Mat er det sosiale limet

En felles frokost i helgen gir gjerne en god start på dagen, og tenk på hvor trivelig det er å ha noen å spise lunsj sammen med på skolen. Mange familier synes det er viktig å spise middag sammen, for da deler de gjerne dagens små og store opplevelser. Det fellesskapet vi opplever da, kan være viktigere enn selve maten.

En familie som spiser lunsj sammen rundt et middagsbord
En familie som spiser lunsj sammen rundt et middagsbord

Måltidets rolle til festdager og høytider

Ved høytider som jul og påske samler vi gjerne familie og venner til tradisjonsrike måltider, og ved bursdager og lignende lages det alltid noe ekstra godt til ære for gjestene. I slike sammenhenger spiser vi ofte mer enn vanlig fordi vi har det hyggelig og maten er god. Vi har kanskje forberedt måltidet i ukesvis i forveien. Det viser hvor sentralt måltidet er for å skape sosiale bånd og fellesskap.

Kake serves til barnebursdag
Kake serves til barnebursdag

Bordskikk

Noen får kanskje en klump i magen når de hører «bordskikk» og «bordmanerer», fordi de husker en gang de som liten ble irettesatt ved middagen, som å bli bedt om å vente med å spise eller ta ned albuene fra bordkanten. Bordskikk kan virke strengt og urimelig der og da, men det er en grunn til at vi har «kjøreregler» ved måltidet. Dette er skikker og vaner som voksne viderefører til barna, slik at de skal bli selvstendige og trygge i sosiale situasjoner, og for hygienens skyld.

Bordskikk handler ofte om det man ikke skal gjøre, og oppfatningen om hva som er god bordskikk, kan variere fra familie til familie. Noen synes slurping er ufint, mens andre ville aldri slikket seg på fingrene under et måltid. Det handler for de aller fleste om å være oppmerksom og vennlig overfor de man deler måltidet med. I Norge er det for eksempel god skikk å takke for maten.

Hva er god bordskikk hjemme hos deg? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gutt som spiser spagetti rett fra kjelen
Gutt som spiser spagetti rett fra kjelen

Ulike skikker i forskjellige land 

Måltidet er blant dagens høydepunkt for alle mennesker, og hyggen og kosen ved å samles rundt et felles måltid, er den samme overalt. Men hva som er vanlig skikk og bruk rundt måltidet i ulike land og kulturer, er veldig forskjellig. 

En kinesisk familie spiser kinesisk mat kledd i tradisjonell folkedrakt
En kinesisk familie spiser kinesisk mat kledd i tradisjonell folkedrakt

Frankrike 

I Frankrike er det omtrent som i Norge, men tannpirkere finnes aldri på bordet. Her er det uhøflig å bruke tannpirker mens man sitter ved bordet. Det er også veldig uhøflig å snakke med mat i munnen eller å ha albuene på bordet. Etter å ha spist skal man tørke seg pent på servietten før man drikker av glasset. I Frankrike er det også vanlig å ha sin egen tøyserviett som man bruker hele uka gjennom. 

Perspektiv bilde av en glad familie spise frokost
Perspektiv bilde av en glad familie spise frokost

India 

I India er det ikke vanlig å bruke kniv og gaffel. Det er vanlig å spise med hånden, og da alltid høyre hånd. Det har sin årsak i god håndhygiene, for det er ikke alltid mulig å vaske hendene før man spiser, og venstre hånd brukes tradisjonelt under dobesøk. Denne regelen er heldigvis omvendt for venstrehendte.

I gamle dager satt man på teppe eller pute med beina i kors og spiste. Ifølge indisk tradisjonell medisin vil dette føre til at man spiser mindre og får bedre fordøyelse enn når man sitter og spiser på en stol. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bilde av indisk dame nyte et måltid på gulvet
Bilde av indisk dame nyte et måltid på gulvet

USA 

I USA er det vanlig å først skjære opp all maten på tallerkenen sin, og så spise med gaffelen. Amerikanere spiser ofte på farta, og det spises mye i mellommåltider og snacks. Det kan virke som om det å samles rundt faste måltider er i ferd med å bli mindre vanlig for mange amerikanere. 

Et spesielt amerikansk fenomen er «TV dinner», et ferdiglaget fryst måltid til én person, som opprinnelig var ment å spises foran TV-en. 

Særlig i sørstatene er det lange tradisjoner for å fyre opp grillen og ha «barbecue». Da samles familie, venner og naboer og spiser masse kjøttmat med godt tilbehør. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En liten familie som står å griller middag ute i solen
En liten familie som står å griller middag ute i solen

Samisk matkultur 

Samenes skikker rundt måltidet er tett knyttet til naturen og tilgangen til råvarene til ulike årstider. Samenes tradisjonelle matlaging krever tid, selv om rettene er enkle. Ofte trenger man ikke engang kniv og gaffel. For samene er det viktig å vise respekt for det naturen gir, ved å bruke hele dyret som er slaktet. Disse mattradisjonene er samene opptatte av å bevare, nettopp fordi det knytter dem sammen som ett folk. Det viser hvor sterkt mat henger sammen med kultur. 

Kjele på et bål
Kjele på et bål

Måltidets plass i religionene 

Vi vet at skikker og vaner rundt måltidet både binder oss sammen sosialt og skiller oss fra andre kulturer. Dette ser vi ekstra tydelig i verdensreligionene.  

De kristne høytidene er forbundet med festmåltider, og Jesu siste måltid der han delte brød og vin med sine disipler, har tung symbolisme, som vi finner igjen i nattverden i kirken. I mange kristne hjem sier man også bordbønn. 

I islam er måltidet sentralt når fastemåneden avsluttes med id/eid. Da samles man rundt et festbord fullt av mat. En del av muslimers identitet er også at man ikke spiser svinekjøtt. 

Jødiske familier innleder sabbaten hver fredag med et ritual i hjemmet der brød og vin er viktige ingredienser. Dette måltidsfellesskapet er hellig for en jødisk familie. 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
En islamsk familie spiser et smakfullt måltid sammen
En islamsk familie spiser et smakfullt måltid sammen

Mat på tur 

Vi nordmenn liker å gå på tur sammen, og da er nistepakka et veldig viktig høydepunkt. Å sette seg ned til en velfortjent pause og nyte brødskiva med svett gulost og slapp paprika, er ganske typisk norsk og kanskje merkelig hvis man ikke er oppdratt i denne tradisjonen. 

I andre kulturer går man heller på kafé og tar en kaffe og skravler litt. Kaffekoppen og matpakka har likevel samme funksjon – man møtes over noe felles, deler en opplevelse og knytter sosiale bånd. For å overleve er dette fellesskapet like så viktig som mat.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En familie på skogstur deler kakaoen fra termosen i tur koppene sine
En familie på skogstur deler kakaoen fra termosen i tur koppene sine

Kilder:

Bilde- og videorettigheter

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images
    8. Getty Images
    9. Getty Images
    10. Getty Images