Hvor i all verden er du?

Hvordan kan du vite nøyaktig hvor du er i verden?

Accessibility icon Hvor i all verden er du?

Hvor er du?

Hvordan forteller du andre om hvor du befinner deg? Hvordan kan du være helt sikker på at du treffer de du har avtalt å møte på et bestemt sted?

«X marks the spot»

Har du sett filmer hvor man har et kart der x-merket viser hvor man finner skatten?

Men det er kanskje ikke så enkelt hvis beskrivelsen er «midt mellom de to store trærne»? Eller det står at man skal gå 200 skritt rett fram? Det kan jo ha vokst fram flere trær, og alle går jo ikke med samme skrittlengde.

Å være nøyaktig

Hvis du er i en by, så bruker du nok en gateadresse for å finne fram. Hva mer trenger man å vite før man kan være helt sikker på å komme riktig?

Gateadressen gir et geografisk punkt som består av en lengde- og breddegrad. I tillegg vil du trenge å si hvor du befinner deg i høyden (etasje), og til hvilket klokkeslett dere skal møtes.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gammelt gulnet skattekart der en rød x markerer hvor skatten er.
Gammelt gulnet skattekart der en rød x markerer hvor skatten er.

Lengde- og breddegrader

Men det er ikke alltid du har en gateadresse. Kanskje er du på havet, i skogen eller på fjellet. Da må du kunne angi noe mer nøyaktig enn ved å si «på havet», «på fjellet» eller «i skogen».

Her bruker vi koordinater i form av lengde- og breddegrader. Disse koordinatene beskriver hvor vi befinner oss.

Jorda er delt inn i et mønster av lengde- og breddegrader.

Lengdegrad – eller meridian – er den ene av to akser i jordens koordinatsystem. Lengdegradene går fra Nordpolen til Sydpolen.

Lengdegradene deler jorda i to halvkuler. Vi kaller disse den østlige og den vestlige halvkulen. Hver av disse halvkulene deles inn i 180 lengdegrader. Jorda er derfor delt inn i 360 lengdegrader, akkurat som en sirkel.

Den andre aksen kalles breddegrad. Breddegradene står vinkelrett på lengdegradene.

Den lengste breddegraden er ekvator. Den går rundt midten av jordkloden. Alle andre breddegrader er kortere enn ekvator. Kan du tenke deg hvorfor lengdegradene er like lange, mens breddegradene har ulik størrelse?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kart over verden med markerte bredde- og lengdegrader
Kart over verden med markerte bredde- og lengdegrader

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!