Kjønnssykdommer med Tuva og Trine:

Smitta!

Sex er først og fremst skikkelig deilig. Vi håper du nyter og koser deg med det. Men du bør også være klar over at det kan komme med en ordentlig baksmell. Det finnes nemlig utallige kjønnssykdommer der ute. Noen bør du være mer bekymret for enn andre. I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som bør uroe deg, og når du kan senke skuldrene.

Hva er egentlig en kjønnssykdom?

Kjønnssykdommer er infeksjoner med bakterier og virus som smitter ved at man har seksuell kontakt, og ved at slimhinner berører hverandre. Du trenger ikke å være syk selv om du har fått en bakterie eller et virus, derfor er det egentlig mer riktig å kalle det en seksuelt overførbar infeksjon enn en sykdom.

Fordi virus ikke ligner på bakterier på måten de er bygget opp og formerer seg, så virker ikke antibiotika på disse. Noen virus blir vi lett kvitt på egen hånd, som forkjølelsesviruset, mens andre virus blir vi aldri kvitt. De vil vi ha livet ut.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.
Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.

Seksuelt overførbare infeksjoner

Det finnes forskjellige måter å ha sex på. Seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte mellom penis og anus, penis og vulva, mellom to vulvaer eller to peniser. Noen få kjønnssykdommer smitter også mellom kjønnsorgan og munnen, og til den vanlige huden med hår rundt kjønnsorganet.

Kjønnssykdommer smitter med andre ord ikke ved at du gir noen en klem eller om noen hoster eller nyser. 

Det finnes mange ulike kjønnssykdommer, men hvilke er mest vanlige, og hva kan du gjøre for å unngå å bli smitta av dem?

To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.
To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.

Herpes

Herpes er et vanlig virus. Faktisk blir over 80% smitta på et eller annet tidspunkt. Hvis du blir smitta,  har du viruset hele livet, men de aller fleste vil aldri få sår og vil derfor ikke vite at de har viruset. 

Herpes trives på og rundt kjønnsorganet, anus og rundt munnen. På munnen kalles det munnherpes, eller forkjølelsessår, mens rundt kjønnsorganet kalles det genital herpes. Viruset fører til at du kan få sår som kommer tilbake på samme sted.

Hvordan smitter herpes?

Etter et utbrudd med sår ligger herpesviruset i dvale i nervecellen. Da vil det ikke smitte. For noen kommer viruset ut på huden igjen og lager nye utbrudd. Da kan de smitte partner ved hudkontakt. Det kan smitte fra munn til kjønnsorgan, og motsatt. Du bør derfor ikke ha sex når du har sår på kjønnsorganet eller på munnen. Noen merker ikke at de har sår, og de kan smitte uten å mene det.

Siden herpes er så vanlig, er herpes noe vi må regne med hvis vi har kyssect eller har hatt sex. Kondom beskytter litt, men dekker ikke alltid sårene med virus.

Mistenker du at du har herpes?

Det er bare mulig å teste herpes hvis du har utbrudd med sår. Da kan du få medisiner av lege som gjør at utbruddet går fortere over. Husk at herpes er helt vanlig, og noe de fleste av oss vil få i løpet av livet. De aller fleste vil ha få eller ingen plager med herpes. Får du plager, kan du få hjelp av lege.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.

HPV

HPV er en gruppe virus som det finnes mange varianter av. HPV-infeksjon smitter ved sex, og er den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Mange merker ikke at de er smitta.

HPV kan smitte gjennom både vaginalsex, munnsex og analsex. Kondom kan begrense smitte noe, men gir ikke full beskyttelse. Du kan først bli kvitt HPV når kroppens immunforsvar oppdager og bekjemper det. Det kan ta lang tid fra du blir smitta til immunforsvaret oppdager det.

Noen typer HPV kan gi kjønnsvorter, andre kan føre til kreft etter veldig lang tid.

HPV og kjønnsvorter

Kjønnsvorter er ikke farlig og forsvinner av seg selv. Du kan ta medisiner som gjør at vortene forsvinner raskere. Viruset smitter lettest når du har vorter. Det kan smitte til slimhinnene i vulva og på penishodet, eller på normal hud rundt anus på penis, ytre kjønnslepper eller på området rundt vulva og penis. Vortene kan se veldig forskjellig ut. Noen er knudrete, som små blomkål, andre er flate.

