Mordet på påskehytta

Rød strek
Det var 1. påskedags ettermiddag, klokka var nesten 16, og politiinspektør Hauge var blitt sendt av gårde til en hytte oppe i dalen. Årsaken var et mistenkelig dødsfall på en hytte. Hauge gledet seg ikke til dette oppdraget, han hadde lite erfaring med slike saker.

Stor, snødekt hytte på fjellet
Stor, snødekt hytte på fjellet

Vanligvis var det ganske fredelig i den lille bygda, men i påsken kunne det bli en del bråk med alle hytteturistene. Hauge var glad for at det var bilvei helt fram til hytta, for det var kaldt. Gradestokken hadde krøpet ned mot minus 20 de siste dagene, og vårfølelsen fra uka før var helt forsvunnet.

Bil kjører i skogen på snødekt vei
Bil kjører i skogen på snødekt vei

Det var en luksuriøs hytte, og fra takskjegget hang det noen store og vakre istapper og blinket i solen. Utenfor hyttedøra stod det flere par ski, og jammen var det ikke et gammelt par med treski der også. Madshus. Han husket at han en gang hadde hatt slike selv, husket svakt de ulike smurningene – blått, lilla og rødt – hver for sin temperatur,  og tok tak i den nærmeste skien. Det klistret seg noe til hånda – skiene var smurt med rødt klister. «Pokker, typisk at jeg skal måtte be om en klut med en gang jeg kommer inn døra. Så mye for å virke profesjonell!»

Stor vinterhytte dekket av snø
Stor vinterhytte dekket av snø

Inne i den store hytta var legen allerede kommet og stod nå bøyd over den livløse skikkelsen som lå ved siden av kjøkkenbenken. Gjestene satt rundt i de store sofaene og så ut som de ønsket seg langt vekk. På kjøkkenbenken kunne Hauge se en diger lammestek som tydeligvis nettopp var tatt ut av ovnen, den skulle nok holdt til middag for alle både i dag og i morgen, tenkte han for seg selv. I tillegg stod det en haug av glass og tomflasker på benken, det hadde tydeligvis vært et festlig lag, skulle han dømme ut fra antallet.

Stua i en luksuriøs vinterhytte er full av dyre møbler
Stua i en luksuriøs vinterhytte er full av dyre møbler

Rød strek med bølger
Legen kunne fortelle at dette ikke var et naturlig dødsfall, fordi det var tydelig at den døde var blitt slått med en hard gjenstand, og en spiss gjenstand var stukket inn i brystet og hadde truffet hjertet. Politiinspektør Hauge så seg rundt og la merke til ishakken som lå borte ved døren. Kunne det være noe slikt som hadde vært brukt? Legen fortalte at det sannsynligvis var brukt noe som var enda smalere og spissere enn ishakken, og han kunne heller ikke se noe annet i rommet som kunne vært brukt som slagvåpen. Men det aller merkeligste var at det ikke var noe spor av blod på genseren til avdøde – slik man burde forvente når stikkvåpenet ble trukket ut igjen.

Stor, snødekt hytte på fjellet
Stor, snødekt hytte på fjellet

Notater:

Den avdøde var Jens Kaplan, en kjent investor. Han var kommet alene til hytta.

De andre gjestene var: 
Anders Adamski  /  Emil Adamski
Selina Wang  /  Nassim Wang
David Olsen  /  Rikke Olsen

Det var Anders Adamski og hans mann Emil Adamski som eide hytta. Anders Adamski var børsspekulant og hadde tjent gode penger på et oppkjøp uka før påske.

Selina og Nassim Wang hadde reist av gårde på skitur klokka 10.00 sammen med Rikke Olsen og Jens Kaplan. De kunne vise frem bilder av at de var på Storenuten – og de var kommet tilbake kl. 15.30. Det stemte med tiden det tok å gå fra hytta til Storenuten og tilbake igjen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Blank notatblokk
Blank notatblokk

Treskiene som politiinspektør Hauge hadde sett på utenfor hyttedøra, tilhørte David Olsen.

Rikke kunne fortelle at Emil og Anders knapt hadde vekslet ord med hverandre hele påsken, og at Anders hadde uttrykt at det var godt de hadde laget en ekteskapspakt hvor utroskap medførte at det ikke ble noe deling av boet ved skilsmisse.

David Olsen hadde tidligere vært en suksessrik bedriftseier, men nedgangstidene hadde ført til store nedskjæringer og oppsigelser.

