Den store ideen
Nicolaus Copernicus var mannen som på 1500-tallet foreslo at sola måtte være midtpunktet i universet. Planetene gikk i bane rundt sola, og månen i bane rundt jorda. Stjernene sto stille på et ytre himmelskall, som var universets ende. Selv om han tok feil i enkelte ting, ble denne modellen et viktig utgangspunkt for det vi har lært om universet i dag.
Jordsentrisk modell
Før Copernicus trodde alle europeiske astronomer at jorda var midtpunkt for solsystemet, og at sola, månen og de andre planetene gikk i ring rundt den. Dette var forklart av de gamle greske lærde Aristoteles og Ptolemaios, og støttet av kirken. Enhver som våget å si noe annet, ble anklaget for vranglære og kunne bli straffet med døden.
Galileos tegning av Copernicus´diagram over universet
Hemmeligholdte skrifter
Rundt 1514 utga Copernicus et kort, anonymt manus som han kalte «Commentariolus».
Anonymt vil si at det er en ukjent forfatter som har skrevet manuset. Der la han fram sine teorier om sola som midtpunkt for universet. Selv om han bare ga manus til noen få venner, begynte det å summe rundt Copernicus og de nye teoriene hans. På denne tiden var det livsfarlig å tvile på kirkens lære og tro. Copernicus fortsatte likevel å utvikle teoriene sine, men turte ikke å utgi dem. Han holdt kunnskapen sin hemmelig i flere tiår. I 1543 ga han endelig ut boka «Om himmelsirklenes omdreininger».
Et oppslag fra boka Commentariolus
Statue av Copernikus i Warsawa, Polen
Kilder:
- Universet Junior (2019)
Orage Forlag AS
Bilder- og videorettigheter:
-
-
Ukjent
-
Ukjent
-
Ukjent
-
Ukjent
-
Ukjent
-