CHRISTINA SNAKKER OM FORELSKELSE:

Sommerfugler i magen?

Har du vært forelska noen gang? Kjent det krible i kroppen, og kjent at pulsen øker når en helt spesiell person nærmer seg? Merket at munnen kjennes tørr når du prøver å si noe, eller at hendene blir svette, og at du rødmer lett?

Seksuell legning

Begrepet seksuell legning handler om hvem du liker romantisk, seksuelt og hvem du blir forelska i. Noen vet tidlig at de liker bare jenter, liker bare gutter, eller ikke bryr seg om kjønn. Det er også helt normalt å trenge tid til å finne ut av disse tingene. De fleste av oss kjenner på forvirring rundt egen seksualitet en eller annen gang i løpet av livet. Om du føler på det nå, er du definitivt ikke alene!

To illustrerte figurer med rødmende kinn holder hender. Ene figuren har et skateboard under armen.
To illustrerte figurer med rødmende kinn holder hender. Ene figuren har et skateboard under armen.

Du bestemmer hvordan du definerer deg!

For noen kjennes det riktig å definere seg som for eksempel heterofil eller homofil, fordi det sier noe om hvem de er.  Men dette er veldig individuelt. Det er ikke alle som føler for å passe inn i en «boks», og her finnes det faktisk ikke noe som er rett eller galt. Her må du kjenne på hva som gir deg en god følelse i magen. Hvordan du definerer deg selv er opp til deg, og ingen andre.

Alle er ikke vant til å snakke om alt

Noen familier snakker åpent om sex, ulike legninger og romantiske forhold. Andre snakker aldri om slike temaer. Kanskje foreldrene dine har meninger du stiller spørsmålstegn ved? Det er ikke så rart at vi har ulike erfaringer hjemmefra, for ingen familier er like.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrert smågodthylle med fargerikt godteri for enhver smak. I den ene hyllen ligger det en blå skje og hver boks har en gul tape på seg.
Illustrert smågodthylle med fargerikt godteri for enhver smak. I den ene hyllen ligger det en blå skje og hver boks har en gul tape på seg.

Hvem gir deg sommerfugler i magen?

Kong Harald sa noe ganske konge på en hagefest i Slottsparken i 2016. Der sa han: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

Hvem er du tiltrukket av?

Noen forelsker seg i motsatt kjønn, andre forelsker seg i samme kjønn. Noen liker alle kjønn, og for andre spiller ikke kjønn noen stor rolle. Enkelte forelsker seg i ett kjønn, men er seksuelt tiltrukket av flere.

Noen ganger må det en forelskelse eller tiltrekning til for å oppdage sider ved deg selv du ikke visste om. Og selv når du tror du kjenner alle sidene ved deg selv, kan du bli overrasket.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Magesekken illustrert med sommerfugler i flere farger inni den.
Magesekken illustrert med sommerfugler i flere farger inni den.

Seksualitet

Ytterpunktene av seksualitet har blitt beskrevet som hetero og homo. Da er liksom hetero i den ene enden av målestokken og homo i den andre. Men er det så enkelt? Nei, selvfølgelig ikke. Det seksuelle spekteret rommer mye mer enn det, og det er plass til alle. Du kan være maskulin eller feminin uansett hvem du liker, og seksualiteten din kan både utvikle og endre seg gjennom livet.

Bli kjent med din egen seksuelle identitet

Når du blir tryggere på din seksualitet, vil du oppleve at det blir lettere å være tro mot både deg selv og andre. Ovenfor en partner vil det bli enklere å uttrykke hva du liker og å sette grenser. Men det kan kreve innsats å bli trygg! Når du er trygg i deg selv, er det også ofte enklere å gjøre kjæresten din trygg, ved å lytte og forstå at hen er et like komplekst menneske som deg.

Må du definere deg
med et fil-begrep?

Vi har alle et grunnleggende behov for å passe inn og høre til. For mange kan begreper som beskriver seksuell legning, for eksempel panfil, lesbisk eller heterofil, bidra positivt. Du kan bruke disse begrepene som verktøy for å finne svar på spørsmål du har, eller for å møte andre som liker det samme som deg.

Du ikke passe inn i en fil

Men det er ikke sånn at du passe inn i en fil for å være trygg i din seksualitet. Det virker mot sin hensikt å forsøke å passe inn i en boks dersom du føler den setter deg i bås. Langt ifra alle ønsker å definere egen legning med et fil-begrep. Det er et individuelt valg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Et skilt med flere veivalg der tekstene er lesbisk, hetero og bifil.
Et skilt med flere veivalg der tekstene er lesbisk, hetero og bifil.

Hva er egentlig vanlig?

De aller fleste vil være som alle andre, og ikke skille seg for mye ut. Det å føle at alle andre er «vanlige» kan derfor bli vanskelig. I veldig mange år har TV og media fremstilt det å være hetero som det mest vanlige. De som ikke definerte seg som hetero kunne oppleve forvirring rundt sin egen legning. Mange skjulte sin egen legning for å ikke fremstå som «uvanlig». De siste årene har det blitt mer vanlig å stå fram som «skeiv», et begrep som ofte blir brukt om alle som ikke er hetero.

La oss gjøre et tankeeksperiment: Hva om de skeive ikke hadde blitt undertrykt gjennom hundrevis av år? Da hadde det kanskje vært helt vanlig å få lov til å bare være seg selv.

LHBTQ+

LHBTQ+ – begrepet endrer seg fordi vi stadig utvikler oss og finner nye, bedre beskrivelser. Les deg derfor gjerne opp utenfor denne teksten også!

Dersom disse begrepene hjelper deg til å bli tryggere i din seksuelle identitet – bruk dem. Om du derimot føler at de setter deg i bås og skaper større forvirring – la være å bruke dem.

De mest brukte begrepene
om seksuell legning:

  • Skeiv er samlebetegnelsen for alle som ikke er heterofile (samme som queer på engelsk).
  • Heterofil er jenter som liker gutter og gutter som liker jenter, altså motsatt kjønn.
  • Homofil er når man forelsker seg i mennesker av samme kjønn som en selv.
  • Lesbisk er jenter som forelsker seg i jenter. Noen sier lesbisk og andre sier homofil.
  • Bifil er når man kan forelske seg i både jenter og gutter. Ordet «bi» betyr ‘to’ på latinsk.
  • Panfil er når man forelsker seg i personlighet og karaktertrekk fremfor kjønn.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.

Vil du vite mer?

Skeiv Ungdom har laget listen Skeiv fra A-Å med ord og uttrykk det kan være greit å vite om og bruke rett.

Trenger du noen å snakke med? ung.no har samlet en liste over gratis chat og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan velge å være anonym. Det viktigste er ikke å måtte definere noe som helst, men føle deg trygg i å være deg. ❤️

 

Skrevet av Christina Fraas

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Christina Fraas?

Christina er samfunnsengasjert og kommer med konkrete tips om hvordan du kan være mer  bærekraftig i hverdagen, samtidig som du lever ditt beste liv. Hun ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter, og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «årets sterke mening» i 2019 og 2021. Hun står også bak prosjektet 1000historier på Instagram.