Kjønnssykdommer med Tuva og Trine:

Smitta!

Sex er først og fremst skikkelig deilig. Vi håper du nyter og koser deg med det. Men du bør også være klar over at det kan komme med en ordentlig baksmell. Det finnes nemlig utallige kjønnssykdommer der ute. Noen bør du være mer bekymret for enn andre. I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som bør uroe deg, og når du kan senke skuldrene.

Hva er egentlig en kjønnssykdom?

Kjønnssykdommer er infeksjoner med bakterier og virus. De smitter ved seksuell kontakt. Og ved at slimhinner berører hverandre. Du trenger ikke å være syk selv om du har fått en bakterie eller et virus. Egentlig er det da mer riktig å kalle det en seksuelt overførbar infeksjon enn en sykdom.

Virus og bakterier er ikke bygget opp likt. De formerer og sprer seg også ulikt. Bakterier kan behandles med antibiotika. Det kan ikke virus. Du kan bli kvitt et virus som gir deg forkjølelse. Andre virus har du resten av livet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.
Et forstørrelsesglass hvor vi ser nærbilde av virus og bakterier.

Seksuelt overførbare infeksjoner

Det finnes forskjellige måter å ha sex på. Seksuelt overførbare infeksjoner kan smitte på ulike måter. Mellom penis og anus. Mellom penis og vulva. Mellom to vulvaer eller to peniser. Noen få kjønnssykdommer smitter også mellom kjønnsorgan og munnen.

Kjønnssykdommer smitter ikke ved at du gir noen en klem eller om noen hoster eller nyser.

Det finnes mange ulike kjønnssykdommer. Men hvilke er mest vanlige? Og hva kan du gjøre for å unngå å bli smitta av dem?

To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.
To personer i en seng. Det svirrer kjærlighet og smitte rundt dem.

Herpes

Herpes er et veldig vanlig virus. Faktisk blir over 80% smitta en eller annen gang. Blir du smitta,   har du viruset hele livet. De aller fleste vil aldri få sår. Derfor er det mange som ikke vet at de har viruset.

Herpes trives på og rundt kjønnsorganet, anus og rundt munnen. På munnen kalles det munnherpes eller forkjølelsessår. Rundt kjønnsorganet kalles det genital herpes. Viruset gjør at du kan få sår som kommer tilbake på samme sted.

Hvordan smitter herpes?

Etter et utbrudd med sår ligger herpesviruset i dvale. Da vil det ikke smitte. Noen får nye utbrudd. Da kan de smitte partneren ved hudkontakt.

Det kan smitte fra munnsår til kjønnsorgan, og motsatt. Du bør derfor ikke ha sex når du har sår på kjønnsorganet eller på munnen. Noen merker ikke at de har sår, og kan smitte uten å mene det.

Siden herpes er så vanlig, er det noe vi må regne med hvis vi har kysset eller har hatt sex. Kondom beskytter litt, men dekker ikke alltid sårene med virus.

Mistenker du at du har herpes?

Det er bare mulig å teste herpes hvis du har utbrudd med sår. Da kan du få medisiner av lege som gjør at utbruddet går fortere over. Husk at herpes er helt vanlig, og noe de fleste av oss vil få i løpet av livet. De aller fleste vil ha få eller ingen plager med herpes. Får du plager, kan du få hjelp av lege.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.
En illustrert figur som er naken nedentil og studerer penisen sin.

HPV

HPV er en gruppe virus som det finnes mange utgaver av. HPV-infeksjon smitter ved sex, og er den vanligste kjønnssykdommen i Norge. Mange merker ikke at de er smitta.

HPV kan smitte gjennom både vaginalsex, munnsex og analsex. Kondom gir ikke full beskyttelse. Men det hindrer smitten noe. Du kan bli kvitt HPV. Da må kroppens immunforsvar oppdage det og slåss mot det. Det kan ta lang tid før immunforsvaret oppdager at du er smitta.

Noen typer HPV kan gi kjønnsvorter, andre kan føre til kreft etter lang tid.

