Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk

Cogs Tverrfaglig tema

Folkehelse og livsmestring

Target Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • kjenne att smakar i mat og undre seg over kvifor smak er noko vi opplever ulikt
4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og fortelje om og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval

Sitrusfruktene

Har du hørt uttrykket «sur som en sitron»? Det betyr at man er veldig sur, akkurat som sitronen.

Sitron hører til sitrusfruktene som er bær med mye C-vitaminer.

Det dyrkes store mengder sitrusfrukter i Sør-Afrika og California i USA.

Sitrontre

Sitron

Sitronen er gul og eggformet. Den er så sur at de færreste spiser den akkurat som den er. Vi kan bruke fruktkjøttet eller bare saften.

Frukten kommer opprinnelig fra India, men dyrkes flere steder i verden.

Sitronen inneholder mye C-vitamin, og den har blitt brukt i medisiner i mange tusen år.

Lime

Lime er en liten grønn sitrusfrukt. Den er litt søtere enn sitron, men er likevel bitter i smaken.

Saften av lime er fin å bruke i supper, og særlig fiskesupper.

Fisk og kjøtt som marineres i lime, blir mer saftig. Et eksempel er ceviche. Det betyr fisk eller skalldyr «kokt» i lime.

Lime

Appelsin

Appelsinen kommer opprinnelig fra Kina, og navnet betyr «kinesisk eple». Brasil dyrker aller mest appelsiner. De fleste appelsinene vi spiser i Norge, kommer likevel fra Spania.

Frukten kan spises som den er, men må skrelles først. Vi kan også presse ut saften som appelsinjuice.

I Norge spiser vi flest appelsiner i påsken. Appelsin er en viktig kilde til C-vitamin.

Klementin

Klementin ligner på en liten appelsin. Vi spiser spesielt mye klementin rundt juletider.

Fordi klementinen er søt, er det ikke nødvendig å tilsette mye sukker når den brukes i matlaging.

Hva er forskjellen på klementin og mandarin? Klementinen er søtere og som regel uten steiner. Til jul er det kun klementiner som selges i butikkene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Appelsinhøsting

Grapefrukt

Grapefrukten er den største av sitrusfruktene. Den vokser i klaser på trær, akkurat som druer. Grape betyr drue på engelsk.

Vi kan spise grapefrukt som den er, for den er søtere enn sitron. Den kan også brukes i salater, eller den kan presses til saft eller juice.

Grapefrukt inneholder omtrent like mye C-vitamin som en klementin.

Grapefrukt

Kumquat

Kumquat ligner på en appelsin med oval form. Det meste av smaken sitter i skallet. Den spises derfor med skallet på.

I tillegg til å spises rå, kan kumquat brukes som pynt på desserter og middagsretter.

Kumquat

Kilder:

  • Sunding, Per: Grapefrukt Store norske leksikon på snl.no
    Hentet 2021 M09 13 fra
    https://snl.no/grapefrukt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. FRUKTno – YouTube
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images