j u l e f o r t e l l i n g

Samenes julesagn om Stallo

I det nordligste av landet vårt råder mørket i de lange vintermåneder. I folks fantasi har det lagt grunnlaget for en rik fauna av underjordiske, ublide skrømt, vetter og troll, deriblant samenes Stallo. Han er en stor og farlig kjempe som rundt juletider til og med kan finne på å spise uskikkelige barn. Stallo er delvis menneske, troll, djevel – og julenisse.

Han er større enn vanlige mennesker og går kledt annerledes enn samene, gjerne i mørke klær med gullknapper og med sekk på ryggen. Han er ond og sterk, men også dum og kan lures av menneskene.

Samiske barn har i generasjoner listet seg rundt på tå i julen, etter at foreldrene innprentet dem om å være stille – for det verste Stallo vet, det er bråk!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Nordlys over naturlandskap i Norge
Nordlys over naturlandskap i Norge

Man måtte i det hele tatt passe på å holde orden gjennom juletiden.

Utenfor lavvoen måtte det ryddes før jul, slik at Stallos raide ikke ble sittende fast. En raide er egentlig et kobbel av reinsdyr, men Stallos raide besto av blant annet rotter og mus. Videre var det viktig at det ikke lå flis igjen etter vedhogsten. Så måtte det stå en bøtte vann med øse ved døra slik at Stallo kunne drikke når han kom forbi, for i så fall dro han videre.

Fikk han derimot ikke vann, ville han lage bråk, og i verste fall suge blodet av menneskehoder, var han tørst nok. Det ble sagt at et sted der Stallo ikke fikk vann i julen, døde kona på gården dagen etter av tørst.

Og det ble fortalt at noen som kjørte med hest og slede for å hente ved i julen, hadde blitt stående fast helt til de lovet aldri å gjøre det igjen. De mente det var Stallo som hadde satt dem fast.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tre menn og junder foran en samisk lavvo fra sent på 1800-tallet
Tre menn og junder foran en samisk lavvo fra sent på 1800-tallet

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!