Sitrusfruktene

Kanskje har du hørt uttrykket «sur som en sitron»? Det betyr at man er veldig sur, akkurat som sitronen. Den smaker surt og bittert, og er den sureste av sitrusfruktene.

Sitron hører til sitrusfruktene sammen med lime,  appelsin, klementin, grapefrukt og kumquat. Sitrusfruktene er bær med høyt innhold av C-vitaminer. De fleste artene stammer fra Asia.

Det dyrkes enorme mengder sitrusfrukter i middelshavslandene, Sør-Afrika og California i USA.

Sitrontre

Sitron

Sitronen er gul og eggformet. Den er så sur at de færreste spiser den akkurat som den er.

Frukten kommer opprinnelig fra India som fortsatt er den største produsenten av sitron. Men sitron dyrkes også rundt Middelhavet og i California i USA.

Vi kan bruke fruktkjøttet eller bare saften. Skallet kan også brukes. Da kaller vi det sukat. Når du skjærer opp frukt, vil litt sitronsaft gjøre at bitene ikke blir så raskt brune.

Sitronen inneholder mye C-vitamin, og har blitt brukt i medisiner i årtusener. Den er sterkt bakteriedrepende.

Lime

Lime er en liten grønn sitrusfrukt. I smak kan den minne om sitron. Den er en del søtere, men den er likevel bitter i smaken.

Saften av lime er fin å bruke i supper, særlig fisk- og skalldyrsupper. Den kan også brukes i de fleste typer sauser og dressinger.

Fisk og kjøtt som marineres i lime blir mer saftig etter varmebehandling. Det utnyttes i matretter i kategorien ceviche. Det vil si fisk eller skalldyr «kokt» i lime.

Lime

Appelsin

Appelsinen kommer opprinnelig fra Kina, og navnet betyr «kinesisk eple». På verdensbasis dyrker Brasil mest appelsiner, men de fleste vi spiser i Norge kommer fra Spania.

Frukten må skrelles før den spises. Vi kan spise den som den er, eller presse ut saften som appelsinjuice. Frukten kan også brukes i salater og dressinger, eller til å lage marmelade – et slags syltetøy.

I Norge spiser vi nok flest appelsiner i påsken. Appelsin er en viktig kilde til C-vitamin, og den har også et høyt innhold av kalsium.

Klementin

Klementin ligner på en liten appelsin. Den spises stort sett som den er, og vi spiser spesielt mye klementin rundt juletider.

Den kan presses til saft og juice, er fin i sauser og fruktsalater, og som pynt. Fordi klementinen er søt, er det ikke nødvendig å tilsette mye sukker når den brukes i matlaging.

Det er vanskelig for mange å skille mellom klementin og mandarin. Klementinen er søtere, og som regel uten steiner. Rundt juletider er det kun sesong for klementin, så da er det kun dette du får kjøpt i butikkene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Appelsinhøsting

Grapefrukt

Grapefrukten er den største av sitrusfruktene. Den vokser i klaser på trær, akkurat som druer. Det er her navnet kommer fra. Grape betyr drue på engelsk. Den finnes i flere ulike farger.

Vi kan spise grapefrukt som den er, for den er en del søtere enn sitron og lime. Den kan også brukes i salater, eller presses til saft eller juice.

Grapefrukt er rik på mineraler, og inneholder omtrent like mye C-vitamin som en klementin.

USA, Kina og Sør-Afrika er de største produsentene av grapefrukt.

Grapefrukt

Kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt som har blitt mer vanlig de siste tiårene. Den ligner litt på en appelsin med oval form, men i motsetning til appelsin sitter det meste av søtsmaken i skallet. Den spises derfor med skallet på.

I tillegg til å spises rå, kan kumquat også syltes, marineres eller kandiseres. Mange bruker den som pynt på desserter og middagsretter.

Kumquat

Kilder:

 • Sunding, Per: Grapefrukt Store norske leksikon på snl.no
  Hentet 2021 M09 13 fra
  https://snl.no/grapefrukt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. FRUKTno YouTube
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images