Jens Kaplan hadde drukket tett kvelden før, og hadde oppført seg krakilsk og vært kranglete.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Gamle treski og staver oppstilt mot hytteveggen
Gamle treski og staver oppstilt mot hytteveggen

Nassim Wang hadde snakket til Jens Kaplan like etter middagen på påskeaften for å få ham til å oppføre seg bedre. Jens Kaplan hadde svart med at det var slett ikke alle andre som hadde rent mel i posen der i stua – og at han nok skulle avsløre dem! Jens Kaplan hadde sagt at han skulle gi dem en gåte om hvem han ville avsløre, så kunne de tenke på saken resten av kvelden. Gåten var «til sammen utgjør dere den ene».

David Olsen fortalte at det hadde vært kjempeflott skiføre på turen til og fra Breistølen. Etter at alle de andre hadde gått til sengs, hadde Rikke Olsen hørt at Anders Adamski hadde kranglet med Jens Kaplan nede i stua.

Genseren til Jens Kaplan, den avdøde, var fuktig på framsiden da han ble funnet død.

Jens Kaplan hadde gått sammen med Rikke Olsen, Selina Wang og Nassim Wang på ski, men han hadde snudd etter omtrent halvannen time fordi han var kald, og han hadde ikke med seg ekstra tøy.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Blank notatblokk
Blank notatblokk

Emil Adamski hadde satt inn lammesteken i ovnen.

Det viste seg at fryseren på hytta var ødelagt, så frossenvarene var satt ut siden det var så kaldt – og de hadde brukt istappene for å lage isbiter til drinkene på påskeaften.

Like før en krangel mellom Rikke og David hadde Selina hørt at Emil hadde sagt «i morgen, kjære» ute i gangen. Hun mente derfor at Rikke bare prøvde å sette Emil og Anders i et dårlig lys ved å si at de ikke snakket med hverandre.

Anders forklarte at Jens hadde beskyldt ham for å være en svindler som drev med innsidehandel rett før de skulle legge seg påskeaften. De andre hadde allerede lagt seg, så han trodde ikke de hadde hørt noe. Deretter hadde de begge gått til sengs.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Stekt lammestek på fjøl
Stekt lammestek på fjøl

David Olsen hadde nettopp giftet seg for 2. gang, og den nye kona hans Rikke var 20 år yngre enn ham. Selina Wang trodde at Rikke Olsen bare hadde giftet seg med David på grunn av pengene. David var jo så mye eldre, og egentlig ikke noe særlig å se til. Litt prippent la hun til at kanskje David ville ha noe pent å vise frem for de andre.

Rikke Olsen hadde flørtet med både Anders Adamski og Jens Kaplan på påskeaften. Selina Wang hadde hørt krangling fra soverommet til Rikke og David sent på påskeaften, og at Rikke hadde sagt at hun ikke trodde han var slik en fattiglus han som var bedriftseier.

Legen mente at mordet var begått mellom klokka 13 og 14 på 1. påskedag. Emil Adamski og David Olsen hadde reist av gårde på ski til Breistølen like etter at Selina, Jens og Nassim hadde gått fra hytta. Emil og David hadde kommet frem i 12-tiden, og siden været var så fint, hadde de sittet der i en drøy time før de hadde reist tilbake til hytta og funnet Jens livløs. Deretter ringte de legen.

Den eneste som ikke hadde reist med noen andre, var Anders Adamski. Han hadde reist av gårde med bilen rett etter frokost fordi han skulle klatre i et frossent fossefall, og kom tilbake rett før inspektør Hauge kom inn hyttedøra.

Emil og David var gode venner. Nassim mente å ha hørt at de faktisk hadde et romantisk forhold i ungdomstiden.

Senere i etterforskningen viste det seg at Anders ikke hadde drevet med innsidehandel, så Jens hadde tatt feil.
Tykk, rød strek

Forrige avsnitt

1 / 6

Neste avsnitt
Blank notatblokk
Blank notatblokk

Hva har skjedd?

Ved hjelp av politiets notater, klarer du å løse mysteriet?

  • Hvem er morderen?
  • Hva var mordvåpenet?
  • Hva var motivet?
Stor, snødekt hytte på fjellet
Stor, snødekt hytte på fjellet

Tekst: Eva Bratvold | Bilder: Getty Images


Har du funnet svarene?

I Lærerrommet kan du finne løsningen på mysteriet. Der finnes det også masse læringsstier og oppgaver som raskt kan tas i bruk i undervisningen. Ønsker du prøvetilgang – ta kontakt med oss!