Sterke saker

Kjærlighet er den aller sterkeste følelsen vi opplever. Kjærlighetsfølelsen er nødt til å være så sterk fordi den skal sørge for at mennesket overlever som art. Kroppen har ordnet det slik at du oversvømmes av kjemiske stoffer når du føler kjærlighet. Det er dette som skal sørge for at du ønsker å føre menneskeslekten videre.

Forelsket par kysser bak hjerteballong

Kjemien tar over

Kjærlighet gjør at vi knytter oss til hverandre. For det er også kjærlighet du føler når du klapper en katt eller får et smil fra en venn. Det er kjærlighetens kjemi som står bak den varme følelsen du fylles av. Så hvor kommer denne følelsen fra?

Katt på fanget

Adrenalin

Hjernen oversvømmes av kjemiske stoffer. De kalles hormoner. Adrenalin forbindes ofte med frykt og spenning, men dette hormonet frigjøres også når vi blir forelsket. Adrenalinet sørger for at det strømmer mer blod til hjertet, og at pulsen øker.

Adrenalin hos fjellklatrer

Oksytocin 

Dette kalles også lykkehormonet. Oksytocin hjelper oss å knytte sterke bånd til hverandre. Hudkontakt øker mengden av oksytocin i kroppen. Dette sørger for at vi knytter oss sterkere til andre. Denne typen bånd er ikke bare for kjærester. Det samme hormonet spiller en stor rolle helt fra fødselen av. Oksytocin skaper og bevarer båndet mellom foreldre og barn. 

Baby blir kysset av mamma

Testosteron 

Dette er det mannlige kjønnshormonet. Når gutten kommer i puberteten og blir kjønnsmoden, vil han kunne oppleve begjær. Da stiger nivået av testosteron voldsomt hos ham. Så synker det til et normalt nivå etter hvert. Dette kjemikaliet øker lysten på et fysisk forhold. Det er også viktig for reproduksjon – det vil si å lage barn.

Østrogen

Østrogen er det kvinnelige kjønnshormonet. Når jenta kommer i puberteten og blir kjønnsmoden, produseres østrogen i kroppen. Det fører til at kvinner ønsker mer fysisk kontakt under en forelskelse. Et normalt nivå av østrogen er også viktig for at kvinner skal ha et stabilt og godt humør.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kjærlighet mellom mann og kvinne

Endorfiner 

Endorfiner er kjærlighetens rusmiddel. Endorfiner virker beroligende. De er kroppens egen smertestillende medisin. Når vi har fysisk kontakt med en vi er glad i, øker mengden endorfiner i blodet og gir oss en god følelse. 

Venner klemmer hverandre

Dopamin 

Dopamin kalles også belønningshormonet. Det er et hormon som sender beskjeder rundt i kroppen. Den nyforelska hjernen blir badet i dopamin. Dette oppleves som en gledesrus. Vi får et «kick», og vi får lyst på mer.

Noradrenalin 

Akkurat som adrenalin sørger noradrenalin for at pulsen vår stiger. Vi blir gira! Noradrenalin styrker også evnen til å konsentrere oss om én person. Slik lar kjærligheten oss leve i øyeblikket.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kjærestepar

Hva skjer i kroppen? 

Hormonene som utløses på grunn av kjærlighet, påvirker kroppen fysisk fra topp til tå. Noen endringer kjenner du, andre kjenner du ikke. Du merker for eksempel ikke at pupillene utvides fordi du ser noen du liker. Pupillen er den runde, svarte åpningen midt i øyet der lyset slippes inn.

Men du kjenner kanskje at pulsen øker og du begynner å svette i håndflatene. Det er fordi man blir spent og nervøs når man møter den man liker ekstra godt.  

Forelskelse og kjærlighet gjør deg også rar i magen. Derfor kjennes det ut som om du har sommerfugler i magen. Og vi kan også kjenne forelskelsen helt ut i tærne. Det er slik at vi ubevisst snur tærne mot den vi liker ekstra godt. 

Vi speiler den andres bevegelser. Dette kan skje uten at vi tenker over det. Det er et tegn på at det utvikles en nærhet mellom dere. Slik knyttes båndene mellom mennesker, alt takket være noen kjemiske forbindelser. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sommerfugler

Kilder:

 • Historie og vitenskap (2020):
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images