Mysteriene i det gamle Egypt

Historiene og mysteriene fra oldtidens Egypt har trollbundet menneskeheten i århundrer. Vi har storslagne pyramider som hever seg over ørkenens golde sand og kjølige faraograver, fulle av skatter. Men hvordan var livet for dem som levde, arbeidet og døde i skyggene av slike unike monumenter?

Accessibility icon Mysteriene i det gamle Egypt

Slik levde de

Historien om Det gamle Egypt starter cirka 3150 f.Kr., med samlingen av Øvre og Nedre Egypt, og slutter med Aleksander den stores invasjon i 332 f.Kr. Arven etter Det gamle Egypt lever i skattene, gravene, monumentene, mumiene og artefaktene, og i den livgivende Nilen som fremdeles snor seg gjennom det moderne Egypt. 

Tutankhamuns begravelsesmaske

Nilen

Nilen renner nordover gjennom Egypt til Middelhavet. Elven var selve livsnerven til Det gamle Egypt. Årlig monsunregn i Etiopia førte til oversvømmelse av jorda langs elvebreddene og skapte frodig, fruktbar jord hvor avlinger kunne dyrkes.  

Jegere og samlere bosatte seg i Nildalen så langt tilbake som for 120 000 år siden. Men historien om Det gamle Egypt startet ikke før landområdene langs Nilen ble samlet under én hersker. Dette skjedde cirka i år 3100 f.Kr.  

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Folk henter vann i Nilen
Folk henter vann i Nilen

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!