Sterke saker

Kjærlighet er den aller sterkeste følelsen vi opplever. Den får oss til å gå gjennom ild og vann. Kjærlighetsfølelsen er nødt til å være så sterk fordi den skal sørge for at mennesket overlever som art. Så hvis du er forelska, og du kjenner at det handler om liv og død, så har du helt rett. Biologien har ordnet det slik at du oversvømmes av kjemiske stoffer i kroppen. Det er dette som skal sørge for at du ønsker å føre menneskeslekten videre, rett og slett.

Forelsket par kysser bak hjerteballong

Kjemien tar regien

Kjærlighet gjør at vi knytter oss til hverandre. Det er også kjærlighet du føler når du klapper katten, får et smil fra en venn eller hvem som helst i din nærhet. Det er kjærlighetens kjemi som står bak den varme følelsen du fylles av. Så hvor kommer denne følelsen fra?

Katt på fanget

Adrenalin

Hjernen oversvømmes av kjemiske stoffer. De kalles hormoner. Kjærlighet i alle former har sitt utspring i en nøye oppmålt miks av ulike hormoner som slippes løs i kroppen. Adrenalin forbindes ofte med frykt og spenning, men dette hormonet frigjøres også når vi blir forelsket. Adrenalinet sørger for at det strømmer mer blod til hjertet, og pulsen øker.

Adrenalin hos fjellklatrer

Oksytocin 

Dette kalles også lykkehormonet. Oksytocin hjelper oss å knytte sterke bånd til hverandre. Hudkontakt øker utskillelsen av oksytocin og sørger for at vi knytter oss sterkere til andre over tid. Denne typen bånd er ikke bare forbeholdt kjærester. Det samme hormonet spiller en stor rolle helt fra fødselen av, for å skape og bevare båndet mellom foreldre og barn. 

Baby blir kysset av mamma

Testosteron 

Dette er det mannlige kjønnshormonet. Når gutten kommer i puberteten og blir kjønnsmoden, vil han kunne oppleve begjær. Da stiger nivået av testosteron voldsomt hos ham. Så synker det til et normalt nivå etter hvert. Dette kjemikaliet øker lysten på et fysisk forhold og er viktig for reproduksjonen – som vil si å lage barn.

Østrogen

Østrogen er det kvinnelige kjønnshormonet. Når jenta kommer i puberteten og blir kjønnsmoden, produseres østrogen i eggstokkene. Det fører til at kvinner ønsker mer fysisk kontakt under en forelskelse. Et normalt østrogennivå er også viktig for at kvinner skal ha et stabilt og godt humør.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kjærlighet mellom mann og kvinne

Endorfiner 

Endorfiner er kjærlighetens rusmiddel. Endorfiner virker beroligende og er kroppens egen smertestillende medisin. Når vi har fysisk kontakt med en vi er glad i, øker mengden endorfiner i blodet og gir oss en god følelse. Vi er avhengige av endorfiner for å skape et langvarig forhold. 

Venner klemmer hverandre

Dopamin

Dopamin kalles også belønningshormonet. Det er en nevrotransmitter – et signalstoff som sender beskjeder rundt i kroppen. Den nyforelska hjernen blir badet i dopamin. Dette oppleves også som en rus. Vi får et «kick», og vi får lyst på mer.

Noradrenalin 

Akkurat som adrenalin sørger noradrenalin for at pulsen vår stiger, og at vi blir gira. Noradrenalin styrker også evnen til å konsentrere oss om én person. Noradrenalin sørger for at vi prioriterer korttidshukommelsen, slik at kjærligheten lar oss leve i øyeblikket.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kjærestepar

Hva skjer i kroppen? 

Hormonene som slippes løs på grunn av kjærlighet, påvirker kroppen fysisk fra topp til tå. Noen endringer kjenner du, andre kjenner du ikke. Du merker for eksempel ikke at pupillene – den runde, svarte åpningen midt i øyet der lyset slippes inn – utvides når du ser noen du liker. Men du kjenner kanskje at pulsen øker og du begynner å svette i håndflatene. Det er fordi man blir spent og nervøs når man møter den man er forelska i. Kroppen forbereder seg som om du er i fare – du er i helspenn!

Forelskelse og kjærlighet gjør deg også rar i magen. Det kommer faktisk ufrivillige sammentrekninger. Derfor kjennes det ut som om du har sommerfugler i magen. Vi kan også kjenne forelskelsen helt ut i tærne. Ifølge vitenskapen er det slik at vi ubevisst snur tærne mot den vi er forelska i, er glad i eller liker. Vi speiler den andres bevegelser, ganske ubevisst. Det er et tegn på at det utvikles en nærhet mellom dere. Slik knyttes båndene mellom mennesker, alt takket være noen kjemiske forbindelser. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sommerfugler

Kilder:

 • Historie og vitenskap (2020):
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images