Riddere av det runde bord

Hvorfor valgte kong Arthur å sitte ved et rundt bord da han inviterte til møter? Gir den runde formen en fordel fremfor trekanter og firkanter?

Accessibility icon Riddere av det runde bord

Kong Arthur

Du har kanskje hørt om Kong Arthur og ridderne av det runde bord? Kong Arthur er den mest kjente av de mytiske kongene av England. Det at han er mytisk betyr at man egentlig ikke vet om han har levd, eller om det bare er et slags eventyr som vi kaller myte eller legende.

Kong Arthur kjempet mot både menneskelige og overnaturlige fiender for å forsvare landet sitt, men han fikk hjelp av ridderne sine. En ridder var en kriger som skulle beskytte landet sitt, og ridderen var ansatt av kongen. Noen riddere hadde som oppgave å beskytte kongen spesielt.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Portrett av en ridder med brynje på hodet, fargerik rustning og sverd.
Portrett av en ridder med brynje på hodet, fargerik rustning og sverd.

Det runde bord

Det sies i legenden at Kong Arthur samlet ridderne sine rundt et sirkelformet bord. Men hvorfor var det viktig at ridderne satt ved et rundt bord og ikke et firkantet bord?

Det viste seg at ingen av ridderne ville sitte dårligere plassert enn noen andre. Alle skulle ha lik status. Med et firkantet bord ville kongen ha en sentral plassering – som å sitte øverst ved bordet, og så hadde man lavere rang jo lenger unna kongen man satt. Men med et rundt bord ble de likestilte – ingen hadde en dårligere plassering enn noen annen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En sirkel inndelt i mange sektorer der kong Arthur er malt inn øverst.
En sirkel inndelt i mange sektorer der kong Arthur er malt inn øverst.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!