Flytende vann på jorda  

Jorda er den tredje planeten fra sola, og den eneste planeten som har flytende vann og – så vidt vi vet – liv. Du synes kanskje vi har høye fjell og dype hav, men overflaten er egentlig ganske glatt. Hvis du sammenlikner jorda med en biljardkule, vil fjell og hav bare utgjøre 0,1 millimeter i høydeforskjell. 

Den blå planeten  

Merkur, Venus og jorda ble til omtrent samtidig. Den tydeligste forskjellen er at det meste av jorda er dekket av vann. Derfor kalles den for den blå planeten. Jordas vitenskapelige navn er Tellus, men Terra er også brukt. 

Atmosfæren som et beskyttende lag  

Livet på jorda er avhengig av atmosfæren, som består av karbondioksid, oksygen og noen andre gasser. Atmosfæren sørger for at kloden har jevn temperatur og beskytter oss mot farer fra verdensrommet.  

Planeten vår har også akkurat passe sterk tyngdekraft til å holde på atmosfæren. Uten atmosfæren ville det blitt fryktelig kaldt på den siden av jorda som vender bort fra sola, altså den delen av planeten som har natt. 

Et av tegnene på at jorda er en levende planet, er oksygenet i atmosfæren, som plantene omdanner fra karbondioksid ved hjelp av fotosyntese. For å gjøre dette er plantene avhengig av vann, og det har vi som nevnt nok av. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Jorda består av tre lag 

Kjernen 

Den ytterste delen av kjernen består av smeltet metall. Midten av kjernen er tett, tung og består av smeltet jern. 

Mantelen

Jordas mantel er trolig nesten 3000 kilometer tykk og består av silikatholdig stein, akkurat som Venus. Den er ikke flytende, men myk og bevegelig. Det vanligste grunnstoffet på jorda, utenom oksygen, er silisium. 

Skorpen 

Jorda er dekket av en cirka 35 kilometer tykk steinskorpe. Skorpen er ganske tynn sammenliknet med Venus sin, som er cirka 100 kilometer tykk. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Planeter og avstander  

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Ukjent
  5. NRK