HPV og kjønnsvorter

Kjønnsvorter er ikke farlig. De forsvinner av seg selv. Medisiner kan gjøre at vortene blir raskere borte. HPV smitter lettest når du har vorter. Det kan smitte til flere steder. På vulva og penishodet og områdene rundt. På huden rundt anus eller på ytre kjønnslepper. Vortene ser ulike ut. Noen er knudrete som små blomkål. Andre er flate.

Har du noe som likner vorter i underlivet? Det trenger ikke å være kjønnsvorter. Huden i underlivet kan ha masse prikker, klumper og kuler. Det er mange kjertler her, og  huden kan se litt ruglete ut. Det er faktisk sjeldent at prikker og utvekster er vorter. Oftest er det noe annet og helt normalt.

HPV og kreft

HPV kan gi kreft i livmorhalsen. Den kan også gi kreft i vulva. På penis. I rumpa. Og i halsen.

Har du fått en vorte og er redd for kreft? Det trenger du ikke være. Det er ikke samme type virus som gir kreft. Er du 25 år og har livmor? Da vil du få tilbud om å sjekke deg for HPV som gir kreft. Det er ikke vondt å teste deg.

Alle elever på barneskolen  får tilbud om en HPV-vaksine. Den beskytter godt mot den kreften viruset kan gi.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Illustrasjon av en rosa vulva.
Illustrasjon av en rosa vulva.

Klamydia

Klamydia er en bakterie. Den smitter mest blant unge som har sex uten kondom. Ikke alle som får klamydia, merker det. Derfor bør du teste deg om du har hatt ubeskyttet sex, selv om du ikke har noen plager.

Klamydia trives veldig godt i urinrør og i slimhinnene i skjeden og i anus, men ikke i halsen. Bakteriene overlever ikke så lenge utenfor kroppen. Derfor får du ikke klamydia av å sette deg på do, og heller ikke av å være i badebasseng. Den beste beskyttelsen mot klamydia er kondom.

Symptomer på klamydia

Plagene eller symptomene på klamydia kan variere. Har du penis, vil det kunne komme væske ut av urinrøret hele tiden. Mange synes det svir når de tisser. For de med vulva og livmor oppdages ikke symptomene like lett. Det kan svi når du tisser. Utfloden kan endre seg både i mengde og farge. Det kan blø litt utenom mens eller etter samleie. Det kan gjøre vondt å ha sex. Det kan klø.

Plagene kan også skyldes ufarlige ting. Det trenger ikke være klamydia. Det er uansett lurt å sjekke seg hvis du får plager eller hvis du har hatt sex uten kondom med en ny person.

Hva kan klamydia føre til?

Klamydia kan klatre videre inn i kroppen og gi mer alvorlige problemer. Den kan gå fra urinrøret i penis til bitestikkelen. Det kan gi bitestikkelbetennelse med feber og vondt i pungen.

Den kan gå fra skjede til livmor. Det kan gi bekkeninfeksjon med magesmerter og feber. En bekkeninfeksjon kan gjøre det vanskelig å bli gravid senere.

Hvordan bli kvitt klamydia?

Du bør alltid teste deg hvis du har hatt ubeskyttet sex. Eller hvis du tror du er smitta av klamydia. Det er lett å behandle med antibiotika.

Ta kontakt med lege eller helsestasjonen for ungdom for test.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Gonoré

Gonoré er en bakterie som smitter ved kontakt mellom slimhinner. Gonoré smitter lettere enn klamydia. Bakterien trives også i halsen. I tillegg til anus, penis og skjeden. Derfor kan du smittes ved oralsex. Det har vært mer smitte av gonoré de siste årene.

Dryppert?

De fleste merker ikke smitten i rumpa eller halsen. Gonoré i penis kan gi mye svie når du tisser. Noen sier det er som å tisse piggtråd. Gonoré har også fått navnet «dryppert». Det er fordi det kan komme mye utflod fra penis.

