Mennesket har alltid grått

Vi mennesker har kunnet gråte siden urtiden. Når øynene ble fylt av tårer var det et signal til fienden vår. Tårene var et tegn om at vi ikke ville gå til angrep.

Baby som gråter

Tårer som beskyttelse

Røyk i øynene eller kutting av løk irriterer øynene våre. Det gjør at øynene begynner å renne. Da kommer tårene selv om du ikke er trist. Tårene passer på øynene våre. De lager en hinne som beskytter.

Person som kutter opp løk

Når følelser utløser tårer

Den vanligste grunnen til at vi gråter er følelsene våre. Vi kan oppleve både lykke, sorg og smerte. Når vi opplever sterke følelser vil hjernen reagere sterkt. Da vil det endokrine systemet sende hormoner til tårekjertelen. Tårekjertelen lager da en væske som renner ned til øyet.

Tårekanalen forsyner øyet med beskyttende tårevæske hele tiden. Gråt er når disse kanalene oversvømmes. Da renner tårene nedover kinnet. Det som ikke flyter over, går ned i nesen. Det gjør at vi blir snufsete. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Infografik om øye

Lindrende tårer

Tårene vi gråter på grunn av følelser inneholder mange kjemikalier. Disse kjemikaliene gjør smerten mindre. Tårene vi gråter av løk inneholder ikke så mange kjemikalier. Kanskje det er en grunn til at vi føler oss bedre etter å ha grått litt?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nærbilde av en kvinne med en tåre som renner ned ansiktet

Jenter gråter mer enn gutter

Det er bevist at jenter gråter cirka fire ganger så ofte som gutter. Testosteron-nivået hos gutter øker i ungdomsårene. Det gjør at de blir mer sinte i stedet for lei seg. Samtidig øker østrogen-nivået hos jenter. Det gjør at jenter kan bli mer følsomme.

Trist kvinne som skjuler ansiktet med hendene

Å gråte av glede

Det er bra å la tårene renne når de sterke følelsene kommer. Å gråte er helt naturlig!

Et sportlag feirer en seier

Kilder:

  • Kropp og helse (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Life Noggin – YouTube
  5. Getty Images
  6. Getty Images