Sitrusfruktene

Har du hørt uttrykket «sur som en sitron»? Det betyr at man er veldig sur, akkurat som sitronen.

Sitron hører til sitrusfruktene som er bær med mye C-vitaminer.

Det dyrkes store mengder sitrusfrukter i Sør-Afrika og California i USA.

Sitrontre

Sitron

Sitronen er gul og eggformet. Den er så sur at de færreste spiser den akkurat som den er. Vi kan bruke fruktkjøttet, eller bare saften.

Frukten kommer opprinnelig fra India, men dyrkes flere steder i verden.

Sitronen inneholder mye C-vitamin, og har blitt brukt i medisiner i mange tusen år.

Lime

Lime er en liten grønn sitrusfrukt. Den er litt søtere enn sitron, men er likevel bitter i smaken.

Saften av lime er fin å bruke i supper, og særlig fiskesupper.

Fisk og kjøtt som marineres i lime blir mer saftig. Et eksempel er ceviche. Det betyr fisk eller skalldyr «kokt» i lime.

Lime

Appelsin

Appelsinen kommer opprinnelig fra Kina, og navnet betyr «kinesisk eple». Brasil dyrker aller mest appelsiner. De fleste appelsinene vi spiser i Norge kommer likevel fra Spania.

Frukten kan spises som den er, men må skrelles først. Vi kan også presse ut saften som appelsinjuice.

I Norge spiser vi flest appelsiner i påsken. Appelsin er en viktig kilde til C-vitamin.

Klementin

Klementin ligner på en liten appelsin. Vi spiser spesielt mye klementin rundt juletider.

Fordi klementinen er søt, er det ikke nødvendig å tilsette mye sukker når den brukes i matlaging.

Hva er forskjellen på klementin og mandarin? Klementinen er søtere og som regel uten steiner. Til jul er det kun klementiner som selges i butikkene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Appelsinhøsting

Grapefrukt

Grapefrukten er den største av sitrusfruktene. Den vokser i klaser på trær, akkurat som druer. Grape betyr drue på engelsk.

Vi kan spise grapefrukt som den er, for den er søtere enn sitron. Den kan også brukes i salater, eller presses til saft eller juice.

Grapefrukt inneholder omtrent like mye C-vitamin som en klementin.

Grapefrukt

Kumquat

Kumquat ligner på en appelsin med oval form. Det meste av smaken sitter i skallet. Den spises derfor med skallet på.

I tillegg til å spises rå, kan kumquat brukes som pynt på desserter og middagsretter.

Kumquat

Kilder:

  • Sunding, Per: Grapefrukt Store norske leksikon på snl.no
    Hentet 2021 M09 13 fra
    https://snl.no/grapefrukt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. FRUKTno YouTube
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images