For de som har en skjede, så er det vanlig å ikke merke noe. Det kan også være diffuse plager som for eksempel svie når du tisser, endret utflod, mellomblødninger eller vondt i magen. Det kan være vanskelig å vite om det er gonoré eller andre ting.

Er gonoré farlig?

Gonoré er ikke farlig hvis det blir oppdaget og behandlet i tide. Hvis ikke kan bakteriene krype seg videre fra penis til testiklene og fra skjeden til livmoren og eggstokkene. Da kan den skade mer enn klamydia. En betennelse i livmoren kalles en bekkeninfeksjon, og uten behandling kan det gjøre det vanskeligere å bli gravid.

Hvordan bli kvitt gonoré?

Foreløpig kan vi behandle med antibiotika. Men kanskje blir gonorébakterien resistens mot antibiotika. Det er kjempeskummelt. Antibiotika vil ikke virke. Da blir vi ikke kvitt bakterien. Sjansen er større jo mer vi smitter hverandre med gonoré. Da må vi bruke mer antibiotika. Bakterien vil kjenne den igjen og bli resistent. I alle fall mot den antibiotikaen vi har nå.

Beskytt deg godt mot gonoré. Det er det beste vi kan gjøre. Og hvordan kan vi gjøre det? – Bruke kondom!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.
Tre illustrerte peniser i ulike former og farger.

Hiv

Før var det å få hiv nesten det samme som å få en dødsdom. Det var mye skam rundt det å ha hiv. I dag snakker vi om det som en kronisk sykdom. Du må ta en tablett hver dag hvis du har viruset. Ellers kan du leve helt fint. Akkurat som med diabetes eller høyt blodtrykk.

Det er ikke så mange som får viruset i Norge lenger, og de som får behandling for hiv, smitter ikke videre. Det er derfor få som trenger å teste seg for hiv i Norge i dag.

Hiv er et virus som smitter via slimhinnekontakt eller via blod. Det kan smitte  fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel eller amming. Det skal mye til for å bli smitta med hiv. Det smitter ikke like lett som for andre virus og bakterier.

Har du sex med en HIV- positiv som tar medisiner mot hiv, er sjansen for å bli smitta liten. Ved samleie der penis og skjede møtes, er det kun 0,1% sjanse. Ved analsex er sjansen for smitte større. Det er fordi slimhinnene i rumpa er tynnere.

Hiv smitter ikke ved kyssing og annen intim kontakt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet
Illustrert figur med flere tankebobler over hodet

Hvordan unngå kjønnssykdommer?

Noen infeksjoner klarer vi ikke alltid å unngå. Vi kan være så forsiktige som bare det. Allikevel kan vi få herpes og kjønnsvorter. De er så vanlige. Og de smitter selv om du bruker kondom. Heldigvis er verken kjønnsvorter eller herpes farlig for deg.

De andre infeksjonene kan vi beskytte oss mot ved å bruke kondom. Test deg dersom du har hatt sex med noen som kan være smitta. Har du hatt sex uten kondom med en ny? Da bør du ta en test!

Snakk med legen din eller helsestasjonen for ungdom, de vil hjelpe deg. Du kan også bruke Sex og samfunns chat-tjeneste – du kan være anonym og det er gratis.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus
Forstørrelsesglass som viser bakterier og virus

Kondomvettregler:

  1. Ikke legg kondomet der det kan skades. Eller på et sted det blir mye gnikking og slitasje.
  2. Sjekk datostemplingen og at pakken er hel. Det kan du gjøre ved å kjenne om det er luft i pakken.
  3. Åpne pakningen forsiktig. Pass på så kondomet ikke blir skadet.
  4. Penis skal være stiv når kondomet rulles på.
  5. Har du forhud, skal den trekkes tilbake.
  6. Klem sammen tuppen på kondomet.
  7. Hold igjen minimum en fingerbredde på tuppen. Rull på resten av kondomet uten å skade gummien.
  8. Etter at penis har blitt slapp, glir kondomet lettere av. Hold på kondomet ved penisroten når penis trekkes ut. Kondomet brukes altså under hele samleiet.
  9. Kondomet skal kun brukes én gang.
  10. Kast kondomet i vanlig avfall etter bruk. Ikke i toalettet.
En person foran et bord med en rekke kondomer.
En person foran et bord med en rekke kondomer.
Hva tenker vi egentlig om kondom?

