Hva skjer med biler når de dør?
Se deg rundt i klasserommet. Ser du noe som er laget av metall? Kanskje beina på pulten? Eller stolbeina? Er dørklinka på døra inn til klasserommet laget av metall? Det metallet kan være fra en gammel bil. Nå skal vi vise deg hvordan metall fra gamle biler kan bli til nye ting, og hvorfor det er viktig å gjenvinne kasserte biler.
Et klasserom der vi ser bena til n oen elever og stolene de sitter på.
Når bilene blir ubrukelige
I Norge har vi regler om at alle kasserte biler skal gjenvinnes. Det er EU og Klima- og miljødepartementet som bestemmer disse reglene. De som lager biler, bilprodusentene, må følge disse reglene for å få lov til å selge bilene sine i Norge.
Parkeringsplass med veldig mange biler sett ovenfra.
Bil som står og ruster bort i skogen.
Bilbransjen tok ansvar!
For at vi skulle bli skikkelig gode på å gjenvinne biler, måtte den norske bilbransjen gjøre noe smart. De etablerte Autoretur AS i 2007. Der kan vi levere bilene våre til gjenvinning. Bilbransjen må gjenvinne minst 95 prosent av hver eneste bil. Autoretur har klart å gjenvinne over 97 prosent! Materialene blir brukt i nye produkter og verner om jordens naturressurser.
Store mengder bildekk som ses ovenfra.
Bilene knuses!
Når alle de farlige og giftige tingene i bilen er fjernet, blir den presset flat og sendt med lastebil til et fragmenteringsverk. Her blir bilen revet fra hverandre i mindre og mindre deler – fragmenter. Delene sorteres og kan brukes til mange nye ting. Noen fragmenter er bare noen millimeter.
Fra bil til metallstøv!
I denne filmen vil du følge en bil hele veien gjennom et fragmenteringsverk. Inne i fragmenteringsverket er det mange kverner som knekker og river bilen i mindre og mindre biter. Til slutt er det smådeler og metallstøv igjen.
Oversiktsbilde av en gruve i goldt landskap.
Nesten hele bilen blir brukt om igjen
Vi blir flinkere og flinkere til å gjenvinne vrakbiler. EU har bestemt at minst 95 prosent av hver kasserte bil skal gjenvinnes. Dette tallet kaller vi gjenvinningsgrad. I 2021 var gjenvinningsgraden i Norge på 97,8 prosent.
📷 Graf som viser gjenvinningsgraden. Autoretur AS.
Graf som viser gjenvinningsgraden fra 2007 til 2021.
Rød el-bil som står til lading.
Medarbeider jobber med å demontere elbilbatterier.
Tenk på alt som er laget av returmetall!
Det er jo helt fantastisk at vi kan gjenbruke nesten 100 prosent av de gamle bilene våre. Med det gjøres en stor innsats for miljøet. Og det kan alle som har bil, være med på.
Et samarbeid mellom:
Kilder:
- autoretur.no (17.06.2022): https://autoretur.no/
- LOOP – Stiftelsen for Kildesortering og Gjenvinning; Lystad, Henrik; Nordal, Ola: gjenvinning i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. juni 2022 fra https://snl.no/gjenvinning
- regjeringen.no (17.06.202): Klima- og miljødepartementet
https://www.regjeringen.no/no/dep/kld/id668/
- skatteetaten.no (17.06.2022): Vrake bil og andre kjøretøy
https://www.skatteetaten.no/person/avgifter/bil/vrake/
- ssb.no (17.06.2022): Avfall frå samferdsel
https://www.ssb.no/natur-og-miljo/avfall/artikler/avfall-fra-samferdsel
- regjeringen.no (17.06.2022): Norge er elektrisk
https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/veg_og_vegtrafikk/faktaartikler-vei-og-ts/norge-er-elektrisk/id2677481/
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Autoretur Skolerom
-
Autoretur Skolerom
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NG-metall
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Autoretur AS
-
Autoretur Skolerom
-
Autoretur Skolerom
-
Autoretur Skolerom
-