Skyen er en miljøversting

Er du opptatt av å bruke minst mulig strøm? Det er superbra, men visste du at sosiale medier sluker strøm? Alt vi lagrer i skyen av bilder, reels og videoer, krever masse strøm. Hvorfor er det sånn, og kan du gjøre noe med det?

 

Hvite skyer og blå himmel
Hvite skyer og blå himmel

Ronaldo trenger masse strøm

En av verdens største fotballstjerner, Cristiano Ronaldo, har over 200 millioner følgere på Instagram. For hvert bilde han legger ut, brukes enormt mye strøm. Faktisk like mye strøm som til å varme opp et gjennomsnittlig bolighus i et helt år. Hvordan er dette mulig?

Christiano Ronaldo i hvit drakt løper på grønn fotballbane.

Lagring av bilder sluker strøm

Hver gang vi knipser et bilde, tekster og poster, bruker vi strøm og lagringsplass. Men ikke bare på mobilen. Datasenteret som lagrer bildene og informasjonen, bruker enormt mye strøm. Datasenter? Lagres ikke alt bare i skyen, da?

Det er ufattelig mye som ligger lagret i skyen. Bare noen få prosent av det brukes. Resten bare ligger der og opptar plass, og bruker strøm.

Dette strømforbruket kan alle gjøre noe med. Vi trenger ikke å slutte med å legge ut bilder, reels og oppdateringer på Instagram. Men vi kan bli flinkere til å slette ting vi ikke trenger. Men hva er egentlig denne skyen?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Seks blide gutter med gul vest tar selfie i grått vær på en fotballbane.
Seks blide gutter med gul vest tar selfie i grått vær på en fotballbane.

Hva er
egentlig skyen?

 

Grå sky med et gult lyn under seg.

Donald Duck har noen ganger en sky hengende over seg. Som regel er det en sky med lyn og torden. Det viser hvilket humør han er i. Datalagringsskyen vi skriver om her, er noe helt annet. Likevel kan vi tenke oss at skyen henger over oss hele tiden. Slik har vi alltid tilgang til internett og lagret data.

«Det blir lagret i skyen» er en mye brukt setning. Det handler selvfølgelig ikke om skyene på himmelen, men om et fysisk datasenter. Der lagres store mengder data som bilder, e-poster, meldinger og videoer.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Hva er et datasenter?

Et datasenter er et sted som produserer, sprer og lagrer data. Hver gang vi gjør noe digitalt i skyen, lagres det i et slikt senter. Mange ligger godt beskyttet i store fjellhaller. For å holde dette i gang døgnet rundt, trengs det veldig mye strøm. Innen år 2030 kan slike datasentre stå for nesten 10 prosent av verdens strømforbruk.

I Norge finnes det mange datasentre. Skoler og bedrifter kan ha egne datasentre. Det finnes også sentre for hele kommuner og fylker. Hackere kan ødelegge og misbruke informasjon som finnes der. Derfor må datasentrene ha topp sikkerhetsutstyr.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Datasenter med mange store maskiner på rad og rekke.
Datasenter med mange store maskiner på rad og rekke.

Alltid tilgjengelig

For noen år siden ble all data lagret på maskinens harddisk, eller på en ekstern harddisk. Ble maskinen eller harddisken ødelagt eller stjålet, mistet du alt. Det er her skyen redder oss. Alt du lagrer i skyen, er tilgjengelig døgnet rundt og overalt. Det forsvinner ikke selv om du glemmer din egen laptop på vei til skolen.

Større frihet

Med en laptop kan du jobbe hvor du vil, så lenge det finnes internettilgang. Under pandemien i 2020 kunne vi ikke alltid være fysisk på skolen. Da ble undervisningen flyttet over til digitale løsninger som Teams og Zoom. Uten skyen kunne vi ikke gjort dette. Med Google Drive, Dropbox, Microsoft Office 365 eller Jottacloud kunne vi dele filer og dokumenter, og samarbeide på en ny måte.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Glad jente sitter lent inntil et tre og jobber på en laptop.
Glad jente sitter lent inntil et tre og jobber på en laptop.

Skyen er miljøversting

Mange tenker ikke på at skyen gjør noe skade i det hele tatt. Men databruk kan gjøre stor skade på miljøet. Hva skjer egentlig når du klikker på et tastatur eller en mobil?

Hvis du laster ned en film på 4GB, tilsvarer det å ha på en varmeovn i to timer. En spillkonsoll bruker dobbelt så mye strøm som kjøleskapet ditt i løpet av et år. Med så mange gamere verden over brukes enormt mye strøm. Alt vi laster ned, krever store mengder strøm.

Når du bruker en datamaskin, blir den varm. Da må den avkjøles med små vifter innebygd i maskinen. Et datasenter må også avkjøles, og til det kreves det enorme mengder strøm.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

114 liter i sekundet

I 2019 begynte Google å planlegge byggingen av verdens største datasenter i den norske byen Skien. For å kjøle ned sentret vil de bruke vann fra Norsjø i Telemark. Dette varme spillvannet går tilbake til innsjøen – 114 liter i sekundet. Dette vannet kunne heller blitt brukt til å varme opp 350 000 leiligheter! 

Innsjø med veldig blått vann, grantrær og blå himmel.
Innsjø med veldig blått vann, grantrær og blå himmel.

Norge er perfekt for datasentre

Mange store IT-selskaper ønsker å etablere datasentre i Norge. Det finnes flere årsaker til det. Norge produserer mye grønn strøm, og vi har et stabilt politisk styre.

Grønn strøm og stabilt politisk styre

I Norge får vi mye av strømmen fra fornybare kilder som vannkraft og vind. Derfor kaller vi det grønn strøm. Det er viktig for utenlandske investorer som vil skape bærekraftige arbeidsplasser. I tillegg er Norge et land med stabilt politisk styre. Her oppleves det trygt å å investere mye penger.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Elektrisk strøm fra solceller, vindmøller og vannkraft.
Elektrisk strøm fra solceller, vindmøller og vannkraft.

Miljøvennlige datasentre

Vår moderne verden er helt avhengig av datasentre. Uten dem, ingen Netflix eller sosiale medier. Hadde du klart deg uten Netflix og sosiale medier? Ja, det hadde du, men livet kunne blitt litt kjedeligere.

Datasentrene legger også til rette for nettmøter, slik at vi slipper å fly like mye som før. Det er ikke hva datasentret gjør som er problemet, men hvordan det setter dype miljøavtrykk.

Datasentrene bør benytte fornybar energi fra sol, vann og vind. Spillvannet fra kjølesystemene bør brukes til oppvarming av hus, i stedet for å gå rett ut i sjøen. Har du andre ideer til hvordan et datasenter kan bli mer miljøvennlig?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En grønn plante vokser opp fra et nettverkskort fra en datamaskin.
En grønn plante vokser opp fra et nettverkskort fra en datamaskin.

Må vi slutte med å
ha det gøy på nettet?

Naturen rundt oss er sårbar for vårt moderne levesett. Alt vi gjør, koster noe for miljøet. Ikke minst vår avhengighet av internett og strøm. Vi trenger ikke slutte med å se på Netflix eller avinstallere Instagram. Mye handler om å begrense mer enn å overforbruke. Klarer vi det, samtidig som vi sletter alt vi faktisk ikke trenger fra skyen, vil vi sette et noe mindre miljøavtrykk. Det burde jo ikke være så vanskelig, eller?

Innsjøer formet som fotavtrykk i en grønn skog.
Innsjøer formet som fotavtrykk i en grønn skog.

Kilder:

 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Foto: Chris Deahr
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images