Smakfull kjemi på kjøkkenet
Når vi lager maten vår, foregår en rekke kjemiske prosesser. Hva er det som gjør at bollene hever eller at biffen blir perfekt stekt?
Boblende bakverk
En dyktig kokk forstår de kjemiske prosessene som foregår under matlagingen. Ved å lære seg å kontrollere disse, smaker maten bedre. Den blir også mer spennende å lage.
De magiske boblene
Den mest spennende kjøkkenkjemien kan vi se når vi baker. Da bruker vi oftest disse ingrediensene – mel, fett, sukker og egg. Ved hjelp av varme forvandles disse ingrediensene til luftige kaker, seige cookies eller sprø paier. Hevemidlene danner luftbobler. Når disse luftboblene blir varmet opp, utvider gassen seg og gjør at kaker og brød hever seg.
Brød
Kjemikalienes hjelp
Luftboblene i deigen lages med kjemiske midler som bakepulver og natron. Disse reagerer med vann, og danner karbondioksidgass. Denne reaksjonen skjer veldig fort, og mengden hevemiddel må være helt riktig. For mye gjør at boblene sprekker. For lite gjør at kakerøren eller deigen blir for tett slik at det ikke dannes bobler.
Alkohol fordamper
For å få langsommere heving med mer smak, brukes ofte bakegjær. Det er en type sopp. Først trenger gjæren oksygen og danner bobler med karbondioksid. Når det er tomt for oksygen, begynner gjæren å lage alkohol. Dette likner veldig på ølbrygging. Alkoholen som dannes i brøddeigen, fordamper i ovnen.
Ølgjær
Gluten
Å lage bobler er ganske enkelt. Det å få dem til å vare helt til bakverket er ferdig, er vanskeligere. Brød blir oftest laget av hvetemel. Melet inneholder stivelse omgitt av to viktige proteiner: glutenin og gliadin. Når de blandes med vann, og eltes, dannes gluten. Gluten er et «superprotein» som holder stivelsesmolekylene sammen. Hemmeligheten bak lett, luftig brød ligger i å lage massevis av elastiske bobler. Jo mer deigen eltes og strekkes, jo sterkere blir «superproteinet».
Egg som proteinlim
Egg virker nesten som gluten i mel. Det er et proteinbindende middel som holder oppe luftboblene og holder kakene sammen. I motsetning til brød må paideig være «kort» og smuldrete. Bakerne prøver å redusere produksjon av gluten. Dette gjør at deigen får en litt gummiaktig konsistens. Det gjøres ved å gni smør inn i melet og gi stivelsesmolekylene et lag med fett. Det hindrer at glutenin og gliadin kommer i kontakt med vann.
Egg legges i bolle
Ulike typer sukker
Kjøttets kjemi
Kjemiske reaksjoner avgjør smaken på kjøtt, som består av 70 prosent vann. Resten er proteiner og fett. Kjøtt inneholder kollagen – et protein som finnes i hud, skinn og sener. Jo høyere kollageninnholdet er, jo seigere er kjøttet. De dyreste kjøttstykkene inneholder lite kollagen og blir raskt gjennomstekt.
Termometer i ovnen
Marinadens effekt
Varme gjør at kjøttet krymper og vannet blir presset ut. Marinader inneholder kjemikalier som gjør at kjøttet holder bedre på fuktigheten.
Spare ribs
Bindestoffer
Majones er eggeplommer og olje, som er blandet til en myk, lysegul og tykk saus. Eggeplommene løser seg opp både i fett og vann. Noe som kalles lecitin gjør at majonesen holder på konsistensen. Man kan bruke mel på en liknende måte; det finmalte kornet binder oljen til væsken.
Ingredienser til majones
Hva passer sammen?
Lukten og smaken (aromaen) på mat bestemmes av molekyler som kommer ut i luften og påvirker luktesansen. Hver matvare kan ha hundrevis av slike molekyler. Forskere som studerer smakskombinasjoner har sett at hvis kun én av dem matcher, så passer matvarer sammen.
Vitenskapelig matlaging
Det nyeste innen kokkekunst kalles molekylær gastronomi. Kokker og forskere ser på mat med fysikerens og kjemikerens briller. Med flytende nitrogen, sprøyter, sentrifuger og ultralydmaskiner finner de opp nye måter å lage mat på.
Mat forskes på
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-