Vi trenger rent vann 

En person kan overleve uten mat i flere dager. Uten vann blir man dehydrert, og dør ganske raskt. Derfor er vann vår viktigste ressurs. Men det begynner å bli for lite vann – både på grunn av klimaendringer og en større global befolkning. 

For høyt vannbruk  

Det meste av vannet brukes til vanning og ikke som drikkevann. Landbruk står for 70 prosent av det globale vannforbruket. Alle som bor i Midtøsten og Nord-Afrika har bare 1,4 prosent av verdens ferskvannsressurser. I USA bruker en person omtrent 445 liter per dag. Over halvparten av dette brukes til å skylle ned i do, dusje og vaske klær. 

Vannmangel kan bekjempes

Vannbesparende tiltak 

I landbruket utvikler forskerne planter som tåler tørke, og bruker metoder som fanger opp regnvann. I hjemmet der du bor kan enkle midler redusere vannforbruket. Vi kan bruke mer vanneffektive vaskemaskiner og oppvaskmaskiner, og skifte til sparekraner og sparedusjer. Med dette kan vi spare energi til oppvarming av vann, og det er fint for miljøet. 

Tåkesamlere 

Selv på verdens tørreste steder kan tåke være en kilde til rent vann. Ved å bruke et billig nett har forskere laget «tåkesamlere» som kan fange mange liter vann hver dag. Vinden presser de ørsmå tåkepartiklene mot nettet, og så trekker tyngdekraften dråpene ned og samler dem i en beholder. Det finnes slike tåkesamlere flere steder i verden.  

Menneskeskapte isbreer 

Det er lite vann i ørkenen i Himalaya. I 2014 startet noen forskere å lage kunstige isbreer. Teknologien er overraskende enkel. Et rør plasseres i en elv, og vannet spyttes deretter ut som en fontene. I den kalde luften på Tibetplatået fryser dette vannet mens det faller. Over tid bygger isen seg opp fra bakken og danner kjegleformede tårn.  

Visste du at …  

… den globale etterspørselen etter vann vil stige med 55 prosent fram mot 2050? 

… 75 prosent av vannet brukes til å skape energi på fabrikker? 

… grunnvannet forsvinner fort, for vi bruker mer vann enn det som faller som regn? 

… det går med nesten 5000 liter vann for å produsere 1 kilo ris og 500 liter for å produsere 1 kilo poteter? 

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Vannmangel i verden 

Kartet viser forholdet mellom vann som kommer tilbake som regn, og vann som brukes opp av mennesker. Det er vannmangel i store deler av verden. 

Kilder:

 • Vitenskapens guide til jordens framtid (2018)
  ORAGE FORLAG AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. NRK
  4. Getty Images
  5. NRK
  6. Ukjent
  7. Ukjent
  8. Getty Images
  9. Ukjent