Riddere av det runde bord

Hvorfor valgte kong Arthur å sitte ved et rundt bord da han inviterte til møter? Gir den runde formen en fordel fremfor trekanter og firkanter?

Accessibility icon Riddere av det runde bord

Kong Arthur

Du har kanskje hørt om Kong Arthur og ridderne av det runde bord? Kong Arthur er den mest kjente av de mytiske kongene av England. Det at han er mytisk betyr at man egentlig ikke vet om han har levd, eller om det bare er et slags eventyr.

Kong Arthur forsvarte England mot mange fiender. Han fikk hjelp av mange, men spesielt en gruppe riddere. En ridder hadde som jobb å beskytte landet sitt, og spesielt kongen. Mange av ridderne var ansatt som kongens nærmeste rådgivere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Portrett av en ridder med brynje på hodet, fargerik rustning og sverd.
Portrett av en ridder med brynje på hodet, fargerik rustning og sverd.

Det runde bord

I fortellingen om Kong Arthur samler han ridderne sine rundt et sirkelformet bord. Men hvorfor var det viktig at ridderne satt ved et rundt bord?

Ingen av ridderne ville sitte dårligere plassert enn noen andre. Med et firkantet bord ville kongen ha en sentral plassering øverst ved bordet. Så hadde man lavere rang jo lenger unna kongen man satt. Med et rundt bord følte ridderne at alle var likestilte i forhold til kongen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En sirkel inndelt i mange sektorer der kong Arthur er malt inn øverst.
En sirkel inndelt i mange sektorer der kong Arthur er malt inn øverst.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!