Det er viktig å huske på at ikke alt av utvekster i underlivet er kjønnsvorter.  Det kan komme prikker og klumper rundt penishodet og under forhuden, eller i vulva. Akkurat som på huden din ellers. Det er mange kjertler her, og huden kan ofte se litt klumpete ut. Det er faktisk sjeldent at prikker og utvekster er vorter, ofte er det noe annet, og det andre er oftest helt normalt.

HPV og kreft

Noen varianter av HPV kan føre til livmorhalskreft, men det kan også gi kreft i vulva, på penis, i rumpa og i halsen. De HPV-virusene som kan føre til kreft, er ikke de samme som gir kjønnsvorter. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for kreft om du skulle få en vorte. Når de som har livmor, blir 25 år, vil de få tilbud om å sjekke seg for HPV som gir kreft. Da tas en livmorhalsprøve, som egentlig bare er at det børstes forsiktig opp noen celler. Det er en veldig enkel test som ikke gjør vondt.

Alle elever på barneskolen får tilbud om HPV-vaksine. Den beskytter godt mot alle former for kreft viruset kan føre til.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av en rosa vulva.
Illustrasjon av en rosa vulva.

Klamydia

Klamydia er en bakterie som smitter mest blant unge som har hatt sex uten kondom med en partner som ikke er fast. Ikke alle som får klamydia, merker at de har det, og derfor bør du teste deg selv om du ikke merker noe.

Klamydia trives veldig godt i urinrør og i slimhinnene i skjeden og i anus, men ikke i halsen. Bakteriene overlever ikke så lenge utenfor kroppen. Derfor får du ikke klamydia av å sette deg på do, og heller ikke av å være i badebasseng. Den beste måten å beskytte seg mot klamydia på er å bruke kondom.

Symptomer på klamydia

Plagene eller symptomene på klamydia kan variere. Har du penis, vil det kunne komme væske ut av urinrøret hele tiden, det kalles utflod fra penis. Mange synes det svir når de tisser. For de med vulva og livmor er symptomene mer diffuse. Det kan svi når du tisser, utfloden kan endre seg både i mengde og farge, det kan blø litt utenom mens eller etter samleie, det kan gjøre vondt å ha sex og det kan klø.

Disse plagene kan også skyldes andre ting som er ufarlige, så det trenger ikke være klamydia. Det er uansett lurt å sjekke seg hvis du får plager, eller hvis du har hatt sex uten kondom med en ny person. Husk at de fleste merker ingenting.

Hva kan klamydia føre til?

Klamydia kan gi mer alvorlige problemer om den klatrer videre inn i kroppen. Går den fra urinrøret i penis til bitestikkelen, kan det gi en bitestikkelbetennelse. Det gir ofte feber og vondt i pungen.

Hvis den går fra skjeden til livmoren, kan den gi en bekkeninfeksjon. Dette vil gi magesmerter og feber. En bekkeninfeksjon kan gjøre det vanskelig å bli gravid senere.

Hvordan bli kvitt klamydia?

Hvis du har hatt ubeskyttet sex, eller mistenker at du kan ha blitt smitta med klamydia, så er det viktig at du tester deg. Klamydia er lett å behandle med antibiotika. Ta kontakt med helsestasjonen for ungdom eller med lege for test.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Gonoré

Gonoré er en bakterie som smitter ved kontakt mellom slimhinner. Gonoré smitter mye lettere enn for eksempel klamydia. I tillegg til å trives i anus, penis og skjeden, så trives bakterien også i halsen og kan smitte ved oralsex. Det har vært en økning i smitte av gonoré de siste årene.

Dryppert?

De fleste merker ikke at de er smitta i anus eller hals. Noen kan få vondt i halsen. Har du gonore i penis, så kan det svi veldig mye når du tisser, det er beskrevet som å tisse piggtråd. Gonoré har også fått navnet «dryppert» fordi det kan kommer mye utflod fra penis.

