Den store ideen

Nicolaus Copernicus var en mann som levde på 1500-tallet. Han skjønte at sola er midtpunktet i universet.  Han mente at planetene gikk i bane rundt sola, og månen i bane rundt jorda. Stjernene sto stille på et ytre himmelskall, i universets ende.
Copernicus tok helt klart feil i noen ting. Likevel ble denne modellen en viktig start for det vi vet om universet i dag.

Jordsentrisk modell

Før Copernicus la frem sin idé, trodde alle europeiske astronomer at jorda var midtpunkt for solsystemet. De trodde at sola, månen og de andre planetene gikk i ring rundt jorda. Alle som våget å si noe annet, ble anklaget for løgner og kunne bli straffet med døden.

Copernicus’ liv

Copernicus var ikke bare en god astronom. Han var også fysiker, økonom, oversetter, matematiker, kunstner og diplomat.

Copernicus ble født i Polen i 1437. Han var oppkalt etter faren Niklas, som var en rik kobberhandler. Som 18-åring begynte Copernicus å studere malerkunst og matematikk ved universitetet i Krakow.
Etter studiene flyttet han til Italia. Her ble han veldig interessert i astronomi.

I 1503 reiste Copernicus tilbake til Polen, for å hjelpe onkelen sin. På denne tiden var det ikke så vanlig å kunne lese og skrive. Copernicus hadde lært seg dette. Derfor ble han både onkelens sekretær og lege.
Etter onkelens død flyttet Copernicus til Frauenburg nord i Polen. Her jobbet han som domherre i kirken.
I 1514 skrev Copernicus en kort tekst, kalt Commentariolus. Her beskriver han sin teori om at det er sola som står i midten av solsystemet vårt.

I 1532 skrev Copernicus ferdig en bok som heter «Om himmelsirklenes omdreininger». Han turte likevel ikke å vise den til noen den fordi han var redd for hva kirken ville si. På denne tiden hadde Copernicus en elev som het Rheticus. Han overtalte Copernicus til å utgi boken.

Den første kopien av boka hans ble utgitt i 1543. Kort tid etter dette døde den 70 år gamle Copernicus av slag.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Hemmeligholdte skrifter  

I 1514 skrev altså Copernicus en kort tekst, kalt Commentariolus. Denne valgte han å utgi anonymt. Anonymt vil si at det er en ukjent forfatter som har skrevet teksten 

I denne teksten la Copernicus frem sine teorier om sola som midtpunkt for universet. Selv om han bare viste denne til noen få venner, begynte folk å snakke rundt ham og de nye teoriene hans. På denne tiden var det livsfarlig å tvile på kirkens lære og tro. Copernicus fortsatte likevel å utvikle teoriene sine, men turte ikke å utgi dem. Han holdt kunnskapen sin hemmelig i mange år. I 1543 ga han endelig ut boka «Om himmelsirklenes omdreininger».

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fakta om Copernicus

God kjemi 

Det kjemiske grunnstoffet copernicium er oppkalt etter Copernicus. De som oppdaget stoffet, ville at det skulle oppkalles etter en vitenskapsmann som ikke fikk nok ros mens han levde.

Dårlig mynt fordriver god mynt 

I 1526 utviklet Copernicus en lov som vi nå kaller Greshams lov. Denne loven sier at folk alltid vil bruke de gamle, stygge pengene sine først og spare på de fineste. Alle som studerer økonomi i dag lærer fremdeles om Greshams lov.

Midtpunkt for alt? 

I motsetning til det folk flest tror, mente Copernicus faktisk ikke at planetene i solsystemet går i bane rundt selve sola, men derimot rundt et punkt som lå like i nærheten av sola.

Doktor Copernicus 

Copernicus ble aldri ferdig med legestudiet sitt. Likevel var han lege for onkelen sin, og senere for onkelens arvtagere i mange år.

Om himmelsirklenes omdreininger 

I 1543 ga han endelig ut boka «Om himmelsirklenes omdreininger». Da han lå på dødsleiet senere i 1543, ble den aller første trykte kopien av boka plassert i hendene hans.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Kilder:

 • Universet Junior (2019)
  Orage Forlag AS

Bilder- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent