Ramadan – en tid for selvkontroll og ofring

Ramadan er en viktig måned for muslimer over hele verden. Det er muslimenes fastemåned der de avstår fra mat, drikke og sex i 30 dager. Når måneden er over, feires id, muslimenes store høytidsdag.

Accessibility icon Ramadan – en tid for selvkontroll og ofring

Ramadan
– islams fjerde søyle

Det er fem viktige regler i Islam. Dette kalles Islams fem søyler. Den fjerde søylen er ramadan, som betyr faste. Ramadan er en hellig måned der man ikke skal spise eller drikke fra soloppgang til solnedgang. Etter 30 dager er fasten over, og man feirer med en stor fest: id al-fitr. 

Når solen har gått ned, treffes familie og venner for å spise og snakke sammen. Når man ikke kan spise eller drikke på dagtid, kjenner man hvordan det er å være fattig.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Silhuett av moske med halvmåne på solnedgangshimmel
Silhuett av moske med halvmåne på solnedgangshimmel

Ramadan i alle årstider

Året i den islamske kalenderen er 11 dager kortere enn året i gregoriansk kalender. Dette betyr at Ramadan begynner 11 dager tidligere hvert år. I løpet av en periode på 36 år vil Ramadan foregå i alle årstidene.

Ramadan på den nordlige halvkule

I løpet av sommeren kan det være så mye som 20 timer dagslys i de nordligste områdene. Nord for den arktiske sirkel er det midnattssol i sommermånedene, og solen går derfor ikke ned.

På vinterstid skjer det motsatte. Det er færre timer dagslys jo lenger nord du kommer, og noen steder er det mørketid. Da står ikke solen opp i det hele tatt.

Alternative løsninger

Under denne typen ekstreme forhold har mange muslimer funnet ulike løsninger på når fasten skal brytes. Noen følger tiden for solgang i Mekka eller mens andre bruker andre løsninger. En gruppe norske muslimer har laget en tidstabell for bønn for muslimer som bor på høye breddegrader.

📷  Midnattssol i Norge
Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Midnattssol på Nordkapp i Finland
Midnattssol på Nordkapp i Finland

Man bryter fasten sammen

Ramadan er en hyggelig måned med mange familiefester. Hver kveld, når solen går ned, møtes venner, familie og naboer for å bryte fasten og spise sammen. 

Mange bryter fasten med dadler og drikker vann eller melk. Dette kalles iftar på arabisk. Deretter spiser man en god middag sammen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Muslimsk familie som har iftar sammen under Ramadan
Muslimsk familie som har iftar sammen under Ramadan

Ramadan er en tid for gode samtaler med familie og venner. Det er også en tid der uvenner blir venner igjen. Alle prøver å være litt ekstra snille.

Å faste

Å faste kan være sunt for kropp og sjel. Du kan få bedre helse samtidig som du må ha sterk vilje og disiplin. Du styrker også tro og samhold.

Ikke for alle

Ikke alle muslimer faster under ramadan. Barn og eldre, gravide og ammende, folk som er syke og folk med hardt fysisk arbeid, slipper å faste. 

Selv om du ikke faster, er du med på ramadan ved å gi gaver til de fattige, gå i moskeen og støtte resten av familien din. Du kan tenke over hvordan du kan være et bedre menneske.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En gravid muslimsk kvinne poserer foran solnedgangen
En gravid muslimsk kvinne poserer foran solnedgangen

Muslimsk identitet

Å faste når det er ramadan, er viktig for muslimer. Slik opplever man et fellesskap enten man er fattig eller rik, uansett hvor man bor, og uansett hvor gammel man er.

Collage av mange mennesker
Collage av mange mennesker

Fasting har lange tradisjoner

Fasting har lange tradisjoner i ulike religioner og filosofier. Vi kjenner fasting fra blant annet jødedom, kristendom, hinduisme, buddhisme og islam. Arabere i Midtøsten praktiserte månedslang fasting før islam ble en religion.

Det var velkjent at gamle profeter og andre hellige menn gikk ut i ørkenen for å faste og meditere for å oppnå åndelig innsikt. Det var nettopp slik Koranen ble åpenbart for profeten Muhammad.

Ørkensolnedgang i Midtøsten
Ørkensolnedgang i Midtøsten

Hvordan ønske noen en god Ramadan?

Mer enn 1, 5 milliarder mennesker over hele verden feirer Ramadan hver år. Hvordan skal man ønske noen en god ramadan? 

Den vanligste hilsenen er Ramadan Mubarak! Det betyr «god ramadan» eller «velsignet ramadan». Du kan også ønske noen en sjenerøs ramadan ved å si Ramadan Kareem.

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Adobe Stock

  2. Adobe Stock

  3. Adobe Stock

  4. Adobe Stock

  5. Adobe Stock

  6. Adobe Stock

  7. Getty Images

  8. Getty Images