Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk

Cogs Tverrfaglig tema

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • kjenne att smakar i mat og undre seg over kvifor smak er noko vi opplever ulikt
4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og fortelje om og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval

Sur som en sitron

Det finnes mange ulike sitrusfrukter. De fleste av dem er ganske sure og krever at de behandles på en måte før bruk. I Norge spiser vi store mengder appelsiner til påske, og klementiner til jul. Ellers drikker vi ganske mye juice som er basert på sitrusfrukter. Men hva er egentlig en kumquat?

Accessibility icon Sur som en sitron

Sitrusfruktene

Kanskje har du hørt uttrykket «sur som en sitron»? Det betyr at man er veldig sur, akkurat som sitronen. Den smaker surt og bittert, og er den sureste av sitrusfruktene.

Sitron hører til sitrusfruktene sammen med lime,  appelsin, klementin, grapefrukt og kumquat. Sitrusfruktene er bær med høyt innhold av C-vitaminer. De fleste artene stammer fra Asia.

Det dyrkes enorme mengder sitrusfrukter i middelshavslandene, Sør-Afrika og California i USA.

Sitrontre

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!