Det gamle Egypt

Det gamle Egypt var et stort rike som fantes for lenge siden. Vi kaller det også Oldtidens Egypt. Alt startet en gang rundt år 3100 f.Kr. da de to områdene Øvre og Nedre Egypt slo seg sammen. Egypterne lagde mange fine skatter og bygninger som vi kan se i dag.

Farao med pyramider i bakgrunn

Nilen

Nilen er en elv som renner nordover gjennom Egypt til Middelhavet. Hvert år pleide den å bli så full av regnvann at den flommet over. Da rant det vann ut over Nil-dalen, som gjorde det lett å dyrke mat der. Derfor var Nilen livsviktig for de som levde i Det gamle Egypt.

Folk har bodd i Nil-dalen allerede for 120 000 år siden, men historien om Det gamle Egypt begynte ikke da. Cirka i år 3100 f.Kr. bestemte alle egypterne seg for å gå sammen. De ble samlet under én hersker, og ble ett rike.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Folk henter vann

Hierarki

Det bodde mange mennesker i Det gamle Egypt. De aller fleste var nok bønder, men vi vet ikke så mye om dem. Egypterne skrev ikke så mye om bøndene sine, derfor er det vanskelig å si hvordan de hadde det.

Samfunnet var nemlig delt opp i forskjellige klasser, der noen hadde mer makt enn andre. Håndverkerne sto høyere enn bøndene. På toppen var faraoen og hans rådgivere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gammelt egyptisk bilde

Jålete

Egypterne var litt jålete, så de brukte mye tid på å se bra ut. Man måtte kle seg pent og stelle seg ordentlig. Blant annet var det vanlig å barbere bort alt håret på hodet, og heller bruke parykk. Det var særlig populært hvis de skulle i selskap. Da kunne man bytte til en ny frisyre når som helst.

De brukte også mye sminke. Man trodde nemlig at sminke hadde en magisk kraft. Menn og kvinner sminket øynene med svart kull, så de skulle likne på øynene til Horus. Han var en gud egypterne trodde ville beskytte dem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Farao

Kosthold

Egyptere flest spiste mye brød og drakk øl. De rike hadde også kjøtt, grønnsaker og vin. For å vise frem hvor rike og velstående de var, holdt de storslåtte banketter. Bare rike egyptere hadde mulighet til å kjøpe stoler. De fattige måtte sitte på gulvet og spise.

Gammelt bilde av egyptere

Farao

Den øverste lederen i det egyptiske riket ble kalt farao. Jobben hans var å sørge for at alle gudene var fornøyde. Egypterne trodde nemlig at faraoen kunne snakke med guder.

Gudene ville bli glade hvis faraoen beskyttet Egypt, og bygde monumenter til ære for dem. Da kunne ingenting galt skje med landet. Hvis faraoen mistet støtte hos gudene, ville det bli kaos. Faraoen hadde mange rådgivere rundt seg for å hjelpe til med å ta gode valg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Farao statue

Dette bygget de

Et stort og imponerende byggverk kalles et monument. Egypterne likte å bygge monumenter. Det var viktig at de var store og stødige, så de skulle vare så lenge som mulig. Fremdeles står det mange storslagne templer, graver og statuer i den egyptiske ørkenen. Aller mest kjent er selvsagt pyramidene.

Egypterne hadde ikke så mange trær, men leire og stein var det mye av. Derfor bygde de mest med dette. For eksempel lagde de grove murstein av å helle leire fra Nilen over i former, og tørket den i solen. De fleste vanlige hus ble bygget av sånne mursteiner.

Massive steinblokker var mye sterkere enn leiremurstein. De ble brukt til å bygge storslåtte templer, og til pyramidene som faraoene ble gravlagt i.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Pyramide

Dette trodde de på

Egypterne hadde guder og gudinner for alt mellom himmel og jord. Vi vet om mer enn 1500, men det var nok enda fler. Hver gud hadde ansvaret for hver sine ting. Sammen skulle de holde det fredelig og fint i Egypt. Derfor var man nødt til å tilbe gudene ofte, så de skulle holde seg fornøyd.

Egypterne hadde ikke én måte å be på. Det varierte etter sted og sosial klasse. Det var hellige steder i templene der bare prestene og faraoen fikk lov til å være. De skulle da fortelle gudene hva vanlige folk trengte. Så kom de ut og fortalte folk hva gudene hadde svart. Faraoen måtte sørge for at gudene fikk symbolske ofringer av mat, drikke, klær og salver.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gammelt bilde av egyptere

Festivaler

I Det gamle Egypt var det festivaler veldig ofte. Man spiste og drakk, satte papirbåter ut på vannet, eller gikk i store tog. Hva festivalen gikk ut på var avhengig av hvilken gud man skulle feire.

Gammel papyrus

Skapelsesmyter

De gamle egypterne fortalte myter om hvordan de mente verden ble til. Vi vet mye om dette fra Pyramidetekstene. De ble skrevet på veggene inne i pyramidene, circa 2375 f.Kr. Ifølge tekstene var alt en gang bare et stort, dødt hav. Så steg sola opp for første gang, og da ble verden til. Mange skapelsesguder og -gudinner var med på å få til dette.

Trapp med gamle egyptere på veggene

Slik døde de

For egypterne var døden en del av livet. De mente man måtte forberede seg på et evig liv etter døden. Derfor ble de dødes kropper behandlet på spesielle måter.

Alle mennesker hadde en slags sjel som var delt i to, ka og ba. Når man var død måtte man ha en evig kropp som ka og ba kunne bo i. Derfor behandlet man kroppene så de ikke skulle råtne, og pakket dem inn i tøyremser. En slik bevart kropp kalles en mumie, og mange sånne har holdt seg godt til i dag!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Mumie i en gammel egyptisk kiste

Etterlivet

Alle ønsket å komme til et paradis når livet var over. For å komme seg dit trodde egypterne at man måtte på en farlig reise gjennom underverdenen. Da fikk man hjelp av guden Anubis.

Hør stemmen til en 3000 år gammel mumie …

Gammel egyptisk kiste gravlegges

Hvordan vet vi dette?

Rosettasteinen ble funnet av en av Napoleons majorer i 1799. Steinen inneholdt samme tekst på tre ulike språk, inklusive hieroglyfer. Dette ble nøkkelen til å dekode hieroglyfene, som førte til en enorm innsikt i Det gamle Egypts historie, og denne kunnskapen anses som uvurderlig for vår innsikt i denne rike kulturen. 

Kilder:

 • Historiens største mysterier (2017)
  Orage Forlag AS
 • NRK

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Ukjent
  5. Alamy
  6. Getty Images
  7. Ukjent
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Topfoto
  12. Getty Images