Læreplantilkobling

Fag

Engelsk

Core Kjerneelementer

 • Kritisk tilnærming til tekst
 • Muntlig kommunikasjon
 • Skriftlig tekstskaping
 • Språket som system og mulighet

Cogs Tverrfaglig tema

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

10. trinn
Norsk
 • gjenkjenne og bruke språklige virkemidler og retoriske appellformer
10. trinn
Norsk
 • uttrykke seg i ulike sjangre og eksperimentere med sjangre på kreative måter
10. trinn
Norsk
 • skrive tekster med funksjonell tekstbinding og riktig tegnsetting og mestre rettskriving og ordbøying på hovedmål og sidemål

Språklige virkemidler

Når vi skal jobbe med språk, er det spennende å finne nye måter å bruke det på. Ikke minst når vi skal skrive. Det finnes mange ulike virkemidler for å gjøre teksten din bedre. Det blir gøyere for deg å skrive og for den som skal lese. Med virkemidlene kan du på en måte fargelegge teksten!

Som alt mulig annet, er dette noe vi må trene på. De færreste blir utlærte skribenter over natta. Her skal du lære mange av de viktigste språklige virkemidlene. Bruk dem og opplev at det blir mye gøyere å skrive!

Fargeblyanter i en sort kopp, og en skriveblokk med en blyant liggende oppå.

1. Allusjon

Allusjon er å vise til andre, kjente tekster i sin egen tekst. Et eksempel kan være at du skriver om ei jente med rød kappe (eventyret om Rødhette). Et annet eksempel kan være en saktekst om ti bud for å overleve ungdomsskolen (De ti bud i Bibelen).

En stor mørk ulv og ei lita jente med røde klær og kurv.

2. Besjeling

Besjeling er når ikke-menneskelige ting og skapninger får menneskelige egenskaper. Det kan være snakkende ulver, dansende trær, vind som synger i trærne eller et ensomt hus. Med et slikt virkemiddel kan du skape en mer levende og spennende tekst. Det du skriver om, får liv. Det er ikke bare et gammelt tre som står i hagen, men det har lange, tynne fingre og to hulrom som ser ut som øyne. Bladene er som hår, og det får stemme når vinden røsker i det.

3. Frampek

Et frampek er når du får et hint tidlig i teksten om noe som skjer senere. Noen eksempler kan være disse innledningene:

 • Det var den dagen jeg kom til å treffe min store kjærlighet.
 • Balltreet han hadde i hånden, var ennå ikke farget av blod.
 • Lite visste vi om at den fyrstikkesken skulle gjøre oss hjemløse.
Sort åpen fyrstikkeske med ubrente fyrstikker inni.

4. Gjentakelse

Dette er et effektivt virkemiddel både for å skape spenning og sammenheng, men også for å få leseren til å huske. Her kan det være enkeltord eller deler av handlingen som blir gjentatt flere ganger. Det ser vi ofte i sangtekster, dikt eller eventyr. Tenk bare på hvor mange ganger Askeladden sier «jeg fant, jeg fant» i eventyret om prinsessen som ingen kunne målbinde. 

Søk opp teksten til en sang du liker godt. Er det brukt gjentakelse i den?

Blank Word-bakgrunn

5. Ironi

Ironi er å si det motsatte av det man egentlig mener. Et eksempel kan være når noen sier: «Ja, det var jammen fint at det regnet hele ferien.» Et annet eksempel kan være: «Det var enda godt telefonen min gikk tom for strøm akkurat idet jeg skulle bruke den for å betale på bussen.»

Blank Word-bakgrunn

6. Kontrast

Kontraster, eller motsetninger, forsterker hverandre og skaper spenning. Kontrastering er et viktig virkemiddel ikke bare i skriftlige og muntlige tekster, men også i billedkunst, arkitektur, klesdesign, musikk og andre uttrykksformer. Det som skiller seg ut blir mest tydelig.

Et eksempel kan være: «Den hvite snømannen hadde et bekymret uttrykk i de sorte øynene av kull.» Et annet eksempel kan være: «Napoleons hvite hest nærmest skinte i det mørke og blodige kaoset.»

Grønn ballong svever over mange hvite ballonger.

7. Metafor

Metaforer er språklige bilder. Det er ord, språklige uttrykk eller ulike former for billedspråk som brukes med overført betydning. Det vil si at en skriver eller snakker om én ting for å uttrykke en annen ting. En metafor er en sammenlikning der sammenlikningsordet «som» ikke er med.

Hodet er det beste eksempelet på at kroppen står modell for språklige bilder: Vi har tak over hodet, øyne i nakken, ørene på stilk og bein i nesa. Du kan også ha noe på tunga.

Noen er født med ski på beina (man er flink til å gå på ski). Bestefar har grønne fingre (flink til å stelle blomster). Mamma kan ha bomull i hjernen (hun er sliten). Lillebror har maur i rumpa (han er urolig og rastløs).   

Blank Word-bakgrunn

8. Overdrivelse

Gjennom å overdrive eller underdrive kan du få frem et poeng i enda større grad. Det kan være en positiv eller en negativ forsterkning. Når du overdriver, tar du ekstra hardt i. Virkemiddelet er svært vanlig i blant annet filmer, tegneserier, reklame og avisoverskrifter.

 • Det var verdens beste is!
 • Dette er det største jeg noensinne har opplevd!
 • Jeg holder på å dø av sult!
Full saltdrøsse der lokket ligger oppe saltet som ikke fikk plass inni.

9. Rim og rytme

Dette finner du i de fleste lyriske tekster som popsanger, rap eller diktDet finnes mange ulike måter man kan jobbe med rim og rytme i en tekst. Ofte er dette tekster som skal fremføres med musikk. De som komponerer sanger, må tenke både på tekst og melodi. Teksten bør være lett å huske, og melodien må passe til tekstens innhold. 

Blokk og blyant ligger oppå en brun kassegitar.

10. Sammenlikning

Vi sammenlikner noe med noe annet ved å bruke ordet «som». Vi kan også lage sammenlikninger ved å bruke komparativ av adjektiv, for eksempel «snillere enn».

 • Du er søt som sukker.
 • Han er sint som en veps.
 • Hun er snillere enn lillebror.
Blank Word-bakgrunn

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images