Undersøkelser viser at vi synes det er positivt om en person tar frem et kondom. Men at vi er redde for at partneren tenker negativt om oss når vi gjør det selv. Hvorfor er det sånn, tror du?

En av tingene vi er redde for, er at partner skal tro at vi ikke stoler på den andre. Altså at du vil bruke kondom fordi du tror hen har en kjønnssykdom. Det er jo veldig rart. Kondom handler ikke om å stole eller ikke stole på noen, det handler om å ta ansvar!

Kondom er konge!

  1. Kondom beskytter mot graviditet! Det er faktisk den eneste prevensjonen de med penis har.
  2. Du beskytter deg mot en infeksjon som kan gi deg plager.
  3. Du slipper å bruke antibiotika som kan gi deg bivirkninger.
  4. Du hjelper til med å ikke bruke opp den antibiotikaen vi har i dag. Da har vi medisin å gi til generasjonene som kommer etter oss.
  5. Mange opplever litt ubehag med endret utflod etter å ha fått sæd i skjeden. Det slipper du om kondomet samler det opp.
  6. Kondomet kan gjøre at det blir litt lettere å holde ut lengre ved sex. Det blir ikke så veldig følsomt for penis.
  7. Du trenger ikke å teste deg etter at du har hatt sex.
  8. Du viser at du tar ansvar.
Når er det greit å droppe kondom?

Bruk kondom når du ligger med noen som du ikke har ligget med før, hvis den du ligger med, kan ha flere partnere, eller om dere ikke har testa dere. Er du usikker, bruk kondom!

Dere kan droppe kondomet når dere er enige om å være dere, begge er sjekka, og det ikke er risiko for at dere kan bli gravide.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En morsom kondom med sterke armer og krone.
En morsom kondom med sterke armer og krone.

Hvis alle tar ansvar og bruker kondom, så kan vi unngå en smitte-boom!

Bruk kondom for å slippe å bli smitta!
Test deg hvis du har hatt ubeskyttet sex. Hvis du lurer på hvilke kjønnssykdommer du burde teste deg for, så snakk med helsesykepleier, helsestasjon for ungdom eller legen din.

Trenger du kondomer?

Du kan hente gratis kondomer på helsestasjonen for ungdom eller bestille det hjem på gratiskondomer.no  Da vil de komme i en hvit pakke uten noe forklaring på hva som er inni. Da kan du øve i vei!

Vil du vite mer?

Vil du vite mer om disse, eller andre, seksuelt overførbare infeksjoner så kan du snakke med helsesykepleier, lege eller lese mer på Ung.no eller hos Sex og samfunn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

 

Skrevet av Tuva Fellman og Trine Aarvold/Sex og samfunn.

Illustrasjoner: Helene Brox
Redaktør: Stine Isdahl Solberg

Hvem er Trine Arvold?

Trine er lege ved Sex og samfunn. Der har de en klinikk for ungdom hvor de kan snakke om seksualitet, prevensjon eller sjekke seg for kjønnssykdommer. Hun har også svart på spørsmål unge har på nettsiden ung.no og undervist i temaet kropp og seksualitet for 10. klasser.

Hvem er Tuva Fellman?

Tuva har tatt videreutdanning i sexologi og har vært programleder i NRK. Hun er nå i Warner Bros Discovery og har ledet tv-programmet Naked Attraction og Love IRL. I NRK radio har Tuva i mange år vært programleder i Juntafil, et program om sex, kropp og følelser. Hun og Trine svarte på spørsmål fra lyttere som lurte på alt om disse temaene. Kanskje er det de samme spørsmålene som du også sitter med?

Kilder: