Det går en million snøskred i året. Hva er det som skaper disse snørasene, og hvordan kan vi forutse dem?

Lavinehunder

Hvor og hvordan finner vi overlevende etter et skred? Her er det lavinehunder kommer inn i bildet. De er viktige medlemmer av redningsmannskapene, for med den skarpe luktesansen finner de rasofre mye raskere enn mennesker kan. En lavinehund kan gjennomsøke 10 000 kvadratmeter på 30 minutter. 20 personer ville bruke omkring fire timer på å dekke det samme området.

Isbre

Når hovedbreen kalver, kan stykkene som løsner, danne et isskred. Slike skred er ekstremt tette og hurtige. Fallende isblokker kan også utløse plateskred ved å forstyrre snøen nedenfor.

Slik oppdager vi skredfare:

 

Let etter ustabile forhold

Det er lurt å begynne med å se etter spor av nylige skred. Studer hele terrenget og se etter stein eller andre løse ting som kan være flyttet av et snøskred. Har det gått skred tidligere, kan resten av snøen være ustabil.

Se etter sprekkdannelse

Hvis snøen sprekker, er det et tegn på ustabile flak i området. Uvanlig mange sprekker i underlaget, eller sprekker som plutselig oppstår, er en god indikasjon på snø i bevegelse og mulig snøskredfare.

Vær obs på betydelig nedbør

Hvis det har snødd mye det siste døgnet, har ikke nysnøen rukket å pakke seg til et stabilt lag. Blir store mengder nysnø utsatt for regn eller vind, er det en oppskrift på skred.