CHRISTINA SNAKKER OM FORELSKELSE:

Sommerfugler i magen?

Har du vært forelska? Kjent det krible i kroppen? Følt at pulsen øker når en spesiell person nærmer seg? Merket at munnen er tørr når du prøver å si noe? Kanskje blir hendene svette, og kanskje du rødmer lett?

Seksuell legning

Seksuell legning handler om hvem du liker romantisk og seksuelt. Altså hvem du blir forelska i. Noen vet tidlig om de liker jenter eller gutter. Eller så bryr de seg ikke om kjønn. Det er helt normalt å bruke tid på å finne det ut. De fleste kjenner på forvirring rundt egen seksualitet en eller annen gang i livet. Du er ikke alene om å føle det slik!

To illustrerte figurer med rødmende kinn holder hender. Ene figuren har et skateboard under armen.
To illustrerte figurer med rødmende kinn holder hender. Ene figuren har et skateboard under armen.

Du bestemmer hvordan
du definerer deg!

For noen kjennes det riktig å si at de er heterofile eller homofile. Det sier noe om hvem de er. Dette er ulikt fra person til person. Ikke alle føler for å passe inn i en «boks». Her finnes det ikke noe som er rett eller galt. Du må kjenne på hva som gir deg en god følelse i magen. Du bestemmer selv hvem som gir deg de følelsene.

Alle er ikke vant til å snakke om alt

Noen familier snakker åpent om sex og ulike legninger. Andre gjør ikke det. Kanskje foreldrene dine har meninger du ikke forstår? Det er ikke så rart at vi har ulike opplevelser hjemmefra. Ingen familier er jo like.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrert smågodthylle med fargerikt godteri for enhver smak. I den ene hyllen ligger det en blå skje og hver boks har en gul tape på seg.
Illustrert smågodthylle med fargerikt godteri for enhver smak. I den ene hyllen ligger det en blå skje og hver boks har en gul tape på seg.

Hvem gir deg sommerfugler i magen?

På en hagefest i 2016 sa kong Harald noe ganske konge. Han sa: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

Hvem er du tiltrukket av?

Noen forelsker seg i motsatt kjønn. Andre i samme kjønn. Noen liker alle kjønn. For andre har ikke kjønn noe å si. Noen ganger oppdager man nye sider ved seg selv når man blir forelsket. Du kan bli overrasket over de nye sidene ved deg selv.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Magesekken illustrert med sommerfugler i flere farger inni den.
Magesekken illustrert med sommerfugler i flere farger inni den.

Seksualitet

Står valget mellom å være hetero eller homo? Nei, selvfølgelig ikke. Det finnes flere legninger enn det. Og det er plass til alle. Du kan være maskulin eller feminin uansett hvem du liker. Seksualiteten din kan utvikles og endre seg gjennom livet.

Bli kjent med din egen seksuelle identitet

Når du blir tryggere på din seksualitet, opplever du at det blir lettere å være ekte. Det blir enklere å sette grenser og si hva du liker til en partner. Men det kan koste litt å bli trygg! Det er lettere å gjøre kjæresten din trygg, når du er det selv. Ved å lytte og forstå at hen er et like sammensatt menneske som deg.

Må du definere deg
med et fil-begrep?

Vi har alle et stort behov for å passe inn og høre til. For mange kan det som beskriver seksuell legning, hjelpe på en positiv måte. For eksempel panfil, lesbisk eller heterofil. Du kan bruke disse ordene for å finne svar på din egen seksuelle legning. Eller for å møte andre som liker det samme som deg.

Du ikke passe inn i en fil

Men du ikke passe inn i en fil for å være trygg i din seksualitet. Det kan bli feil å sette deg selv inn i en slik boks. Ikke alle ønsker å definere egen legning med et fil-begrep. Det er et personlig valg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Et skilt med flere veivalg der tekstene er lesbisk, hetero og bifil.
Et skilt med flere veivalg der tekstene er lesbisk, hetero og bifil.

Hva er egentlig vanlig?

De aller fleste vil være som alle andre og ikke skille seg for mye ut. Det å føle at alle andre er «vanlige» kan derfor bli vanskelig. I mange år har TV og media fremstilt det å være hetero som det mest vanlige. De som ikke følte seg som hetero, kunne oppleve forvirring rundt sin egen legning. Mange var redde for å stå fram som «uvanlig». De siste årene har mange våget å stå fram som «skeiv». Det er et begrep som ofte blir brukt om alle som ikke er hetero.

La oss gjøre et tankeeksperiment: Hva om de skeive ikke hadde blitt undertrykt gjennom hundrevis av år? Da hadde det kanskje vært helt vanlig å få lov til å bare være seg selv.

 

LHBTQ+

LHBTQ+-begrepet er i stadig endring. Vi utvikler oss hele tiden og finner bedre beskrivelser. Les gjerne om det utenfor denne teksten også!

Hvis begrepene hjelper deg til å bli tryggere i din seksuelle identitet – bruk dem. Om du føler at de setter deg i bås og skaper større forvirring – la være å bruke dem.

De mest brukte begrepene om
seksuell legning og hva de betyr:

  • Skeiv er et felles uttrykk for alle som ikke er heterofile (samme som queer på engelsk).
  • Heterofil er jenter som liker gutter og gutter som liker jenter. Altså motsatt kjønn.
  • Homofil er når man forelsker seg i mennesker av samme kjønn som en selv.
  • Lesbisk er jenter som forelsker seg i jenter. Noen sier lesbisk og andre sier homofil.
  • Bifil er når man kan forelske seg i både jenter og gutter. Ordet «bi» betyr ‘to’ på latinsk.
  • Panfil er når man forelsker seg i personlighet og egenskaper, og ikke kjønn.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.
En illustrert figur med grønn hettegenser, blå jakke og en regnbuebutton på jakka.

Vil du vite mer?

Skeiv Ungdom har laget Skeiv fra A-Å. Det er ord og uttrykk som kan være greit å vite om og bruke riktig.

Trenger du noen å snakke med? ung.no har samlet en liste over gratis chat og telefontjenester som du kan bruke for å snakke med noen. Du kan velge å være anonym. Det viktigste er ikke å måtte definere noe, men føle deg trygg i å være deg. ❤️

 

Skrevet av Christina Fraas

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Christina Fraas?

Christina er samfunnsengasjert og kommer med konkrete tips om hvordan du kan være mer  bærekraftig i hverdagen, samtidig som du lever ditt beste liv. Hun ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter,  og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «årets sterke mening» i 2019 og 2021. Hun står også bak prosjektet 1000historier på Instagram.