Lucy – menneskehetens bestemor

Møt Lucy, den tre millioner år gamle apen som gikk på to bein. Da forskere fant Lucy på 1970-tallet, revolusjonerte hun vår oppfatning av menneskets evolusjon. På den tiden var hun det eldste og best bevarte eksemplaret av en menneskeliknende art som noen gang var funnet. Utrolige 40 prosent av skjelettet hennes var blitt bevart et sted i Etiopia, og det kunne fortelle en forbløffende historie.  

Lucy var et eksemplar av arten Australopithecus afarensis, og hun levde for mer enn tre millioner år siden. Slitemerker på tennene hennes viser at hun var fullvoksen da hun døde, men hun må ha vokst opp raskt. Hun var antagelig bare rundt 12 år gammel og veide ikke mer enn 29 kilo, omtrent halvparten så mye som en moderne menneskekvinne.

Hjernen hennes var bare rundt en tredel så stor som vår, og ansiktet hennes var apeliknende, med en kraftig kjeve. Hun hadde krumme fingre, og merker på overarmsknokkelen viser at hun hadde sterke muskler. Begge deler tyder på at hun var flink til å klatre.

Men til forskjell fra de apene som lever i dag, gikk Lucy på to bein. Lumbalvirvlene hennes, altså de ryggvirvlene som sitter ved korsryggen, var krummet innover, slik som våre. Bekkenet hennes var bredt, og hun hadde valgus-knær. Det betyr at knærne hennes var bøyd en anelse innover, noe som gjorde det enklere for henne å balansere.

Det at vi fant Lucys skjelett har endret vår oppfatning av menneskets evolusjon. Det er spesielt to egenskaper som skiller det moderne mennesket fra andre aper: Den store hjernen vår og evnen til å gå på to bein. Hvilken av disse to egenskapene som ble utviklet først, hadde lenge vært et mysterium, men Lucy ga oss svaret.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Ape, Lucy

Slik fant vi Lucy

I Hadar i Etiopia levde det mennesker i oldtiden, og på grunn av erosjon avdekkes iblant levningene deres.  2. november 1974 var paleoantropolog dr. Donald Johanson der sammen med studenten sin, Tom Gray. De to hadde vært ute på en ekskursjon i området og bestemte seg for å gå tilbake til bilen sin. Mens de gikk, oppdaget de et albuebein som stakk opp av jorda. I nærheten fant de deler av ribbein, en hodeskalle, et lårbein, et bekken og en kjeve. Det tok flere ukers omhyggelig arbeid å finne alle knoklene, men til slutt hadde de funnet nesten et halvt skjelett. 

Den kvelden de gjorde dette utrolige funnet, hørte Johanson og teamet hans på Beatles’ sang «Lucy in the Sky with Diamonds» på kassettspilleren sin. Sangen ga dem inspirasjon til å gi det berømte fossilet dets navn. 

Arkeolog som jobber i feltet og finner en hodeskalle
Arkeolog som jobber i feltet og finner en hodeskalle

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!