Flytende vann på jorda  

Jorda er den tredje planeten fra sola, og den eneste planeten som har flytende vann og – så vidt vi vet – liv. Du synes kanskje vi har høye fjell og dype hav, men overflaten er egentlig ganske glatt. Hvis du sammenlikner jorda med en biljardkule, vil fjell og hav bare utgjøre 0,1 mm i høydeforskjell.

 

Den blå planeten  

Merkur, Venus og jorda ble til omtrent samtidig. Den største forskjellen er at det meste av jorda er dekket av vann. Derfor kalles den for den blå planeten.

Jordas vitenskapelige navn er Tellus, men Terra er også brukt.

Atmosfæren som et beskyttende lag  

Livet på jorda er avhengig av atmosfæren, som består av karbondioksid, oksygen og noen andre gasser. Det er det vi til vanlig kaller luft. Atmosfæren sørger for at kloden har jevn temperatur og beskytter oss mot farer fra verdensrommet.

Planeten vår har også akkurat passe sterk tyngdekraft til å holde på atmosfæren.

Hva er tyngdekraft?

Når du tar et eple og slipper det, faller det ned på bakken. Det svever ikke i luften. Hvorfor? Det skyldes en kraft i naturen som heter tyngdekraft. Den samme kraften får månen til å holdes i bane rundt jorda. Det er denne kraften som får eplet til å falle fra treet i bakken, og som holder atmosfæren på plass.

Uten atmosfæren ville det blitt fryktelig kaldt på den siden av jorda som vender bort fra sola, altså den delen av planeten som har natt.

Et av tegnene på at jorda er en levende planet, er oksygenet i atmosfæren, som plantene lager fra karbondioksid ved hjelp av fotosyntese. For å gjøre dette er plantene avhengig av vann, og det har vi jo nok av.

Fotosyntese betyr at det dannes sukker og oksygen, av CO2 og vann, ved hjelp av lysenergi.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Jorda består av tre lag 

Kjernen  

Den ytterste delen av kjernen består av smeltet metall. I midten er kjernen tett, tung og fylt av smeltet jern.

Mantelen 

Jordas mantel er trolig nesten 3000 kilometer tykk og består av silikatholdig stein. Den er ikke flytende, men myk og bevegelig. Det vanligste grunnstoffet på jorda, utenom oksygen, er silisium.

Skorpen  

Jorda er dekket av en ca. 35 km tykk steinskorpe. Skorpen er ganske tynn sammenliknet med Venus sin, som er ca. 100 km tykk.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS
   

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Ukjent