litteraturhistorie på null komma niks:

Del 6: Realismen

På midten av 1800-tallet forandret man syn på skjønnlitteraturens funksjon. Store forfattere som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Amalie Skram og Camilla Collett var opptatt av at litteraturen skulle være et talerør inn i samfunnsdebatten.

Åpen bok ligger på et skrivebord med stabler av bøker på hver side, og sidene i boka avgir et skinnende lys.
Åpen bok ligger på et skrivebord med stabler av bøker på hver side, og sidene i boka avgir et skinnende lys.

Georg Brandes

«Det at en Litteratur i vore Dage lever, viser sig i, at den sætter Problemer under Debat. Saaledes sætter George Sand Ægteskabet under Debat, Voltaire, Byron og Feuerbach Religionen, Proudhon Eiendommen, den yngre Alexander Dumas Forholdet mellom de to Kjøn og Emil Augier Samfundsforholdene. At en Literatur Intet sætter under Debat er det samme som, at den er ifærd med at tabe al Betydning.»

Realismens gjennombrudd blir ofte knyttet til dette utsagnet av den danske kritikeren  Georg Brandes. Han uttalte dette i en forelesningsrekke om litteratur, hvor han kritiserte den danske litteraturen for å ligge langt bak resten av Europa.

📷   Portrett av Georg Brandes
Portrett av Georg Brandes

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!