Mennesket har alltid grått

Forskere mener at menneskets evne til å gråte stammer helt fra urtiden. Da det primitive mennesket fikk øynene fylt av tårer slik at synet ble tåkete, var det et tegn på underkastelse og et signal til fienden vår om at vi ikke ville gå til angrep.

Baby som gråter

Tårer som beskyttelse

Røyk i øynene eller irriterende gass fra løk gjør også at øynene begynner å renne. Da kommer tårene selv om du ikke er trist, men for å beskytte øynene. De danner en beskyttende hinne.

Person som kutter opp løk

Når følelser utløser tårer

Følelsene våre er den vanligste årsaken til at vi gråter. Når vi opplever sterke følelser – både lykke, sorg og smerte – vil hjernen oppfatte det som en sterk følelsesmessig reaksjon. Da vil det endokrine systemet sende en rekke hormoner til tårekjertelen, som så begynner å skille ut en væske som renner ned til øyet.

Tårekanalen forsyner øyet med beskyttende tårevæske hele tiden. Gråt er når disse kanalene oversvømmes og tårene renner nedover kinnet. Det som ikke flyter over, går ned i nesen, og vi blir snufsete. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Infografik om øye

Lindrende tårer

Tårene vi gråter på grunn av følelser viser seg å inneholde flere kjemikalier som lindrer smerte, enn tårene vi gråter av for eksempel løk. Derfor er det kanskje en grunn at vi føler oss bedre etter å ha «grått ut»?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nærbilde av en kvinne med en tåre som renner ned ansiktet

Jenter gråter mer enn gutter

Det er vitenskapelig bevist at fra og med ungdomsårene gråter jenter gjennomsnittlig cirka fire ganger så ofte enn hva gutter gjør. Ettersom testosteron-nivået hos guttene øker, begynner de å bli mer sinte i stedet for lei seg. Samtidig øker østrogen-nivået hos jenter, og de blir ofte mer følsomme.

Trist kvinne som skjuler ansiktet med hendene

Å gråte av glede

Det er bra å la tårene renne når de sterke følelsene kommer, gode eller vonde. Å gråte er helt naturlig!

Et sportlag feirer en seier

Kilder:

  • Kropp og helse (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Life Noggin – YouTube
  5. Getty Images
  6. Getty Images