Liten, blå Tønsbergs Blad-logo

Mobbeombud advarer før halloween-feiringen:
– Foreldre må ta ansvar

Utkledd jente på Halloween
Utkledd jente på Halloween

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å feire halloween i Norge. Det har blitt noe som mange barn gleder seg til, men også noen gruer seg til.

Snart er det halloween, og Mobbeombudet i Vestfold forteller at mange barn ufrivillig blir værende hjemme, ettersom de ikke har noen å gå med. Derfor oppfordrer Mobbeombudet voksne til å passe på at alle barn blir inkludert denne kvelden.

– Halloween er ikke nødvendigvis en del av de voksnes kultur. Derfor kan det være vanskelig å forstå hvor stor plass den har fått i barnekulturen og hvor sårbar situasjon barn står i på denne dagen, sier mobbeombud Kaja Asmyhr til Tønsbergs Blad.

Knask eller knep på Halloween
Knask eller knep på Halloween

ADVARER: – De barna som står utenfor i hverdagen er mest sårbare for å ekskluderes på halloween, sier mobbeombud Kaja Asmyhr.

Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr
Mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr

Ettersom halloween er en nyere tradisjon, er mange voksne mindre delaktige i planlegging og feiring av dagen. Det blir en feiring der barna i større grad styrer hva de skal og hvem de skal være sammen med.

– I motsetning til bursdager stilles ikke de samme forventningene til at alle inkluderes i halloween-arrangementer, sier Asmyhr.

– Ensomhet er alltid vondt og blir ekstra synlig på slike dager. Dermed blir det enda viktigere at vi voksne er oppmerksomme og gjør det vi kan for å fange opp de som faller utenfor. Hverken ditt eget eller andres barn bør gå alene.

Viktig at foreldre tar ansvar

Asmyhr forteller at de som sjelden blir inkludert til vanlig er de mest utsatte når det kommer til halloween-feiringen.

– Derfor er det viktig at foreldrene tar ansvar slik at alle kan ha en fin feiring.

Hun oppfordrer foreldrene til å ta del i planleggingen.

– Man kan for eksempel høre med sine egne barn om de vet om noen som faller utenfor og invitere disse. Om man ringer på et hus til noen man kjenner og oppdager at de er alene, kan man invitere barna der til å bli med ut. Det koster så lite, men gleder så mye!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Halloween-gutt med mobiltelefon
Halloween-gutt med mobiltelefon
Liten, hvit Tønsbergs Blad-logo

Denne nyhetsartikkelen ble publisert i Tønsbergs Blad 30.10.2019, og den er senere tilpasset og publisert på Skolerom i forbindelse med et samarbeidsprosjekt.

Skrevet av: Malin Ljone Mørken
Foto: Asbjørn Olav Lien / Getty Images