For de som har en skjede, så er det vanlig å ikke merke noe. Det kan også være diffuse plager som for eksempel svie når du tisser, endret utflod, mellomblødninger, eller vondt i magen. Så da kan det være vanskelig å vite om det er gonoré eller andre årsaker til plagene.

Er gonoré farlig?

Gonoré er ikke farlig hvis det blir oppdaget og behandlet i tide. Hvis ikke kan bakteriene krype videre fra penis til testiklene og fra skjeden til livmoren og eggstokkene. Da kan gonoré lage enda mer ugagn enn klamydia. En betennelse i livmoren kalles en bekkeninfeksjon, og uten behandling kan det gjøre det vanskeligere å bli gravid naturlig uten hjelp.

Hvordan bli kvitt gonoré?

Enn så lenge kan vi behandle med antibiotika, men det er en fare for at gonorébakterien utvikler resistens mot antibiotika. At en bakterie blir resistent, er kjempeskummelt. Da virker ikke antibiotika, og vi kan ikke bli kvitt den. Jo mer vi smitter hverandre med gonoré, jo mer antibiotika må vi bruke, og jo større sannsynlighet er det for at gonoré kan bli resistent mot det vi har av antibiotika nå.

Det beste vi kan gjøre er å beskytte oss så godt vi kan mot gonoré. Og hvordan kan vi gjøre det? Det er ved å bruke kondom!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.

Hiv

Før var det å få hiv nesten det samme som å få en dødsdom, og det var mye skam knyttet til sykdommen. I dag snakker vi om det som at man har en kronisk sykdom. Hvis du har viruset, må du ta en tablett hver dag. Ellers kan du leve helt fint , akkurat som med diabetes eller høyt blodtrykk, for eksempel. Når du er i behandling for hiv, så kan du ikke smitte videre.

Antallet som får viruset i Norge har gått veldig ned, det har faktisk stupt, og det er derfor få som trenger å teste seg for hiv i Norge i dag.

Hiv er et virus som smitter via slimhinnekontakt eller via blod. Det kan også smitte fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel eller amming.

Mens det for andre virus og bakterier ofte er lett å bli smitta, så skal det mye mer til for at hiv kommer inn i kroppen.

Har du sex med en person som har hiv, og som ikke går på medisiner, så er det ved et samleie mellom penis og skjede så lite som 0,1% sannsynlighet for å få hiv. Har du analsex, så er det litt større sannsynlighet for å bli smitta. Det er fordi slimhinnene i rumpa er tynnere, og det er derfor lettere å få et sår så viruset kommer inn i kroppen.

Hiv smitter ikke ved kyssing og annen intim kontakt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet

Hvordan unngå kjønnssykdommer?

Noen infeksjoner, som herpes og kjønnsvorter,  klarer vi ikke alltid unngå selv om vi er aldri så forsiktige. De er så vanlige og kan smitte selv ved bruk av kondom. Heldigvis er verken kjønnsvorter eller herpes farlig for deg.

De andre infeksjonene kan vi beskytte oss mot ved å bruke kondom. Vi kan også teste oss hvis vi har hatt sex med noen som har risiko for å være smittet. For klamydia har alle under 25 år høy risiko, så da burde du teste deg når du har hatt sex uten kondom med ny person eller med en som du ikke er eksklusiv med.

Snakk med legen din eller helsestasjonen for ungdom, de vil hjelpe deg. Du kan også bruke Sex og samfunns chat-tjeneste – du kan være anonym og det er gratis.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus

Kondomvettregler:

  1. Ikke oppbevar kondomet sammen med noe som kan skade det, eller på et sted for det blir mye gnikking og slitasje.
  2. Sjekk datostemplingen og at pakken er hel. Det kan du gjøre ved å kjenne om det er luft i pakken.
  3. Åpne pakningen forsiktig slik at kondomet ikke blir skadet.
  4. Penis skal være stiv når kondomet rulles på.
  5. Har du forhud, skal denne trekkes tilbake.
  6. Klem sammen tuppen på kondomet.
  7. Minimum en fingerbredde på tuppen holdes igjen mens resten av kondomet rulles på uten å skade gummien.
  8. Etter at penis har blitt slapp, så er det fare for at kondomet kan gli av. Hold på kondomet ved penisroten når penis trekkes ut, kondomet brukes altså under hele samleiet.
  9. Kondomet skal bare brukes én gang.
  10. Kast kondomet i vanlig avfall etter bruk, ikke i toalettet.
En person foran et bord med en rekke kondomer.
En person foran et bord med en rekke kondomer.

