ut, eller kanskje veldig tøffe? Kanskje noen tenker at du ser kreativ ut? Eller som en veldig sporty person? Gjennom klærne våre kan vi gi folk et mer riktig bilde av hvem vi er. Vi kan vise frem de beste sidene våre, som en maler som maler et bilde av seg selv. 

Det er sånn jeg er!

Peter Blake var en maler. Mange trodde han var en litt rar, men smart type. For å vise hvem han var malte han et bilde av seg selv i jeans, joggesko og olajakke. Nå så han ut som helt vanlig type som ikke likte å skille seg ut. En type som likte å snakke om musikk, og som tenker at å male bilder er en helt vanlig jobb. Han malte et bilde som viste han slik han ville at folk skulle se han. 

Hva skal jeg ha på meg?

Når man skal ut og treffe noen man ikke kjenner godt, kan det være vanskelig å velge riktige klær – det som best viser hvem du er. Dette kan noen ganger ta lang tid. Men når man er sammen med venner eller familie tenker man ikke på hva man har på seg. Hvorfor ikke? De vet allerede hvem du er. Du kan fint sitte i pysjen eller i en hullete genser med tannkremflekker uten at det forandrer hva de tenker om deg. 

Lykke med nål og tråd

Noen klær gjør oss glade. Vi liker noen klær fordi de minner oss om noe fint. For eksempel kan noen sko gi oss selvtillit. En hjemmestrikket genser kan gi oss trygghet eller trøst. En hettegenser kan få oss til å føle oss kule. Noen har til og med spesielle «lykkeplagg». 

Klær som påminnelse

Hva vi har på oss er en stille samtale med andre. Vi forteller: Dette er meg. Og det minner oss selv om hvem vi er og hvem vi har lyst til å være. Klesskapet vårt er nesten som et selvportrett – det forteller vår historie. Og det forandrer seg gjennom hele livet vårt. For du tror vel ikke foreldrene dine, lærerne dine eller vennene dine alltid har gått i de samme klærne? 

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images