Hvor i all verden er du?

Hvordan kan du vite nøyaktig hvor du er i verden?

Accessibility icon Hvor i all verden er du?

Hvor er du?

Hvordan forteller du andre om hvor du er? Har du avtalt å møte noen på et bestemt sted? Hvordan kan du være helt sikker på at du treffer de andre?

«X marks the spot»

I filmer brukes ofte et kart der x-merket viser hvor skatten er. Men det er kanskje ikke så enkelt hvis det bare står at skatten ligger «midt mellom de to store trærne».

Å være nøyaktig

For å finne fram i en by bruker vi ofte en adresse. Gateadressen er et geografisk punkt som består av en lengde- og breddegrad. For å være helt nøyaktig må man også avtale et tidspunkt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gammelt gulnet skattekart der en rød x markerer hvor skatten er.
Gammelt gulnet skattekart der en rød x markerer hvor skatten er.

Lengde- og breddegrader

Men det er ikke alltid du har en gateadresse. Noen ganger er du ute på havet eller på fjellet. Da må du kunne fortelle mer nøyaktig hvor du er. Da bruker vi koordinater i form av lengde- og breddegrader. Disse kan fortelle nøyaktig hvor du befinner deg.

Lengdegradene går fra Nordpolen til Sydpolen. En lengdegrad kalles også en meridian. Jorda er delt inn i 360 lengdegrader, akkurat som en sirkel.

Breddegradene står vinkelrett på lengdegradene. Den lengste breddegraden er ekvator. Den går rundt midten av jordkloden. Kan du tenke deg hvorfor lengdegradene er like lange, mens breddegradene har ulik størrelse?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kart over verden med markerte bredde- og lengdegrader
Kart over verden med markerte bredde- og lengdegrader

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!