Hva tenker vi egentlig om kondom?

Undersøkelser viser at vi syns det er positivt om en person tar frem en kondom, men at vi er redde for at partneren kan tenke negativt om oss hvis vi er den som gjør det selv. Hvorfor er det sånn tror du?

En av de tingene vi er redde for, er at partner skal tro at vi ikke stoler på vedkommende. At personen tenker at du vil bruke kondom fordi du tror hen har en kjønnssykdom. Det er jo veldig rart. Kondom handler ikke om å stole eller ikke stole på noen, det handler om å ta ansvar! 

Kondom er konge!

  1. Kondom beskytter mot graviditet! Det er faktisk det eneste prevensjonsmiddelet de med penis har har, og eneste måten de kan beskytte seg mot å få barn med noen.
  2. Du beskytter deg mot å få en infeksjon som kan gi deg plager.
  3. Du slipper å bruke antibiotika som kan gi deg bivirkninger.
  4. Du er med på å hindre at vi bruker opp den antibiotikaen vi har i dag, så vi har medisin å gi til generasjonene som kommer etter oss.
  5. Mange opplever litt ubehag med endret utflod etter at de har fått sæd i skjeden, det slipper du om kondomet samler det opp for deg.
  6. Kondomet kan gjøre at det blir litt lettere å holde ut lengre ved sex, for det blir ikke så overfølsomt for penis.
  7. Du trenger ikke å gå for å teste deg etter at du har hatt sex med noen.
  8. Du viser at du tar ansvar.
Når er det greit å droppe kondom?

Bruk kondom når du ligger med noen som du ikke har ligget med før, hvis den du ligger med, kan ha flere partnere, eller hvis en av dere ikke har testa dere. Er du usikker, bruk kondom!

Dere kan droppe kondomet når dere er enige om å være dere, begge er sjekka, og det ikke er risiko for at dere kan bli gravide.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En morsom kondom med sterke armer og krone.
En morsom kondom med sterke armer og krone.

Hvis alle tar ansvar og bruker kondom, så kan vi unngå en smitte-boom!

Bruk kondom for å slippe å bli smitta!
Test deg hvis du har hatt ubeskyttet sex. Hvis du lurer på hvilke kjønnssykdommer du burde teste deg for, så snakk med helsesykepleier, helsestasjon for ungdom eller legen din.

Trenger du kondomer?

Du kan hente gratis kondomer på helsestasjonen for ungdom eller bestille det hjem på gratiskondomer.no  Da vil de komme i en hvit pakke uten noe forklaring på hva som er inni. Da kan du øve i vei!

Vil du vite mer?

Vil du vite mer om disse, eller andre, seksuelt overførbare infeksjoner så kan du snakke med helsesykepleier, lege eller lese mer på Ung.no eller hos Sex og samfunn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

 

Skrevet av Tuva Fellman og Trine Aarvold (Sex og samfunn)

Innspilling: Tuva Fellman
Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Trine Arvold?

Trine er lege ved Sex og samfunn. Der har de en klinikk for ungdom hvor de kan snakke om seksualitet, prevensjon eller sjekke seg for kjønnssykdommer. Hun har også svart på spørsmål unge har på nettsiden ung.no og undervist i temaet kropp og seksualitet for 10. klasser.

Hvem er Tuva Fellman?

Tuva har tatt videreutdanning i sexologi og har vært programleder i NRK. Hun er nå i Warner Bros Discovery og har ledet tv-programmet Naked Attraction og Love IRL. I NRK radio har Tuva i mange år vært programleder i Juntafil, et program om sex, kropp og følelser. Hun og Trine svarte på spørsmål fra lyttere som lurte på alt om disse temaene. Kanskje er det de samme spørsmålene som du også sitter med?

Kilder: