Lucy – menneskehetens bestemor

Møt Lucy, den tre millioner år gamle apen som gikk på to bein. Da forskere fant Lucy på 1970-tallet, revolusjonerte hun vår oppfatning av menneskets evolusjon. På den tiden var hun det eldste og best bevarte eksemplaret av en menneskeliknende art som noen gang var funnet. Utrolige 40 prosent av skjelettet hennes var blitt bevart i Afarforsenkningen i Etiopia, og det kunne fortelle en forbløffende historie.  

Lucy var et eksemplar av arten Australopithecus afarensis, og hun levde for mer enn tre millioner år siden. Slitemerker på visdomstennene hennes viser at hun var fullvoksen da hun døde, men hun må ha vokst opp raskt. Hun var antagelig bare rundt 12 år gammel og veide ikke mer enn 29 kilo, omtrent halvparten så mye som en menneskekvinne. Hjernen hennes var bare rundt en tredel så stor som vår, og ansiktet hennes var apeliknende, med en kraftig kjeve. Hun hadde krumme fingre, og merker på overarmsknokkelen viser at hun hadde sterke muskler. Begge deler tyder på at hun var flink til å klatre.  

Men til forskjell fra de apene som lever i dag, gikk Lucy på to bein. Lumbalvirvlene hennes, altså de ryggvirvlene som sitter ved korsryggen, var krummet innover, slik som våre. Bekkenet hennes var bredt, og hun hadde valgus-knær. Det betyr at knærne hennes var bøyd en anelse innover, noe som gjorde det enklere for henne å balansere fordi føttene i større grad ble plassert under kroppen. 

Det at vi fant Lucys skjelett har endret vår oppfatning av menneskets evolusjon. Det er spesielt to egenskaper som skiller det moderne mennesket fra andre aper: Den store hjernen vår og evnen til å gå på to bein. Hvilken av disse to egenskapene som ble utviklet først, hadde lenge vært et mysterium, men Lucy ga oss svaret. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ape, Lucy

Slik fant vi Lucy

Hadar i Etiopia er en del av Afar-triangelet, et vulkansk område der tre jordskorpeplater møtes. I dette området levde det mennesker i oldtiden, og på grunn av erosjon avdekkes iblant levningene deres.  2. november 1974 var paleoantropolog dr. Donald Johanson der sammen med studenten sin, Tom Gray. De to hadde vært ute på en ekskursjon i området og bestemte seg for å gå tilbake til bilen sin gjennom en ravine. Mens de gikk, oppdaget de et albuebein som stakk opp av jorda. I nærheten fant de deler av ribbein, en hodeskalle, et lårbein, et bekken og en kjeve. Det tok flere ukers omhyggelig arbeid å finne alle knoklene, men til slutt hadde de funnet nesten et halvt skjelett. 

Den kvelden de gjorde dette utrolige funnet, hørte Johanson og teamet hans på Beatles’ sang «Lucy in the Sky with Diamonds» på kassettspilleren sin. Sangen ga dem inspirasjon til å gi det berømte fossilet dets navn. 

Hvordan døde hun?

Det er usikkert hvordan Lucy døde, men antropolog John Kappelman og kollegene hans tror at hun antagelig falt fra et tre. Hun har frakturer i armene som likner dem vi ser når primater tar seg for med armene for å dempe et fall, og ifølge Kappelmans rekonstruksjon falt Lucy fra omtrent 15 meters høyde og traff bakken med beina først.  

Hun brakk begge anklene og knærne, før hun ramlet forover på de utstrakte armene sine og skadet bekkenet, håndleddene, ribbeina og hodeskallen. Problemet med teorien er at den er vanskelig å bevise. Ifølge andre forskere kan skadene på skjelettet hennes også ha oppstått etter at hun døde.  

⬅  En rekonstruksjon av Lucys skjelett ved Cleveland Museum of Natural History.

Lucy sitt skjelett

Lucys levninger gir oss en pekepinn når det gjelder hvordan Lucy levde.


1. Voksentenner
Lucys visdomstenner hadde kommet opp før hun døde, noe som tyder på at hun var fullt utviklet.


2. 3,18 millioner år gammel
Forskerne regnet seg fram til Lucys alder ved å se på steinene som lå rundt levningene hennes.

3. Én person
Hvis levningene hadde tilhørt flere individer, ville man antagelig ha funnet to av enkelte knokler, men hvert fragment var unikt.


4. Plantebasert kost
Lucys kjegleformede brystkasse kan tyde på at hun hadde stor mage, og derfor hovedsakelig spiste tungt fordøyelige planter.


5. Bitt av et rovdyr
Lucys dødsårsak er ukjent, men hun har et bitemerke fra en rovdyrtann i bekkenet.

6. Hun gikk oppreist
Vinkelen på Lucys lår, den lille beinranden ved kneet og bekkenets fasong avslører at hun gikk oppreist.


7. Hunnkjønn
Lengden på Lucys lårbein forteller oss at hun var en drøy meter høy, og derfor var hun antagelig hunnkjønn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Knoklende til Lucy

Kilder:

 • Historien om mennesket (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent